Thursday, July 12, 2012

En bra sysselsättning när det regnar...

Hallå där, hur har ni det? Ni regnar väl inte bort? Vi har varit rätt så förskonade här hos oss men nu har det varit lite mer regn här. Idag har det klarnat upp och nu skiner faktiskt solen igen, härligt och perfekt för idag ska vi iväg på utflykt i den småländska skogen. Landet och besök hos vänner väntar. Vi fortsätter att njuta av semestern och inom kort bär det av mot kusten och spännande äventyr där.

Dessa bullar bakade jag i veckan när det ömsom regnade och ömsom var soligt. Det kändes som om vädret helt enkelt inte kunde bestämma sig. Då passade det perfekt att baka dessa toscabullar till kommande utflykter. Bullarna innehåller mandelmassa och har toscatäcke över sig, mums!
Helt oemotståndliga bullar med toscatäcke, rekommenderas varmt för er som gillar vanliga kanelbullar!

Toscabullar (ca 32-36 st)
Vetedeg:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl vit baksirap (eller strösocker)
0,5 tsk salt
ev 2 tsk kardemumma, mald
ca 850 g vetemjöl, (ca 14 dl) Tänk på att mjöl är väderkänsligt, vissa dagar behövs mer och vissa dagar mindre.

Fyllning:
200 g riven mandelmassa (Jag gjorde min egen, det är jätteenkelt. Se nedan för recept.)
100 g smör, rumstempererat
ev lite kardemumma och/eller kanel om så önskas (Jag tog båda.)

Toscaglasyr:
100 g smör
1 dl mandelspån (ca 40 g)
2 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
0,5 msk vaniljsocker

Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och låt blandningen bli fingervarm, 37°. Finfördela jästen i en bunke eller i en hushållsassistent. Rör ut jästen i lite av degvätskan. Blanda ner resten av degvätskan, vit baksirap/socker, salt och ev kardemumma.
Blanda i det mesta av mjölet (spara 1/2 dl till utbakning) och arbeta eller kör till en smidig deg som släpper bunkens kanter. Täck och låt degen jäsa i 30 min.

Sätt ugnen på 250°. Blanda samtliga ingredienser till toscatäcket i en kastrull. Rör om och låt den sjuda ca 1 minut på svag värme. Ställ åt sidan.

Sätt pappersformar på en plåt med bakplåtspapper. Dela degen på mitten. Kavla degen i två omgångar, ca 35 x 50 cm. Bred ut fyllningen. Rulla ihop degen från långsidan och skär rullen i bitar, ca 3 cm breda. Lägg bullarna i formarna. Låt jäsa övertäckta 30–40 min.

Fördela toscasmeten över bullarna och grädda ca 7–8 min. (Jag gräddade på nedersta falsen, annars kan toscatäcket bli brunt medan bullarna ej är helt färdiggräddade.) Låt svalna på galler.

Njut med ett kallt glas mjölk, slurp!

Passa på att göra din egen mandelmassa. Superenkelt!
Hemgjord mandelmassa
100 g sötmandel
100 g strösocker

Gör så här
Skålla och skala mandeln.
Mixa mandlarna till ett fint pulver i hushållsmixern.
Tillsätt strösocker och mixa länge (5-7 minuter) tills det blir en slät och varm massa.

Receptet på hemgjord mandelmassa kommer från tv-programmet Leila bakar.

Dessa toscabullar får bli mitt bidrag till månadens sötsak som den här månaden har temat hemifrån.

20 comments:

  1. HJÄLP! Va goda dom såg ut...ska testas i helgen ;) Tack!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Testade ditt recept i lördags. Det gjorde succé i familjen vill jag lova ;D Länkade såklart till dig med...

      http://littlecake.se/2012/july/toscabullar.html

      Delete
    2. Kul att du testade Jenny! Ja, de blir väldigt goda... :)

      Delete
  2. Riktigt smarrigt :) här regnar det och solen visar sig några sekunder i taget konstigt väder.

    ReplyDelete
  3. Gud vilka goda bullar. Dom måste jag göra nån dag!!

    ReplyDelete
  4. En äkta bullmamma, alltså :-) Tycker jättemycket om mazariner och toscakaka - då måste ju de här bullarna vara lite av det bästa från två av mina världar!

    Ha en fortsatt fin semester. Kram!

    ReplyDelete
  5. åh de ser ju helt underbara ut.älskar alla slags bullar så dessa skulle ja lätt gilla

    ReplyDelete
  6. Bullbak är en ypperlig aktivitet! Man gör något produktivt som man har glädje av länge (ja om man inte trycker i sig alla direkt vill säga... risk för detta här...)

    ReplyDelete
  7. jag gillar inte vanliga kanelbullar, däremot gillar jag ju vaniljbullar eller bullar med mandelmassa. eller faktiskt de flesta bullar förutom just såna med kanel i, konstigt nog. baka måste ju vara det bästa tidsfördrivet när det regnar, men vi har klarat oss från regnet i flera dagar också nu trots att de säger på vädret varje dag att det ska bli regn. men det är ju trevligt när de har fel åt det hållet istället för tvärsom som det brukar vara :)

    ReplyDelete
  8. Men så goda de ser ut! Älskar allt vad bullar heter, och väljer det helst på fik. Gärna superdupermegastora kanelbullar.

    Kram Malin

    ReplyDelete
  9. Här regnar och blåser det mest hela tiden. De solglimtar som ges är tillfälliga men så fort det lyser till lite släpper jag allt och rusar ut.

    Bullarna låter fantastiska och bilden gör mig härligt fikasugen! Kram!

    ReplyDelete
  10. Usch ja, vädret!! Kan det aldrig bli sommar?? Här har vi ju drabbats väldigt hårt av översvämmningar så bada är inte att tänka på i sommar eftersom alla sjöar är bruna av all grus och lera som åarna hade med sig från samhällena.
    Dina bullar skulle pigga upp i Hultsfred just nu kan jag lova!

    ReplyDelete
  11. Trillade in på din blogg och dessa bullar ska jag absolut prova, de ser jätte goda ut!

    ReplyDelete
  12. Bullarna ser fantastiskt goda ut! Kommer absolut att testa dessa! Mums!

    ReplyDelete
  13. Av en slump klicka jag in mig på den här sida och vilken tur. Testade just receptet och bullarna blev kanon fina och goda! Tack snälla för receptet.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Så kul att du tyckte om dom, jag tycker de blir riktigt saftiga och goda!

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...