Saturday, November 19, 2011

Pumpapaj med maräng

Jag såg detta receptet på pumpapaj på en annan blogg och blev riktigt sugen på att göra denna dessert. Den blev precis så god som jag hade tänkt mig och mer därtill!

Pumpan passade fint tilllsammans med marängen och pajen smälte på tungan. Receptet nedan är anpassat efter en pajform med löstagbar kant som är ca 20-25 cm i diameter.
Pumpapaj med maräng (ca 10 pers)

Pajdeg:
150 g smör
4 dl mjöl
1/2 dl florsocker
2 msk vatten

Låt smöret bli rumstempererat och blanda sedan snabbt ihop med de övriga ingredienserna. Degen skall inte bearbetas för mycket. Låt ligga i  kyl i ca 30 min. Tag ut den och kavla den tunt på mjölat bord och lägg den över en pajform. Tryck ner kanterna och skär av överflödig deg. Förgrädda på 200 grader i ca 5 min.

Pumpapuré:
ca 700 g pumpa, skalad och skuren i mindre bitar
2 ägg
1 citron
1 dl socker
1/2 dl potatismjöl
1 msk vaniljsocker

Koka pumpan tills den är mjuk. Mixa den med en mixerstav tills du har en helt slät puré. Rör i äggen, riv ner citronskal och pressa ner citronsaft. Häll i socker, vaniljsocker och potatismjöl och värm upp och rör i ett par minuter.

Maräng:
3 äggvitor (av de överblivna äggulorna kan du göra en Apelsinkaka med choklad)
2 dl florsocker
1 stänk citronsaft

Vispa äggvitorna och 1 dl av florsockret vitt och fast, tillsätt resten av sockret och citronsaften och vispa tills du har en fast maräng.

Häll i pumpapurén och grädda i ca 15 min på 200 grader. Därefter tar du ut pajen, låter den svalna något, spritsa ut marängen (jag gjorde inte detta utan la den på och gjorde cirkelformade mönster) och sätter in den på 200 grader igen tills marängen fått fin färg.

Receptet kommer från den fina bloggen Trattoria.

10 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...