Underbart, ljuvligt, supersmarrigt! Ja, orden räcker inte till för att
beskriva innehållet i den här konservburken, dulce de leche. Förmodligen är jag den sista inom "bakvärlden" att ha gjort min egen dulce de leche! Har ni testat? Vad brukar ni göra i så fall? Alltid kul att få tips! Dulce de leche ("Söt av mjölk" betyder det på spanska) är en latinamerikansk söt mjölkbaserad sås med kola och messmörskaraktär som används i desserter ex glass, parfait, paj, tårtfyllning etc. Såsen framställs vanligen genom att man sjuder en burk med kondenserad mjölk under vatten. I vissa länder finns såsen att köpa färdig. Ta en burk sötad kondenserad mjölk, plocka bort alla etiketter (så inte kastrullen förstörs) och lägga den oöppnade konservburken i en stor kastrull som fylls med vatten så att burken är helt vattentäckt. Sedan är det bara att koka. Fyll på med lite vatten då och då om det kokar bort, burken ska alltid vara helt vattentäckt. Efter två timmar har kolakrämen en lite rinnigare konsistens och efter tre timmar har den samma konsistens som på bilden. Vänta en stund innan du öppnar burken, ställ den gärna i kylen över natten. Tips! Koka gärna flera burkar åt gången när du ändå är i farten. De kan sparas i tre månader i kylskåpet! Smarriga recept på vad man kan göra med dulce de leche finns här på bloggen! |
Sunday, March 4, 2012
Dulce de leche
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Har faktist inte provat att göra dulce de leche. Jag har nog inte äns ätit det någon gång. Inte i alla fall vad jag vet eller kommer ihåg. Men jag har förstått att det i alla fall bland mat/bakbloggarna är väldigt populärt. Borde väl snart testa....:-)
ReplyDeleteDet tycker jag så gott som det smakade, himmel!
DeleteDet här är gott! Jag har några recept med dulche de leche, men de finns inte på bloggen ännu :) Kram
ReplyDeleteJavisst var det ljuvlish! Då väntar jag med spänning på dina recept! Själv har jag gjort några i helgen, kram!
DeleteJag har bara gjort banoffee pie utav den kokta och cheesecake och limepie med den okokt.
ReplyDeleteSmarrigt Remsan!
DeleteJa, det är ju bara så gott! Banoffee pie är också mitt bästa tips, men såsen går nu nästan att äta bara som sådan. :)
ReplyDeleteSå sant Tove!
DeleteJa, bara äta den rakt upp och ner med sked är ju också gott. Men som kolasås är den ju toppen till glass!
ReplyDeleteKan bara instämma Emma! :)
DeleteVi har haft en burk stående vääääldigt länge i skafferiet nu, undrar om datumen fortfarande håller? Annars får vi väl köpa en ny burk så vi också kan testa för nu har vi läst så många lovord om smarrigheten.
ReplyDeleteAnnars tackar vi för tipset om att det kan stå i kylen så länge, funkar det även om burken är öppnad?
Ojdå, då får ni nog kanske köpa en ny!
DeleteOm burken är öppnad så håller den nog inte så länge, men någon vecka skulle jag tippa!
Jag har bara gjort banoffeepaj av dulce de leche och det är ju bara såååå gott:) Jag skulle tro att den passar utmärkt till glass och kanske även inuti cup cakes?:)
ReplyDeleteInuti cupcakes låter yummie!
Deletea de här är ju så farligt gott,beroende framkallande.månader i kylen,vet de sjutton om ja skulle klara och ha den mer än 1 vecka.a de är ju för gott hehhe
ReplyDeleteBeroendeframkallande is the word!
Deletejag har en burk här hemma och ska försöka mig på det här snart! Livrädd att burken ska gå som en kanonkula genom köket, men gör man bara som man ska så ska det nog gå bra;
ReplyDeleteNejdå, inget händer med burken :)
DeleteÅhh detta goda fenomen ska jag oxå testa. Har en brukt stående och har lixom inte vågat mig på den. Kan ju smälla lixom hihi!!
ReplyDeleteFår helt enkelt våga lite =D
KRAM
Klart du ska testa, kram!
Delete