Saturday, March 24, 2012

Mitt Indien

För exakt ett år sedan var jag i Indien på min lillebrors bröllop. Ni som inte varit i Indien rekommenderar jag varmt att ni besöker landet, ja eller snarare kontinenten. För Indien är ett megastort land med en area som är 7 gånger Sveriges yta, runt 1,2 miljarder människor, över 200 språk och 2000 dialekter som talas och med de många religioner som finns inom landets gränser.

Jag skulle kunna skriva kilometervis om själva kulturen, människorna och landet... här kommer mitt underbara hemland, mitt Indien som ligger mig så varmt om hjärtat. Spänn fast er och ha mycket tid för att titta på bilderna i detta inlägget... nu kör vi!
lerkrukor
Stopp på vägen till hembyn. Mamma var tvungen att köpa små "lerkrukor" till bröllopet (nej inte dessa på bilden utan speciella man har till just bröllop)!

kamel och ko
Ko och kamel på samma bild, inte illa! Kamelen vilar sig och kon lunkar sakta vidare på gatan.

Shiva och Parvati
Statyer på Shiva och Parvati (och lilla jag).

kokospalmer
Släktens odlingar...

palmer
och ännu mera mark...

bomullsväxt
där bl a bomull odlas...

äggplanta aubergine
och aubergine/äggplanta...

chico
och frukten chicu (som vi ännu aldrig sett i Sverige!) Googla på chicu eller chico och ni finner fina och många bilder av denna goda tropiska frukt!

och tomater och bananer...

papayaträd
papaya...

sötpotatis
Sötpotatis, javisst! Min mormor brukade slänga några sötpotatisar i den glödande kolen och sen servera med salt och goda indiska kryddor mmm! Hennes sötpotatis var den bästa i hela världen!

Lime eller omogen mango...? Ja, det är frågan ;) Mango hänger som klasar när den väl är mogen. Så himla gott att bara plocka rakt av från trädet och mumsa precis som vi gör med äpplen här i Norden!

Även kokosnötter, dadlar, chili, jordnötter, ingefära mm odlas på släktens ägor. Ja, ni förstår att vi har fullt sjå med att smaka av allt när vi väl är där. Om jag säger så här, det går ingen som helst nöd på oss även om vi skulle bli strandade där som Robinson! ;)
Tillbaks till storstaden och den här ljuvligt doftande kryddbutiken... tänk er dofterna av alla dessa masalas! Ja, för ni förstår väl att kryddor bara måste jag ha... om inget annat så åtminstone ta med mig lite tillbaks till Sverige! :)

Bhuj city
Special price only for you miss, madame, mrs, sister! Shopping i Bhuj är tufft, det gäller att man har skinn på näsan både vid prutning och andra fräckheter!

Mandvi city
Kuststaden Mandvi's strand som ligger vid Indiska Oceanen.

kameler
Kameler för ridtur på Mandvi chopati (beach). Om jag har tagit en kameltur? Javisst, rekommenderas starkt!

Ja, just det vi var ju där för lillebrors bröllop! ;) Det hanns med en del shopping inför bröllopet, mat- och fikaturer i Bhuj city, ett besök i en skönhetssalong (jodå, fin måste man vara när man går på familjebröllop!) och en hel del till. Hur länge jag var borta? I 6 dagar, varav 3 dagar är vigda till själva bröllopet med olika tillställningar och arrangemang!
Syskonen, dagen innan själva bröllopsdagen på en tillställning som kallas Mandap. Lillebror i mitten, jag till vänster och lillasyster till höger.

Lillasyster och jag posar för att göra kameramannen glad. Han ville testa ljuset och lite olika vinklar för bra bilder.

Det vackra brudparet som var så fina!

Hoppas jag har inspirerat er att åka till Indien någon gång i livet! Om inte annat så måste ni åka för den ljuvligt goda matens skull! :) Nu blev det inte många matbilder, men jag bjuder på en här som är masala dosa... ett bara måste om ni är i Indien! Recept på det kommer snart på bloggen så håll utkik!
masala dosa
Ljuvligt goda masala dosa är ett måste om ni har vägarna förbi Indien eller en indisk restaurang mums! :)

25 comments:

  1. Åh, vad
    härligt! Kan verkligen rekommendera Indien för er som inte varit där. Maten är fantastisk!

    ReplyDelete
  2. Åh nu Amy gjorde du så man vill åka ner dit nu,otroligt ser de ut och vara och som dig älskar jag härliga udda kryddor så skulle nog fastna i kryddbutiker.
    Åh du va ju superfin på bilderna måste ja ju säga

    ReplyDelete
  3. Det är så roligt att läsa om ditt hemland, tack för att du delar med dig! Ni är så söta på bilderna. Önskar dig en fin lördag, kram!

    ReplyDelete
  4. Vilket jättfint inlägg!! Man riktigt känner dofter, ljud och livet i de miljöer du visar på bilderna och berättar om. Skulle gärna åka till indien. När jag har sett något tv-program om, eller bilder från, Indien så lockas jag också av alla färger. Din masala dosa ser så god och spännande ut. Ser fram emot receptet. Hoppa du har en härlig lördag.

    ReplyDelete
  5. Jag har varit till Goa. Vilket underbart ställe och vilka underbara människor. Maten är underbar. Var till en marknad som hette Adjunamarknaden och där köpte jag hem kryddor som jag fortfarande har kvar. Nackdelen med Indien är att det är sååå långt dit. Gillar din blogg förresten :)

    ReplyDelete
  6. Jag läste det här inlägget med ett leende på läpparna. :)
    Härligt vackra bilder, Amy. Så mycket grönska och så fint det ser ut. Jag längtar verkligen till mitt hemland och att få åka till Indien när jag ser de här bilderna.

    Sen så måste även tillägga att du är riktigt vacker. :)

    ReplyDelete
  7. Vilka fina och härliga bilder du delar med dig av, det tackar jag för. :)

    ReplyDelete
  8. Åhh vilka fina bilder du bjuder på!! Inspirerande <3
    KRAM

    ReplyDelete
  9. Indien är än så länge outforskade marker för vår del, men kanske inte så länge till. Vem vet, kanske vi styr våra resväskor dit en dag, och då vet vi ju absolut vem vi ska vända oss till för att få tips inför resan:) Det ser ju riktigt härligt ut, så många fina färger.

    Hoppas din helg är riktigt bra Amy,
    kram

    ReplyDelete
  10. Vilket fint inlägg! Härliga bilder och du skriver så vackert om ditt hemland!

    ReplyDelete
  11. Åh, vilka härliga bilder! Jag åkte till Indien av en slump för 3 år sedan och där blev en del av mitt hjärta kvar. Jag har åkt dit två gånger till och älskar det verkligen! Alla dofter, värmen, myllret och MATEN! =D

    ReplyDelete
  12. vilka fina bilder. Kul att du delar med dig!! Indien verkar väldigt spännande!! Fortsatt trevlig söndag!!

    ReplyDelete
  13. Om jag åker till Indien så får du gärna följa med som guide! Ser ju helt underbart ut. Vilka odlingar!! Annat än Sveriges rotfrukter och spannmål! (men inget fel på det...)

    ReplyDelete
  14. Åh, vilket härligt inlägg! Och så mycket fina bilder. Så otroligt vackra ni var allihop på bröllopet!
    Sofie och Amy, vi kanske kan ha bloggträff i Indien ;-)

    ReplyDelete
  15. Åh, Indien är mitt absoluta favoritland när det gäller resor. Längtar tillbaka när jag ser bilderna. Och vad fin du är på fotona, Amy!

    ReplyDelete
  16. Vilka underbara bilder! Det är nästan så man kan känna dofterna via bilderna. Man blir ju jättesugen på att resa till Indien (håller med Emmy, vi kan väl ha bloggträff där ;)). Och vad fina ni är du och dina syskon!! Nu ser vi fram emot receptet på Masala dosa.

    ReplyDelete
  17. Härliga bilder! Tack för att du delar med dig!

    ReplyDelete
  18. Vilken dröm att ha dessa underbara råvaror att bara "plocka av". Tack för fina bilder av ditt Indien.

    Jag ångrar så att jag inte följde med på resan till Indien under tiden jag studerade till lärare. Istället blev det Nya Zeeland och glaciärer. Inte fel det heller men jag hade kunnat göra både och om plånboken hade tillåtit - fattig student som jag var tvingades jag välja men jag har förhoppningsvis många resår kvar och Indien är verkligen intressant!

    ReplyDelete
  19. Underbara bilder och riktigt roligt att läsa!

    ReplyDelete
  20. Vilka fina bilder och roligt att se! Och så oerhört vacker du är!!!! Fint inlägg :)

    ReplyDelete
  21. Vilka härliga bilder! Nu blir man sugen på att resa lite!

    ReplyDelete
  22. Vad roligt att få se så många spännande bilder :)

    ReplyDelete
  23. Har receptet på dosa kommit upp? Kanske är det bara jag som inte lyckas hitta det?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Anna, nej inte ännu men det kommer förmodligen i nästa vecka!

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...