maränger! Som jag tidigare har skrivit så bara älskar jag maränger i alla dess former. I helgen gjordes denna påskbakelse så härligt gul och visst andas den påsk eller vad säger ni? Det här med att lyckas med maränger är inte helt enkelt... här kommer några enkla tips att tänka på: # Rumstempererade äggvitor är bäst att använda (går lättast att vispa upp). # Det får inte finnas spår av äggulan alls, annars bildas det inget fast skum. # För att få volym på vitan måste skål och visp vara helt torra och fettfria. # Störst volym får du om du vispar för hand med ballongvisp, men maskinvisp underlättar självklart ;) # Tillsätt någon droppe ättiksprit eller citronsaft, ph-värdet sänks och då får du ett mer hållbart skum. # Vispa försiktigt i början så proteinerna ej slits sönder, öka sedan hastigheten. # Vispa till riktigt hårt skum, minst i 10-15 min. Det ska bildas toppar när du lyfter vispen (eller testa att vända bunken upp- och ned!). Torra maränger När du ska göra torra maränger, tillsätt då 1/3 av sockret först. Vispa till hårt skum. Blanda ner resten av sockret i äggviteskummet. Grädda i låg temperatur (125 grader) och lite längre (2 timmar) för att få en spröd maräng. Sega maränger Sega maränger får du om du först vispar äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sedan sockret. Fortsätt att vispa tills smeten är riktigt fast och glansig. Grädda i hög temperatur (150 grader) och lite kortare (1 timma) för att få en seg maräng. |
Påsklängd (ca 6-7 personer) 3-4 äggvitor 2 droppar ättiksprit 1½ dl socker 20 g mörk choklad, finriven 3-4 dl vispgrädde 1 burk konserverade persikor à 425 g, avrunnen 1 banan, skivad 1 liten burk mandariner, avrunnen 0,5 dl dulce de leche Gör så här Sätt ugnen på 125 grader, rita två rektanglar på ett bakplåtspapper, 12x30 cm. Knäck ner äggvitorna i en bunke och låt stå en stund så de får rumstemperatur. Tillsätt ättiksprit och vispa därefter vitorna till fast skum. Strö ner sockret, lite i taget, under fortsatt vispning tills massan blir blank och styv. Bred ut smeten innanför markeringarna på bakplåtspapperet. Ställ in plåten mitt i ugnen och grädda dem tills de känns torra, ca 2 timmar. Stäng av ugnen, men låt bottnarna stå kvar och eftertorka med ugnsluckan på glänt. Vispa grädden. Häll av persikor och mandariner och låt ligga på ett hushållspapper så spadet torkas upp lite. Bred ut hälften av den vispade grädden på den understa bottnen och lägg på persikor, mandariner, banan, klicka på dulce de leche och riv chokladen överst. Lägg på den översta bottnen och bred på resterande grädde. Klyfta persikohalvorna och garnera påskbakelsen med dom. Vill man så kan man riva över choklad här med. |
Vill ni ha fler tips på marängbakelse kan ni spana in min Budapestrulle som jag gjorde för ett tag sedan. |
Denna påsklängd är även mitt bidrag till månadens sötsak som den här månaden har temat personligt. |
Monday, March 26, 2012
Här kommer stora lass med...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Jag som gissade köttfärslimpa ;). Men min dotter gissade rätt direkt och när hon såg det färdiga resultatet var hon snabb att beställa en sådan tårta till påsk.
ReplyDeleteVilken duktig dotter du har och klart hon ska ha en sådan här!
DeleteDen här låter och ser helt underbart ut! Jag gillar också maränger! Kram
ReplyDeleteJa, maränger är verkligen så gott kram.
DeleteEn riktig smarrig påsktårta!!!
ReplyDeleteSer smarrigt ut =) Ska göra en påskbakelse till påsk oxå!!
ReplyDeleteKRAM
Ja, alltid gott med påskbakelser ;)
DeleteVerkligen en påsktårta, jättefin!
ReplyDeleteMums,ser riktigt smarrigt ut ,älskar persikor och de passar verkligen till påsk
ReplyDeleteGud så smarrigt, verkligen påskig bakelse och väldigt bra tips på maränger :D
ReplyDeleteTack fina du, hoppas du hade en fin helg med massa sol! Kram
Det har ser sa smaskigt ut! Jag har en hel del gradde hemma som jag behover bli av med och det har ser sa gott och inspirerande ut. Jag alskar marang men ar ingen vidare expert pa att gora det.
ReplyDeleteJa, jag bor i Sverige. :) Men jag har ett utlandskt tangentbord, varfor jag skriver utan aao ibland.
Ser supergott ut! Toppenbra tips om hur man får sega eller torra maränger, mina brukar aldrig bli som jag tänkt mig ;-)
ReplyDeleteTack för tipset! Deta verkar jättesmarrigt! :-)
ReplyDeleteHur länge håller sega maränger och hur är det bäst att förvara dem? Tänkte göra till en fest och vill förbereda så mkt jag bara kan i god tid före.
ReplyDeleteHej Johanna, jag har enbart gjort maräng dagen innan och då låtit marängen stå i ugnen över natten. Jag har läst att man kan göra dom några dagar innan användning men som sagt har själv inte testat det.
Delete