Tuesday, October 30, 2012

Fika - ett ursvenskt fenomen?

Ordet fika, i betydelsen att dricka kaffe, finns belagt sedan år 1910. Fika är en social institution i Sverige. Man tar helt enkelt en paus från en aktivitet för att dricka kaffe eller någon annan dryck med vänner, familj eller bekanta. Till drycken brukar man ofta äta någon form av sötsak sk fikabröd. Klassiskt brukar fikabröd vara bullar och/eller kakor. Denna tradition av en kaffepaus med något tilltugg är centralt i svensk kultur (med svenskar som en av världens största kaffekonsumenter). Fika kan även naturligtvis innebära smörgåsar eller annat ätbart som inte är sötsaker.

Många svenska arbetsplatser har institutionaliserat för- och eftermiddagskaffe, och fikapausen är inte enbart en paus från arbetet, utan även ett informellt mötesforum. Tänk er en dag på arbetsplatsen utan fika? Hu! ;) Utomlands är det inte alls så vanligt med fikapauser... utan de jobbar helt enkelt på... oftast!

Jag använde stora muffinsformar men de är mäktiga och så här i efterhand kanske jag borde fyllt i mindre formar...

Kladdkakemuffins med kolatopping (ca 12-16 st små eller 6 stora)
100 gram smör
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
1 nypa salt
2-3 msk kakao
2 st ägg

Sätt ugnen på 160 grader.

Smält smöret och blanda ihop socker, vaniljsocker, vetemjöl, salt och kakao. Blanda runt med en slickepott. Tillsätt äggen och rör om. Blanda till sist ner smöret och rör sedan till en jämn smet. Klicka ut smeten i muffinsformar, använd gärna en muffinsplåt, fyll lite mer än hälften med smet.

Sätt in plåten mitt i ugnen och grädda i ca 15 minuter. Olika för olika ugnar så känn efter med en sticka. Muffinsarna ska vara kladdiga i mitten när du tar ut dem.

Tips! Variera genom att sticka ner en chokladbit i varje muffins innan du sätter in plåten i ugnen ex en Dumlekola, mjölkchokladbit etc. Blir hur gott som helst! :)

Härligt bubblande kolasås som ska bli topping...

Kolatopping
50 gram smör
2 msk strösocker
1 msk kakao
1 tsk vetemjöl
0,5 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk
1-1,5 msk ljus sirap

Gör kolatoppingen medan kladdmuffinsarna gräddas. Smält smöret i en kastrull. Blanda sedan ner alla de övriga ingredienserna och låt koka i ca 15 minuter. Glasera muffinsarna direkt när de kommer ut ur ugnen med kolasåsen.

Låt svalna och sedan bara njut mmm!
Smarriga chokladmuffins redo att avnjutas mmmm!

Detta får bli mitt bidrag till månadens sötsak som den här månaden har temat fredag.

16 comments:

  1. Åh vad gott.skulle göra allt för att få en just nu.sitter här i sjukstugan o inte kan ja baka..får drömma mig bort o titta på bilder istället

    ReplyDelete
  2. Så gott det ser ut Mmm.....

    ReplyDelete
  3. Fika känns verkligen ursvenskt. Vi är väl nästan de enda i världen som har ett eget ord för det hela :) Jag vet i alla fall att min amerikanska pojkvän tittar på mig som om jag vore en alien när jag berättar om svenska fikatraditioner på jobb osv. Han tycker det är så konstigt. Fika är ju dock mysigt och väldigt gott.

    ReplyDelete
  4. Choklad, det bästa som finns! Åh, vad det ser gott ut! :)

    ReplyDelete
  5. Att fika är väldigt svenskt och något jag saknar sen 26 år tillbaka är fredagsfikat på jobbet! Varje avdelning hade sin egen fredagsfika och vi körde med en lista med alla namn så att alla var *tvungna* att vara med, men egentligen var det ju frivilligt, för vem ville missa det goda fikabrödet med lite prat om hur veckan varit för att sedan gå hem och vara ledig ;.-)

    Dina muffins hade passat perfekt!

    ReplyDelete
  6. Ordet "fika" började jag använda flitigt i och med min flytt till Sverige. När jag nu åker hem till Finland pratar jag även där om fika för jag tycker det är ett så himla bra ord. Hemma pratas det mest om kaffedags/eftermiddagskaffe med samma innebörd men då gillar jag fika bättre för där är det inte nödvändigtvis kaffe man dricker (stor tédrickare som jag är) och det kan även innefatta en macka istället för en kaka. Superbra ord!

    Och jag hade gärna kommit över på en fika när de där godsakerna bjussas på. :)

    ReplyDelete
  7. "Livet är för kort för att inte unna sig en lång fika" Citat från Stålbooms konditori.

    Kakorna ser galet goda ut!

    Kram

    ReplyDelete
  8. Vad vore livet utan fika?! Och gärna lite choklad. Yammi!! Muffinsarna ser smarriga ut med den där lilla kolakladden i.

    ReplyDelete
  9. Fika utan kakor, är som kärlek utan kyssar:) Vi håller med Sofie, gärna med choklad i fikan.

    ReplyDelete
  10. gahhh fika är en stor del av livet : ) kramar Sofia

    ReplyDelete
  11. Jag gillar ordet fika :) Och hade gärna haft dina kladdkakemuffins till dagen fika! Kram vännen!

    ReplyDelete
  12. Jag är ingen "fikatyp" men det beror nog mycket på att jag inte dricker kaffe (what??!!!). Smakar bara beskt och konstigt. Med socker, grädde, choklad och grejer i går det ner men då är det väl inte kaffe längre :-) Fast jag sitter gärna med kollegorna ändå förstås, tar en paus och skvallrar lite. Det är mumma för det sociala!

    Undrar om man skulle somna efter dessa läckerheter om man tryckte i sig en på eftermiddagen :-) Kan det bli för gott och för mycket?

    Kram!

    ReplyDelete
  13. mmmm, gott! Jag tar gärna en, eller flera, tack!

    jag har aldrig jobbat någonstans där de haft fika (alltså, förutom på caféer och konditorier, men det räknas liksom inte riktigt för det fanns det ju konstant fika) och tycker att det roligaste som finns är när jimmy är fredagsfika-ansvarig på sitt jobb och jag får gå loss i köket, haha. skulle kunna ha det som heltidsjobb faktiskt, att ansvara för fikat på nåt ställe ;)

    ReplyDelete
  14. Indien är ett bra fika land! Jag tänker på alla chaibodar som serverar te och något att tugga på

    ReplyDelete
  15. Fika! Världens bästa uppfinning. Den skulle man tagit patent på! Då hade man ju varit stormrik;)

    ReplyDelete
  16. Fika, fika, fika! Att resten av världen inte hänger på förstår jag inte alls :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...