Thursday, October 11, 2012

Kyligare tider kräver varma rätter!

Brrrrrr! Hur är det därute med er? Hos oss i Småland är det kallt och jag fryser konstant. Två dagar i rad har vi haft frost på natten och runt 0 eller till och med minusgrader vid 7-snåret på morgonen. Nu är vinterjackan på och även skrapning av bilen gäller på morgonkvisten. Inte roligt tycker jag men det är bara att stå ut... eller besöka sydligare breddgrader. :)

Bjuder på ännu en rätt med blomkål i, en fransk variant av en blomkålsgratäng. En smakrik rätt som passar fint till en matig sallad.



Fransk blomkålslåda
(4 portioner)
ca 1 kg blomkålsbuketter
20 svarta oliver, hackade
2 msk kapris
0,5 dl ströbröd
50 g parmesan, riven
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk olivolja
1 msk pinjenötter, torrostade

Sätt ugnen på 200 grader.

Koka blomkålen i 5 minuter (den ska inte bli genommjuk). Lägg buketterna i en ugnsfast form. Strö över hackade oliver och kapris.

Blanda ströbröd, parmesan, vitlök och olja. Smula över blomkålen. Gratinera i ugnen i ca 10-15 minuter. Strö över pinjenötterna.

Servera gärna en matig sallad till.

Njut!

21 comments:

  1. Jag skickar gärna lite värme till dig från Singapore :) Vilken fin rätt du bjuder, kram!

    ReplyDelete
  2. Helt rätt, finns det något bättre än en mustig gryta, en god gratäng eller en värmande soppa på hösten? :D
    Ja det har blivit en hel del bakande och kommer bli mer nu om kvällarna också. Men tycker ju att det är så kul så det gör jag gärna. Ska dock bli skönt när allt är över så man får en lugn stund ;)
    Kan tänka mig att det är härligt när det är full fart därhemma! Är ju så kul att det går så bra för bloggen din med :) Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det kan jag förstå, håll ut... snart blir det lugnare för din del!

      Delete
  3. Här fryser vi också! Och nu är det långkok och grytor som hägrar:)

    ReplyDelete
  4. Gott, jag gillar blomkål, man kan ha det i så mycket (som med all kål!).

    ReplyDelete
  5. Jag slutade läsa vid svarta oliver ;-) Din blomkålsgratäng gillar jag personligen mycket bättre! Och om den ska vara lite mer mättande kan man ju - som "icke-vegetarier" - ha i tunna skivor av (ostekt) falukorv t.ex. som puttrar med.

    Kör väl en lite väderrapport också: på Fehmarn har vi inte skrapat is än, vinterjackan är på sedan 2 dagar (det var otroligt blåsigt nämligen), fortfarande inga strumpor i skorna... de åker inte på förrän jag också skrapat is ett par gånger ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Men du, skippa oliverna då och gör rätten ändå... it's a deal?

      Jisses, inga strumpor?? Jag hade blivit en isgumma på stubinen!

      Delete
    2. Vi som bor i södra Norrland har inte ens kallgrader än! I morgon ska jag prova din förra blomkålsgratäng, mums! Ha en bra kväll! Kram!

      Delete
    3. Lyllos Kate, vi har haft det riktigt kallt tycker jag. Det tycker jag, berätta sen vad du tyckte om gratängen, kram!

      Delete
  6. Min karl har valt ut ett av dina recept så imorgon ska jag bjuda kärleken och en vän på indiskt hemma hos oss. Det blir Matter paneer och naan bröd. =) Foton och smakbetyg kommer efter helgen! Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Härligt och valet av rätt, paneer, är superbra. Lycka till, kram!

      Delete
  7. Ja, att skrapa rutan på bilen är inget bra tecken. Det går mot kallare tider alltså... Tönk om det ändå varit april... Åhhhh.

    Detta ser spännande ut Amy.

    Kram på dig!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, April vill vi ha nu! :) Fast jag måste ändå säga att det är mysigt med den mörka årstiden... tända ljus, äta saffran och kanel i bakverk och grytor... ja det är bra med höst och jul också!

      Delete
  8. Första natten med frost och minus hade vi i natt, 3 grader när vi cyklade iväg i morse så Håkan har slutligen fått ge upp shorts på sin cykeltur... Varmare breddgrader? Ja tack, när sticker vi?

    Kapris och oliver, yes we're in!

    Kramar till dej!

    ReplyDelete
  9. Jag hänger på! Vi drar till Italien, dricker Amarone, äter oliver, bröd och ost.

    Varm mat krävs när kylan drar in. Jag gör soppor, grytor och rejäl mat när frosten nyper. Blomkål är fantastisk höstmat! Kram!

    ReplyDelete
  10. Frosten kom till hufvudstaden i natt! Vi sover med fönstret öppet och det kändes lite extra på nästippen i morse att graderna hade droppat en hel del... Men jag tycker det är lite skönt, ja :-)

    Mycket gott detta, och med ströbröd på blir det ju något extra!

    Önskar dig och familjen en härlig hösthelg - men inte för kall då :-)

    Kram Lotta

    ReplyDelete
  11. Ströbröd låter gott på, lite knaper är aldrig fel! Är inte sådär glad i blomkål, men funderar på att testa med broccoli istället, borde väl funka? :) kram, trevlig helg!

    ReplyDelete
  12. Åhus Amy lät hur gott som helst stor kram Sofia

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...