Friday, March 16, 2012

Apelsinkaka med choklad

När man har bakat maränger, pavlova eller annat som har med äggvitor att göra, vad gör man då av med de överblivna äggulorna? Har ni tänkt tanken någon gång? Det har jag gjort många gånger! Jag har tidigare gjort bakverk med maräng bl a Pumpapaj med maräng och Budepestrulle, i den sistnämnda användes 7 äggvitor.

Försökte googla och finna en kaka eller liknande som jag kunde göra med enbart äggulor. Jag hittade resultatet närmare än vad jag trodde, hurra! Receptet är en aning modifierat men det blev en apelsinkaka med choklad eller om man hellre vill kalla den för äggulekaka med apelsin och choklad.

Nu när påsken närmar sig kan vi väl även kalla den för påskkaka? Jag menar "gulhetskravet" uppfylls ju med råge med tanke på att det finns både apelsinskal och äggulor i kakan! ;)

När ni gör den här kakan så förvänta er inte en sockerkaksaktig fluffig och lätt kaka utan i och med att den enbart består av äggulor så blir den rätt "tung" i konsistensen. Chokladen jag använde var mörka chokladknappar. Just kombinationen choklad, apelsin och kokos blir jättegott ihop!
apelsinkaka med choklad

Äggulekaka med apelsin och choklad
4-5 äggulor
2 dl socker
100 g smör
1 dl mjölk
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver

ca 0,5 dl chokladknappar
saft och rivet skal från en apelsin

Smör och kokos till formen
Tips! Pudrade gärna lite florsocker över kakan när den svalnat.

Gör så här
Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Smält smöret och blanda ned mjölken. Rör ned i äggsmeten, tillsätt de torra ingredienserna och apelsinskal och saft. Rör till en slät smet och blanda i chokladknapparna.

Häll i en smord och ”kokosad” form och grädda i 175 grader i ca 45-50 minuter.

Testa gärna med en sticka innan du tar ut kakan så att den verkligen är torr.
chokladknappar

Påskkaka"
Färdiggräddad och redo att njutas!
äggulekaka
Apelsinkaka med en klick grädde på mmm.

Idén och receptet kommer från den fina bloggen Kaksmulan.

18 comments:

  1. Hej, hur har du gjort din innehållsförteckning till höger här på sidan. Jag fastnade för den... men även för allt annat gott här på sidan.

    // Lee
    http://thesweetangel.wordpress.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Lee, på Blogger kan man välja hur innehållet ska visas. Jag har valt inställningen: visa som moln har jag för mig.
      Kul att du fastnade för innehållet, välkommen åter!

      Delete
  2. Mums ser mycket gott ut : ) varm fredags kram Sofia

    ReplyDelete
  3. I somras och höstas undrade alla vad de skulle göra med alla äggvitor de fick över då alla gjorde så mycket glass :-)
    Jag måste försöka bestämma vad jag ska testa för recept från din blogg. Tack ännu en gång för den fina presenten!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Så det kan bli! Jag som trodde alla fick över äggulor... ;)

      Varsågod, så lite så. Hoppas du hittar något spännande att laga. Jag mailar dig strax lite mer info!

      Delete
  4. Ja visst har jag funderat över de där eländiga gulorna efter pavlovor och liknande, och precis som remsan har det oftast blivit glass för mig, men jag är inte ett jätteglassfan... Då gör jag nog hellre en sådan här mumsig kaka, den ser toppengod ut! Sedan är det ju choklad i den OCKSÅ, milda makter :D

    Jag tackar tusentals gånger för allt pepp du står för på min blogg - och så meddelar jag att du faktiskt alldeles nyligen blev den som skickade in kommentar nummer 3000! Vad roligt att det var just du :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Så trevligt att jag blev kommentar nr 3000! :)
      Du ska veta att jag saknar dig oerhört mycket i bloggvärlden fina vännen!

      Delete
  5. Ser god ut! Apelsin och choklad går så bra ihop, mums säger jag! Ha en fin helg, kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Visst gör de det, även kokosen passar fint med de båda! Detsamma, kram!

      Delete
  6. Gott med apelsin & choklad! Jag håller med Remsan, det brukar vara knepigare att använda upp alla vitor, testa att göra lemon curd vetja, det är ju så galet gott!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lemon curd, ja det har jag inte tänkt på. Tack för tipset!

      Delete
  7. åh apelsin o choklad är ju en riktig favorit och ser ju riktigt smarrigt ut

    ReplyDelete
  8. Hihi, tyckte kakan kändes lite bekant och det var den ju ;). Kul att du testade och gillade den. Bra ide med choklad i också.

    ReplyDelete
  9. Tack för det här receptet, hade en himla massa äggulor över efter midsommar marängtårtan. Den här kakan blev kanongod :)

    /Camilla

    ReplyDelete
  10. Hej! Går kakan att frysa?:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag har själv inte testat men det borde den göra precis som andra kakor man fryser :)

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...