Idag firas det persiska nyåret in. Vi firar det inte men det är alltid trevligt och gott att äta just persisk mat. Har ni testat att laga persiskt någon gång? Denna gryta är min absoluta favorit gällande persiska rätter och även det luftiga och goda riset som serveras till. I originalreceptet finns det även grillad kyckling men i det vegetariska alternativet utesluts det. Just vid detta tillfället kokade jag vitt basmatiris till men annars tillagas det persiska riset på ett speciellt sätt och naturligtvis så bildas det jättegod "tadig" i botten av potatisskivorna som läggs i, yummie! I riset kan även exempelvis nötter eller röda torkade berberis bär som kallas för zereshk blandas i, himmel så smarrigt det blir! | ||
| ||
Persisk auberginegryta (4-6 port) 3 aubergine/äggplantor, skalade och delade i lagom stora bitar 3-4 tomater, delade i kvartar 1 squash/zucchini, skuren i 0,5 cm skivor 1 grönsaksbuljong ca 1/2 dl tomatpuré (mer om du vill ha tjockare konsistens) olja grillkrydda och ev lite cayennepepparpulver (valfritt) Gör så här Lägg i 6 dl vatten, tomatpuré och grönsaksbuljongstärning i en stor gryta. Koka upp och lägg i aubergine och squash. Krydda med grillkrydda och en aning cayennepeppar. Låt puttra i ca 10 min och lägg i tomaterna. Koka ytterligare ca 10-15 min. Servera med persiskt ris. | ||
| ||
Persiskt ris med tadig (4 port) 4 dl basmatiris 8 dl vatten 1 tsk salt 2 msk olja 1-2 potatisar, skalade och skivade i ca 0,5 cm tjocka skivor Gör så här Skölj riset noga tills vattnet som rinner av inte längre är grumligt. Se här för utförligare beskrivning. Lägg riset i en kastrull och häll på vattnet, salta. Koka upp och låt riset koka i ca 5-6 minuter. OBS! Riset ska bara kokas lätt och inte bli färdigt! Spara lite av vattnet ca 2,5-3 dl, häll bort överflödigt vatten. Ta en ny kastrull och hetta upp oljan. Lägg i potatisskivorna i botten så hela bottnen täcks. Häll på riset och gör 4-5 "gluggar" i riset med ex långsmalt handtag på en slev (som går ända ner till kastrullbotten). Häll på det sparade kokvattnet i gluggarna. Vill du ha saffransris kan du lägga i saffranet nu (blanda då lite av saffranet med det varma sparade kokvattnet) eller varför inte testa att blanda i nötter som cashew nötter, pistage eller zereshk i riset? Knyt/vira en handduk kring locket och lägg på. Höj värmen tills du hör att det börjar koka. Sänk därefter värmen och låt riset koka på svag värme i ca 25-30 minuter. Efter ca 25-30 min är riset klart och tadig har bildats i botten av kastrullen. Det fluffiga smarriga riset kan nu stjälpas upp. Skrapa tadigen ur grytan och garnera riset med detta. Smaklig måltid och Norouz Pirooz/Sale no mobarak! |
Tuesday, March 20, 2012
Nouroz - Persiskt nyår
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Jag har varit inbjuden flera gånger på persiskt nyår hos en familj jag är bekant med. otroligt god mat och spännande att möta andra kulturer på det sättet:)
ReplyDeleteJag har aldrig ätit eller lagat själv persiskt, men denna rätt låter mycket god! Kram
ReplyDeletePersisk mat är gott, deras sätt att koka ris på gör det fantastiskt gott och luftigt. Jag tror att det är den hårda biten som bildas av olja och ris i botten av kastrullen som kallas tadig, sedan kan man göra med potatis också, fast det har jag aldrig ätit.
ReplyDeleteSpännande med persisk mat! Ser jättegott ut.
ReplyDeleteJa, det har firats hos oss hemma också, då min make kommer från Iran.Förra veckan var vi på eldfesten här i Göteborg.Mycket god persisk mat på platsen var det.O jag lagar mycket persisk själv!
ReplyDeleteJag har aldrig ätit persiskt, men detta såg riktigt gott ut så det kanske man skulle prova! :)
ReplyDeleteRis/potatisen verkar jättespännande! Jag är inte superförtjust i ris som det är, men med detta "upphottade" riset så kan det funka. Även grytan verkar god, gillar verkligen aubergine.
ReplyDeleteMums! Jag älskar själv persisk mat så det där ser supergott ut :-) Berberis är så gott! Och den grytan måste vi testa här hemma :-)
ReplyDeleteKram
Aldrig lagat persiskt och firar inte heller. Men låter ju riktigt smarrigt!
ReplyDeleteLåter riktigt gott! Har aldrig heller ätit persisk mat, kan tänka mig att det är gott!!
ReplyDeleteVi har inte smakat persisk vi heller, just nu är det indiskt som gäller när det ska kockas exotisk mat. Det är någon väldigt trevlig matbloggerska i mörka småland som vi har att tacka för det:)
ReplyDeleteVar till och med på Indisk restaurang i malmö idag, oh halleda viken god mat vi fick - helt underbart!
Kram på dej.
<3 jag vill skicka dig en torsdagskram!! Ta väl hand om dig och dina nära och kära <3
ReplyDelete