Sunday, October 7, 2012

Äppelchutney

Chundo är en indisk sötsyrlig chutneyliknande delikatess. I Indien görs den på omogen mango eftersom den vid omoget tillstånd har en lite syrlig smak. På 70-talet när vi anlände till Sverige fanns det ingen mango att köpa i butikerna. Fiffiga mamma tänkte att varför inte testa att göra det på svenska syrliga höst- eller vinteräpplen? Sagt och gjort, under hela vår uppväxt har vi på höstkanten ätit mammas goda och smakrika chundo. Den passar både till indisk mat, grillat, ostbrickan, på smörgåsen som pålägg eller varför inte ha den i en chapati eller pannkaka? Vi har testat de flesta varianter och denna äppelchutney passar till det mesta. Vågar ni testa den?


Äppel chundo eller indisk äppelchutney (ca 2-3 dl)
2-3 hårda syrliga äpplen (Svenska höst- eller vinteräpplen fungerar finfint.)
2 msk olja
1 kanelstång
3-4 st nejlikor
0,5 tsk svarta senapsfrön
0,5 tsk spiskummin, hela
hing, valfritt om du har
1 krm torkad chili ex chili flakes
salt, smaka av med
0,5-1 tsk rårörsocker
ev chilipulver (smaka först så det är lagom starkt)
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk koriander, malen
0,5 tsk spiskummin, malen

Skala och riv äpplena. Pressa ur så mycket vatten som möjligt ur de rivna äpplena.

Hetta upp olja i en kastrull och lägg i kanelstång och nejlikor. När det börjar bubbla lägg i senapsfrön och vänta tills de börjar låta. Lägg därefter i hela spiskummin och låt de börja låta och hoppa omkring. Lägg i hing, chili flakes och de rivna äpplena. Sänk värmen på plattan och låt puttra i ca 10-12 min. Rör om lite då och då.

Lägg i salt, rårörsocker, (ev chilipulver), gurkmeja, malen koriander och spiskummin. Låt allt koka ihop 2-3 min. Låt svalna och förvara chutneyn i en tätslutande burk i kylskåpet. Håller sig upp till 2 veckor i kylskåp.

OBS! Glöm ej att ta bort kanelstång och nejlikor ur chutneyn innan ni äter den!

Njut av chundo med indisk mat och grillat, till ostbrickan eller varför inte ha den på smörgåsen som pålägg. Som små barn brukade vi lägga chundo i en chapati eller pannkaka, rulla ihop och njuta! :)

16 comments:

  1. Låter gott! Kul med en annorlunda chutney med indiska smaker :) Jag blir sugen på att testa till en grillad köttbit... Eller quorn kanske :)

    ReplyDelete
  2. Spännande och vad bra av din mamma att komma på att använda äpple! Söndagskram

    ReplyDelete
  3. Yum Yum! Nöden är uppfinningarnas moder säger man väl? Har också ett chutneyinlägg på lut, med plommon. Också gott! Ha en fin söndag!

    ReplyDelete
  4. Låter som en riktigt god chutney med en massa härliga kryddor i!!! Det sparas!!!

    ReplyDelete
  5. Klart vi vågar, speciellt nu när vi har hel spiskummin i skafferiet (och Hing)! Låter hur gott som helst.

    Söndagskramar till dej, Amy, och hoppas du får en braig vecka!

    ReplyDelete
  6. Det ser ju supergott ut, i Trinidad & Tobago gör man också olika inläggningar och chutneys på omogna mangos, jättegott!

    ReplyDelete
  7. Åh måste jag nog testa! Har ju en hel del äpplen att ta hand om. Tack för ditt fina inlägg hos mig. Dina ord värmer. Kram

    ReplyDelete
  8. Jag brukar göra en liknande fast med päron. Supergott till höstmaten! Grytor, stekar, kyckling - passar till allt! Din chundo låter jättegod! Kram!

    ReplyDelete
  9. Låter jättegott och spännande. Smart av din mor att använda äpplen. Man tager vad man haver... ha en fin vecka!

    ReplyDelete
  10. Gott med äpplen i en chutney. Och att man kan göra det med päron också (Erika G)! En god sås reder sig själv, eller en påhittig moder tager det hon haver :-)

    Ha en fin vecka!

    Kram Lotta

    ReplyDelete
  11. Chutney är alltid trevligt och denna verkar riktigt spännande. Ser gott ut.

    ReplyDelete
  12. Så kreativt att ta vad som finns och göra sina favoritrecept :0)

    ReplyDelete
  13. Det ser väldigt gott ut tycker jag! Hurra! Hoppas du får en fin vecka. Kram!

    ReplyDelete
  14. Låter toppen! Och numera tycker jag att man alltid får just omogna mangos när man handlar. Måste berömma din fina bild också:) Snyggt!

    ReplyDelete
  15. Aldrig ätit chutney i hela mitt liv,och tror nog inte ja heller kommer våga gå på det.ja vet liten fegis är ja allt i matvägen men gott ser de ut.Bjuder du mig så skulle ja lätt äta :D

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...