Saturday, March 31, 2012

Grekisk bulgursallad

Earth hour ikväll och den stora frågan lyder, kommer ni att släcka ner mellan kl 20.30-21.30 för en ljusare framtid?

Maken brukar alltid säga lite skämtsamt att hos oss behövs ingen earth hour, vi brukar för det mesta ha rätt så nedsläckt hemma... och han har helt rätt, min käre make. Vi myser ofta på kvällarna med levande ljus, dvs om vi inte är bortbjudna eller ska ha gäster hemma. Speciellt vintertid vilket gör det mörka kalla vinterhalvåret lite mysigare! :)

Eftersom denna  blogg är vegetarisk så är den helt och hållet i earth hours anda eftersom just vegetarisk mat rekommenderas ur perspektivet en hållbar utveckling.

Grekisk mat är en stor favorit hemma hos oss och det blir en liten twist i form utav sultanrussin i den här salladen. Sultanrussin är små runda söta gulbruna torkade druvor som kommer från Turkiet. Russinen är mycket goda och jag rekommenderar er starkt att testa dessa om ni inte redan har gjort det!
bulgursallad
Grekisk bulgursallad (ca 4 port)
3-4 dl bulgur
100-150 gr fetaost, skuren i bitar
soltorkade tomater, strimlade
1 röd lök, skivor
1 tomat eller 7-8 cocktailtomater
1 bit gurka, ca 8 cm skuren i bitar
1 dl svarta oliver
isbergssallad, skuren
0,5 dl sultanrussin
rucola
bladpersilja

Dressing
olivolja
lime eller citronsaft
örtkrydda/salladskrydda eller någon annan krydda ni tycker är lämplig
svartpeppar

Blanda ihop ovan till en dressing
Pressa över limesaft/citronsaft och krydda.

Gör så här
Koka bulguren enligt anvisningarna på paketet och låt kallna helt.

Blanda ihop grönsaker, fetaost, oliver, sultanrussin, rucola och isbergssallad med bulguren.

Riv bladpersiljan med fingrarna och lägg i. Häll över dressingen och låt dra en stund i kylskåpet.

Njut av den härliga salladen!

17 comments:

  1. Apropå nedsläckt. Jag är sugen att testa restaurangen i Stockholm (nästa gång vi åker dit) där man äter helt i mörker. Undra hur det är att äta mat i totalt mörker som man dessutom inte lagat själv.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Spännande, har hört talas om restaurangen men hade nog glömt bort den lite ändå... ;) Kanske bra med nedsläckt så man får koncentrera sig på smaken?

      Delete
  2. Ser mycket gott ut som allt annat smaskigt du lagar mums : ) kram Sofia hörde rykten av Remsan om en bloggträff jag är på : ) kram Sofia

    ReplyDelete
  3. Så god sallad! Vi släckte alla lampor i hotellrummet och njöt ute på balkongen! Kram

    ReplyDelete
  4. Min kropp skriker efter vårig grön och fräsch mat, det här ser ut att vara lösningen på det lilla dilemmat!

    ReplyDelete
  5. Gott, klart vi släckte
    Ha en skön söndag

    ReplyDelete
  6. Puh! vågar nästan inte gå in och titta hos dig. Tänk om vi har gjort samma typ av matinlägg igen. Men nix idag gick det bra. Jag älskar bulgursallad och med fetaost blir den extra god. Har dock inte provat med russin. Tack för tipset! Kram

    P.S. har helt missat att släcka ner. Men å andra sidan är vi också precis som ni mycket för dämpad belysning och levande ljus. D.S.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, vi brukar ju ha liknande inlägg ;)
      Dämpad belysning is da thing, kram!

      Delete
  7. grekisk har ja aldrig testat då jag typ gör alltid vanlig sallad eller vår kända taboleh som är sjukt gott,med oxå små gryn i.yummi,nu blev ja allt sugen...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tabbouleh är också jättegott Smulan :)

      Delete
  8. Så smart att göra en grekisk sallad lite mer matig med bulgur, det ska jag absolut testa. Älskar grekisk sallad men det är inte så mättande... :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...