När man har bakat maränger, pavlova eller annat som har med äggvitor att göra, vad gör man då av med de överblivna äggulorna? Har ni tänkt tanken någon gång? Det har jag gjort många gånger! Jag har tidigare gjort bakverk med maräng bl a Pumpapaj med maräng och Budepestrulle, i den sistnämnda användes 7 äggvitor. Försökte googla och finna en kaka eller liknande som jag kunde göra med enbart äggulor. Jag hittade resultatet närmare än vad jag trodde, hurra! Receptet är en aning modifierat men det blev en apelsinkaka med choklad eller om man hellre vill kalla den för äggulekaka med apelsin och choklad. Nu när påsken närmar sig kan vi väl även kalla den för påskkaka? Jag menar "gulhetskravet" uppfylls ju med råge med tanke på att det finns både apelsinskal och äggulor i kakan! ;) När ni gör den här kakan så förvänta er inte en sockerkaksaktig fluffig och lätt kaka utan i och med att den enbart består av äggulor så blir den rätt "tung" i konsistensen. Chokladen jag använde var mörka chokladknappar. Just kombinationen choklad, apelsin och kokos blir jättegott ihop! | ||
| ||
Äggulekaka med apelsin och choklad 4-5 äggulor 2 dl socker 100 g smör 1 dl mjölk 4 dl mjöl 1 tsk bakpulver ca 0,5 dl chokladknappar saft och rivet skal från en apelsin Smör och kokos till formen Tips! Pudrade gärna lite florsocker över kakan när den svalnat. Gör så här Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Smält smöret och blanda ned mjölken. Rör ned i äggsmeten, tillsätt de torra ingredienserna och apelsinskal och saft. Rör till en slät smet och blanda i chokladknapparna. Häll i en smord och ”kokosad” form och grädda i 175 grader i ca 45-50 minuter. Testa gärna med en sticka innan du tar ut kakan så att den verkligen är torr. | ||
| ||
| ||
| ||
Idén och receptet kommer från den fina bloggen Kaksmulan. |
Friday, March 16, 2012
Apelsinkaka med choklad
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Hej, hur har du gjort din innehållsförteckning till höger här på sidan. Jag fastnade för den... men även för allt annat gott här på sidan.
ReplyDelete// Lee
http://thesweetangel.wordpress.com
Hej Lee, på Blogger kan man välja hur innehållet ska visas. Jag har valt inställningen: visa som moln har jag för mig.
DeleteKul att du fastnade för innehållet, välkommen åter!
Mums ser mycket gott ut : ) varm fredags kram Sofia
ReplyDeleteTacktack, kram!
DeleteI somras och höstas undrade alla vad de skulle göra med alla äggvitor de fick över då alla gjorde så mycket glass :-)
ReplyDeleteJag måste försöka bestämma vad jag ska testa för recept från din blogg. Tack ännu en gång för den fina presenten!
Så det kan bli! Jag som trodde alla fick över äggulor... ;)
DeleteVarsågod, så lite så. Hoppas du hittar något spännande att laga. Jag mailar dig strax lite mer info!
Ja visst har jag funderat över de där eländiga gulorna efter pavlovor och liknande, och precis som remsan har det oftast blivit glass för mig, men jag är inte ett jätteglassfan... Då gör jag nog hellre en sådan här mumsig kaka, den ser toppengod ut! Sedan är det ju choklad i den OCKSÅ, milda makter :D
ReplyDeleteJag tackar tusentals gånger för allt pepp du står för på min blogg - och så meddelar jag att du faktiskt alldeles nyligen blev den som skickade in kommentar nummer 3000! Vad roligt att det var just du :)
Så trevligt att jag blev kommentar nr 3000! :)
DeleteDu ska veta att jag saknar dig oerhört mycket i bloggvärlden fina vännen!
Ser god ut! Apelsin och choklad går så bra ihop, mums säger jag! Ha en fin helg, kram!
ReplyDeleteVisst gör de det, även kokosen passar fint med de båda! Detsamma, kram!
DeleteGott med apelsin & choklad! Jag håller med Remsan, det brukar vara knepigare att använda upp alla vitor, testa att göra lemon curd vetja, det är ju så galet gott!
ReplyDeleteLemon curd, ja det har jag inte tänkt på. Tack för tipset!
Deleteåh apelsin o choklad är ju en riktig favorit och ser ju riktigt smarrigt ut
ReplyDeleteHihi, tyckte kakan kändes lite bekant och det var den ju ;). Kul att du testade och gillade den. Bra ide med choklad i också.
ReplyDeleteTack för det här receptet, hade en himla massa äggulor över efter midsommar marängtårtan. Den här kakan blev kanongod :)
ReplyDelete/Camilla
Så roligt att du tyckte om den Camilla! :)
DeleteHej! Går kakan att frysa?:)
ReplyDeleteJag har själv inte testat men det borde den göra precis som andra kakor man fryser :)
Delete