Saturday, March 17, 2012

Apelsin- och kardemumma cupcakes med vit chokladfrosting

Dessa cupcakes bakade jag för en tid sedan. Jag har sagt det tidigare och säger det igen, jag är inte bra på det här med spritsning. För att öva upp mig måste jag baka mera cupcakes helt enkelt... och jag har dessutom i brevlådan nyligen fått mig ett ypperligt hjälpmedel som i framtiden kommer att hjälpa mig med spritsningen. Mer om hjälpmedlet kommer i ett senare blogginlägg!

Tillbaks till cupcakesen som inte är så fint spritsade. Denna gången får jag skylla lite på frostingen åtminstone. Jag ställde den i kylskåpet men efter att jag tog ut den stod den ute ett bra tag innan jag spritade mina cupcakes. Inget bra misstag, tänk på det därute när ni spritsar era egna cupcakes!

Denna vita chokladfrosting var jättegod, inte sådär söt som vanliga frosting brukar vara som har mycket florsocker i sig. Tack vare mer smör och smält vit choklad så räddades denna frosting undan från för mycket florsocker.

Det kan dock vara en god idé att ställa den en stund i kylskåpet innan spritsning (och spritsa omedelbart som jag nämnde). Annars kan den bli lite för lös eftersom chokladen inte svalnat ordentligt.

Receptet på cupcakes och vit chokladfrosting hittade jag på en cupcakeblogg som jag följer frekvent.


Apelsin- och kardemumma cupcakes
75 g smör
3/4 dl socker
1 apelsin (skal från hela, saften från halva)
1 dl gräddfil/turkisk yoghurt
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma, mortlad
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl

Gör så här:
Låt smöret bli rumsvarmt. Vispa det mjukt och krämigt tillsammans med sockret.

Riv ner skalet från hela apelsinen och pressa i saften från halva. Vispa ner ägget och gräddfilen tills smeten är jämn. Vänd försiktigt ner vaniljsocker, kardemumma, bakpulver och vetemjöl.

Ställ pappersformar i en muffinsplåt. Fyll formarna till 2/3. Smeten räcker till cirka 10 st normalstora cupcakes. Grädda i 180 grader i ca 25 minuter. Låt svalna helt på galler. De kommer sjunka ihop eftersom smeten är så saftig. 
Mini cupcakes älskar jag att baka. Dessa formar är ketchupformar från snabbmatsställe.

Vit chokladfrosting
100 g smör, rumsvarmt
100 g cream cheese t ex philadelphiaost
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
50 g vit choklad

Smält den vita chokladen över vattenbad, ställ åt sidan.

Vispa det rumsvarma smöret mjukt, vitt och krämigt. Detta tar ganska lång tid med elvisp, 5-7 minuter. Tillsätt cream cheese och vispa ytterligare några minuter.

Häll i den vita chokladen och fortsätt att vispa några minuter. Sikta ner florsocker och vaniljsocker. Vispa tills frostingen är jämn. Den kan bli lite lös på grund av den smälta chokladen. Ställ den i så fall en stund i kylen för att chokladen ska få en chans att svalna helt.

Spritsa eller bred på cupcakesen. Dekorera med strössel, rivet apelsinskal eller annat du tycker är lämpligt. Jag dekorerade även med kumquats, tyckte det passade bra.

Receptet kommer från den fina bloggen Heavenly cupcake.

9 comments:

  1. Jisses vad gott det lät Amy!

    Jag har en tävling på min blogg som jag tror att skulle passa dig =)
    Kom gärna förbi!

    Kram
    /Nellie

    http://sockertussen.blogspot.se/2012/03/vinn-en-whoopie-matta-macaron-matta.html

    ReplyDelete
  2. Fina fina cupcakes! Riktigt somrig feeling fick man ju.

    ReplyDelete
  3. Jag tycker de är jättefina, spritsning är inte lätt, det håller jag med om! Frostingen låter toppen, det kan helt klart bli lite väl sött om man använder en större mängd florsocker. Ja, och jag ÄLSKAR kardemumma; ville bara flika in det ;)

    ReplyDelete
  4. Sååå smarriga dem ser ut!! Jag vill önska dig en kanon trevlig kväll!
    KRAM

    ReplyDelete
  5. ja tycker de både ser och låter helt ljuvligt

    ReplyDelete
  6. Dom ser jättefina ut och det är inget fel med din spritsning ser jättebra ut!! Fortsatt trevlig helg!!

    ReplyDelete
  7. sv: Haha ja grönt blir ju lite läskigt ;) Men jag gillar färgglatt!

    Vad goda dom låter!

    ReplyDelete
  8. Jag tycker de blev jättefina!! Älskar kombon kardemumma apelsin så detta recept måste testas. Läckert med kumquats som dekoration.

    ReplyDelete
  9. Jag älskar cupcakes. Det var länge sedan jag baka de. Jag gillar mest de med hallon men dessa måste jag helt klart testa apelsin och kardemumma är så gott! Tack för insperation och dom blev verkligen jätte söta!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...