Thursday, August 30, 2012

Kardemummasmulpaj med rabarber och svarta vinbär

Det råder fortfarande sommar i mitt kök! Ja, iallafall om vi ska se till vad det bloggas om. Jag har några somriga recept kvar att dela med mig av. Hoppas att ni ser det som en härlig återblick även om hösten har gjort sitt intåg till vissa delar av vårt land.

Denna paj kommer från en kollega som sa: testa detta receptet, du kommer inte att ångra dig! Kardemummasmaken och doften spred sig i hela huset... ack så gott i dubbel bemärkelse. Tack Eva-Marie för det fina receptet! :)


Eva-Maries rabarber- och svarta vinbärspaj (8 bitar)

Kardemummasmulor
150 g smör, kallt
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk kardemummafrön, stötta i mortel
2 msk kallt vatten

Värm ugnen till 225 grader. Skär smöret i tärningar och blanda ihop alla ingredienserna i en bunke till en grynig massa. Lägg hälften av smulorna i en pajform, ca 24 cm i diameter, och platta till dem något. Grädda i 6-7 minuter. Ta ut formen och gör i ordning fyllningen.

Fyllning
3 rabarber
2 dl svarta vinbär
0,5 dl socker
0,5 msk potatismjöl

Skala och skär rabarbern i bitar, lägg bitarna i en bunke och strö över vinbären, sockret och potatismjölet. Lägg fyllningen i pajformen och strö över resten av smulorna.

Grädda längst ner i ugnen i 20-25 minuter.

Servera med vaniljsås och glass.

Enjoy!

Wednesday, August 29, 2012

Rulltårta med bär

Både i måndags och idag har vi haft sådär riktigt somriga varma dagar här i Småland. Idag har vi firat en arbetskollega som fyllt jämt och varit ute vid Herrestad sjön och njutit av fint väder, underbart sällskap och riktigt god mat. Bilder kommer framöver.

Häromveckan var jag och äldste sonen och plockade blåbär i skogen. Det är samma gamla visa varje år när vi ska plocka blåbär... sonen tjatar i dagar, mamma när ska vi gå till skogen och plocka blåbär? Ja, sen när vi väl kommer fram så tar det inte mer än 5 minuter så längtar han hem igen! Ja, se de små underbara liven. :)

Fina svärmor var förbi oss och då svängde jag ihop den här rulltårtan som blir klar på två röda kan jag lova er. Har man inget fika hemma är det riktigt smidigt att göra rulltårta med bär på. Denna gången tog jag som sagt blåbär och röda vinbär på och har ni inte dessa bär hemma så passar andra frukt eller bär ypperligt bra också.


Bärrulltårta (1 rulle)
3 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
ca 0,8 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 225°C.
Vispa ägg och strösocker vitt och poröst. Blanda vetemjöl, bakpulver och potatismjöl separat och sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och rör om.

Bred ut smeten på bakplåtspapper på plåt, men inte ända ut till kanten. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 min. Håll gärna koll så den inte bränns. Strö ut strösocker på bänken och stjälp upp plåten över sockret. Låt svalna.

Fyllning
4-5 dl grädde
en nypa socker
bär, jag har tagit röda vinbär och blåbär här

Vispa grädde, tillsätt lite socker och bred det över rulltårtan. Strö över några av bären. Rulla ihop rulltårtan till en rulle och bred över vispad grädde. Garnera med blåbär och röda vinbär.

Mmm så gott, det är bara å njuta! =)

Monday, August 27, 2012

Chutney

Idag har solen strålat varm hela dagen! Underbart är det och även om jag jobbar så kan jag njuta av solens värme både på förmiddags- och eftermiddagsfikat samt på lunchen då vi på jobbet kan sitta ute och fika/äta lunch.

I helgen gjorde jag chutney på röda krusbär och omogna plommon. Plommonchutney har jag gjort tidigare här på bloggen men eftersom jag hade fått en hel drös med mogna röda krusbär av fina mamma bestämde jag mig för att de söta krusbären skulle passa fint ihop med syrlig plommonkart. Visst stämde det, en sådan hit det blev! Gillar du lite lagom kryddstarkt så testa denna chutney som inte går av för hackor. Ät den med grillat, som pålägg på smörgåsen eller varför inte en klick till grytan i höst?

Jag är nyfiken. Att enbart göra krusbärschutney eller plommonchutney är rätt så vanligt men har ni gjort kombinationen röda krusbär- och plommonchutney någon gång?

En kryddig och het chutney med curry, ingefära och röd chili i.

Röda krusbärs- och plommonchutney
300 g röda krusbär, nopprade
300 g plommon, delade halvor och kärnorna borttagna
2 röda lökar, skurna i skivor
0,5 msk ättika, 24 %
0,75 dl vatten

5 dl socker
1 tsk riven färsk ingefära
1,5 msk curry
2 tsk salt
1-2 tsk röd chili, finhackad (mer om du vill ha hetare chutney)
6 st torkade aprikoser, hackade i bitar

Koka krusbär, plommon, röd lök, ättika och vatten i 10 min. Tillsätt därefter socker, ingefära, curry, salt, röd chili och torkade aprikoser.

Koka i 50-70 min tills det tjocknar. OBS! Koka på svag värme eftersom det lätt bränner vid och rör om ofta.

Låt kallna helt och fyll chutneyn i rena burkar med tätslutande lock.

Njut av den ljuvliga chutneyn!

Sunday, August 26, 2012

Värnamodagarna - härliga festivaldagar!

Jojomänsan, vi har haft festival i vår stad nu i dagarna fem! Trevlig stämning, mycket folk, massor av härliga evenemang och god mat har det funnits. Även vädrets makter har varit med oss mestadels. Visst är det underbart med folk som möts och det enda gemensamma är att man ska umgås och ha det trevligt, man blir liksom glad i hela kroppen! :)

Naan kavlas snabbt och effektivt i det indiska matståndet och naturligtvis gräddas de i en traditionell lerugn sk tandoori. Märk väl hur de sitter fast i tandoorin... nejdå, inget klister där inte!

Mat från all världens hörn och kanter och även riktigt traditionellt svenskt med wokad älg och strömming. Det ser folktomt ut på bilderna men här hann jag anlända och fota precis innan lunchköerna bildades och folk var vänliga att flytta på sig när jag kom med min kamera, respect! ;)

Vad är en festival utan donuts/munkar... så många olika sorter och tom några med nonstop godis på (som jag tyvärr inte fick med på bild)!

Daal med basmatiris fick bli mitt val av lunch just denna festivaldag...

och mjukglass som avslutning mmm! (Jodå, parkbänkar fungerar ypperligt bra att ta kort på.)


Inget recept idag men för de av er som är intresserade av naan finns receptet här på bloggen!

Saturday, August 25, 2012

Italiensk citronpasta

Man skulle kunna tro att jag ätit mycket pasta under mina studentdagar på campus men icke. Visst blev det en och annan nudel, makaron och annat i pastaväg men inte så ofta som man kan föreställa sig för att vara en (fattig) student. Om jag tar igen det med råge nu? Njae... jag har alltid fullt sjå med att kombinera och komponera olika goda smaker som gifter ihop sig i pastarätten. Ibland blir det lyckat, ibland lite mindre...

Voilà! Här kommer en italiensk pasta med frisk citronsmak. Vad säger ni om parmesan, pinjenötter, basilika och kronärtskockshjärta i kombination? Jag har inte alltid gillat kronärtskocka men det gillas mer och mer nuförtiden... historien förtäljer inte om jag håller på att bli vuxen eller ej... ;)

En enkel pastarätt fylld med härliga italienska smaker...

Citronpasta med kronärtskockshjärta (4 portioner)
500 g pasta, t ex penne, tagliatelle eller det du föredrar
1 dl parmesan, riven
2 msk pinjenötter, rostade i en stekpanna
1,5 dl kronärtskockshjärtan på burk, avrunna och delade i mindre bitar
1 msk olivolja
0,5-1 vitlöksklyfta, finriven
1 citron, zest (rivet skal) och saft från halva citronen
8 st basilikablad, strimlade
salt och peppar, smaka av med

Blanda kronärtskockshjärtan, olivolja, vitlök, zest och citronsaft, basilika, salt och peppar. Smaka av så balansen av syrligt är bra. Låt stå och dra en stund.

Koka pastan enligt anvisningar på paketet. Häll av kokvattnet och blanda pastan med oljeblandningen.

Strö parmesanost och de rostade pinjenötter över pastan. Ringla lite olivolja över och dekorera med färsk basilika.

Tips! Som variation kan du ha i andra rostade nötter du tycker om t ex grovhackade valnötter eller cashewnötter.

Buon appetito!


Wednesday, August 22, 2012

Tacotårta, något till fredagsmyset kanske?

Jag har skrivit tidigare om fredagsmys och tacos. Hemma hos oss är det nästintill aldrig tacos och i synnerhet inte på fredagar. Fredagar råder det "matsabbat" och vi tar ofta hem något från någon av de kringliggande restaurangerna. Men ibland händer det att jag kockar till något i köket på en fredag. Lagar jag då mexikanskt blir det nachogratäng, enchilada, tacopaj eller burrito. Ja, sedan har vi ju även tacotårta som är enkelt och smidigt att göra samtidigt som det smakar så gott!

Har ni gjort tacotårta någon gång?

Tacotårta (4-6 pers)
8 tortillabröd (1 paket)
smör
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, rivna
500 g färs (jag tar quorn- eller sojafärs)
1 paket tacokrydda
1 dl vatten
1 liten burk tacosås

Oströra
2,5 dl lätt crème fraiche (eller kesella för ännu magrare alternativ)
200 g philadelphiaost
1 paprik, skuren i tunna ringar (gillar du inte paprika så byt ut till champinjoner eller någon annan grönsak du tycker passar)
1 liten burk majs (valfritt)
Salt
Peppar

2-3 dl vällagrad ost, riven

Lägg en smörklick i stekpannan och fräs den hackade löken. Lägg sedan i färsen, tacokryddan, 1 dl vatten, rör om och låt alltsammans bryna.

Blanda ihop ost, crème fraiche, philadelphiaost, majs, vitlök, salt och peppar i en separat skål.

Lägg ett tortillabröd i en form med löstagbar kant (eller direkt på en bakpappersklädd plåt). Bred på färsröra och tacosås. Lägg på nästa bröd och bred på oströra och paprikaringar.

Fortsätt varva tortillabröd och färsblandningen tills alla bröden är använda. Toppa med oströra, paprikaringar och riven ost. Ibland kan det bli som lutande tornet i Pisa och man får ha lite tålamod med lagren. ;)

Grädda i 225 grader i ca 20 minuter.

Servera tacotårtan med en krispig grönsallad med tomater, gurka och avokado.

Smaklig måltid!

Monday, August 20, 2012

Mousserande lavendelgranita

Jag fortsätter mitt lavendeltema då vi har skördat en hel del lavendel i trädgården nu. Vet inte vad ni tycker men jag älskar doften av lavendel. Det räcker att man går lite i närheten för att känna den härliga ljuvliga doften av denna fina växt, helt underbart!

Har ni smakat på granita, eller granité som det också heter, någon gång? Om inte så gör det, ni kommer att få en riktigt positiv överraskning och kommer absolut inte att ångra er.

Granita är en italiensk efterrätt som är väldigt lik sorbet. När man gör granité så skrapar man upp flagor med en gaffel. Det går också bra att göra olika varianter på granita bl a görs det kaffegranita i Italien.

Jag gjorde denna efterrätt nyligen när vi hade några varma dagar och vi skulle ha vänner över på middag. En perfekt dessert när det är varmt ute som jag kommer att göra om i framtiden. Kan tänka mig att den även passar fint till nyårsafton. ;)

En fräsch och god dessert som rekommenderas...

Mousserande lavendelgranita (ca 4-6 portioner)
1 dl strösocker
0,5 dl vatten
1 tsk torkade lavendelblommor
5 dl champagne, mousserande vin eller alkoholfritt mousserande vin (i den sistnämnda kategorin alkoholfritt vin rekommenderas Chapel Hill).

Koka socker, vatten och lavendel i en kastrull på svag värme till en klar lag. Låt svalna. Sila bort lavendeln.

Blanda sockerlag och champagne/mousserande vin eller alkoholfritt mousserande vin. Häll upp i en form och ställ i frysen.

Låt granita frysa nästan helt under 3-4 timmar och skrapa sedan upp den i flagor med en gaffel.

Servera som dessert i kylda skålar eller glas.

Enjoy lots!

Saturday, August 18, 2012

Frusen mandel- och jordgubbsdröm

Denna efterrätt gjorde jag för tre helger sedan när mina föräldrar och syskon var på besök hos oss. Jodå, mycket gott förväntar sig familj och släkt nuförtiden när de kommer och hälsar på, som sig bör eftersom jag tycker det är så kul att serva familjen med diverse olika smarrigheter. Jag hoppas att deras krav uppfylls med råge när de besöker oss...

Det var en ljuvligt solig sommardag och denna härliga dessert förbereddes kvällen innan. Det var riktigt smidigt att ta fram den ca 15 minuter innan serveringen och garnera med det som säsongen har att erbjuda. För de av er som följer mig troget vet att garneringen är samma som den jag gjorde på min senaste marängtårta de luxe. Jag kunde inte låta bli att göra en favorit i repris. Den marängtårtan blev så god med just den här frukt- och bärkombinationen så jag tänkte att varför ändra på ett vinnande koncept?

Min vän som följer LCHF-dieten säger att denna tårta är godkänd för detta ändamål också, så frossa på och njut! ;)
Svalkande och förföriskt läcker sommardröm...

Frusen mandel- och jordgubbsdröm (ca 10-12 bitar)

Mandelbotten
250 g mandelmassa
125 g smör, rumsvarmt
3 ägg

Fyllning
1 paket vaniljvisp
2 dl vispgrädde
50 g mörk choklad, hackad
0,75 dl jordgubbspuré (mixa ca 1,5-2 dl jordgubbar till puré)

Garnering
Säsongens frukt och bär; jag använde jordgubbar, röda vinbär och hallon

Lite tuggmotstånd blir det med de härliga chokladbitarna i!

Sätt ugnen på 180 grader. Täck bottnen av en springform, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper.

Riv mandelmassa och rör den med smöret till en jämn smet. Tillsätt äggen ett i taget. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt svalna.

Vispa grädde och vaniljvisp i varsin bunke. Ansa jordgubbarna och mixa till en puré. Blanda ihop grädde, vaniljvisp och jordgubbspuré. Bred över mandelbottnen direkt i formen. Släta till ytan med en slickepott och stoppa i frysen i minst 5 timmar.

Vid serveringen garnera med säsongens frukt och bär. Jag tog halverade jordgubbar, röda vinbärsklasar och färska hallon.

Njut, njut, njuuut!

Wednesday, August 15, 2012

Indisk linsgryta på självaste självständighetsdagen

Indien, eller Bharat som landet även kallas, blev självständigt år 1947 från Britterna och världens största demokrati var född. Idag firas det kolossalt på alla gator och torg över hela Indien kan jag lova er. En stor stor folkfest med glada ansikten precis överallt. :)

Dagen till ära bjuder jag på en indisk rätt, nämligen linsgryta med bl a garam masala i. Happy independence day och Jai Hind!


Indisk linsgryta (ca 4 portioner)
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, riven
2 msk olja
1-2 tsk garam masala
0,5 tsk kanel
2,5 dl röda linser
1 burk krossad tomat (eller ca 4-5 st färska tomater, hackade)
1 morot, grovriven
ev 1 grönsaksbuljongtärning
0,5-1 tsk salt

Hetta upp olja i en större kastrull. Stek löken någon minut och lägg i vitlök, garam masala och kanel. Bryn på låg värme i ca 5-8 min tills löken och vitlöken fått gyllene färg.

Lägg i 8 dl vatten (till att börja med), linser, tomater, morot, buljongtärning och lite av saltet. Koka upp och låt småputtra i ca 30-40 min.

Allt eftersom tiden går kan man behöva spä på med vatten beroende på hur tjock/tunn man vill ha linsgrytan. Jag kokar mitt vatten i vattenkokare och lägger i, för det blir bättre än att lägga i kallt vatten direkt i den varma grytan.

När grytan är klar smaka av med salt.

Man reglerar styrkan i grytan genom garam masala kryddningen, mer styrka = mer garam masala helt enkelt!

Serveras med basmatiris (råris för nyttigare alternativ) och en härlig grönsallad.

Smaklig måltid!

Sunday, August 12, 2012

Lavendel- och blåbärspannacotta

Pannacotta är en norditaliensk puddingdessert som jag bara har smakat några fåtal gånger. När vi i veckan skulle få gäster kändes det extra kul att göra just en pannacotta. Många recept innehåller enbart grädde som bas men jag har här blandat i turkisk yoghurt. En vild chansning som gick hem. Smaken blev sådär len och riktigt gräddig samtidigt som det kändes friskt och gott.

Lavendeln har precis blivit klar i trädgården och vi torkade lite i början av veckan så det passade perfekt att ha i. Smaken av vit choklad i kombination med lavendel, vanilj och blåbär blev en succé.

Vad gästerna tyckte? Jodå, de var riktigt nöjda med efterrätten... man kunde riktigt höra hur de njöt :)


Vaniljpannacotta med vit choklad, lavendel och blåbärskräm (4 pers)
2 gelatinblad
2 dl vispgrädde
0,5 dl strösocker
1 krm vaniljpulver (kan uteslutas men ta lite mer vaniljsocker istället)
1 tsk vaniljsocker
1-1,5 tsk torkade lavendelblommor
20 g vit choklad
2 dl turkisk yoghurt

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Koka upp grädde, strösocker, vaniljpulver, vaniljsocker och lavendel. Krama ur gelatinet och rör ut det i den kokande grädden. Ta av kastrullen från plattan och lägg i vit choklad. Rör om tills chokladen är smält.

Sila gräddkrämen och låt svalna. Tillsätt den turkiska yoghurten.

Ta fram fyra glas och häll i gräddkrämen. Ställ kallt i kylskåpet i minst 3 timmar.


Blåbärskräm
1 gelatinblad
1,5 dl vispgrädde
0,75 tsk strösocker
1 msk blåbär

Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka upp grädde, strösocker och blåbär. Mixa med en mixerstav. Krama ur gelatinbladet och lös upp det i blåbärskrämen. Sila krämen. Låt svalna och fördela den över vanilj- och lavendelkrämen i glasen.

Ställ kallt i ytterligare 1 timma tills blåbärskrämen har stelnat.

Njut av den krämiga pannacottan!
Lutande glas gör att efterrätten blir lite festligare...

Friday, August 10, 2012

Bloggen 1 år!

Idag firar Amy's piece of cake 1 år! Inte ens i min vildaste fantasi kunde jag tänka mig att bloggen skulle utvecklats så som den gjort under det gångna året. Mitt intresse för matlagning, bakning och fotografering har verkligen inte svalnat utan tvärtom nästan ökat än mer (om det nu går...).

Även maken har blivit mer involverad i bloggen, både med sin begåvade talang gällande modellering till mina tårtor men även genom fotograferandet. Jag fotar fortfarande många av mina motiv själv men maken gästspelar alltmer på den fronten, vilket känns mycket bra för mig. Inte ens barnen har undgått det här med bloggandet; "Vänta, mamma ska bara fotografera innan vi får äta" är en vanlig kommentar i vårt hus numera. :)

Främst är det ni, min kära fina läsare, som gör bloggen till vad den är. Utan era kommentarer både här, på Facebook och via e-post hade det självklart inte varit lika trevligt! :) Statistiskt sett har bloggen, sedan jag införde statistikprogrammet, gått från ca 200-300 unika besökare/dag till rekordet på 1000!

För att fira bloggens födelsedag tänkte jag anordna några tävlingar under kommande dagar med många fina priser, bl a; indiska kryddor, förkläden och  kakset mm. Vi börjar med de indiska kryddorna.

Vinsten består av 3 kryddpaket, falooda mix (ungefär som milkshake) jordgubbssmak och en paneergryta som bara behöver värmas upp för att avnjutas.

För att tävla;

1. Dela bilden på Facebook.

2. Kommentera här på bloggen om vad du skulle göra med vinsten om du vann. Bästa motivering vinner.

3. Du som har blogg lägger upp min tävling hos dig med länkning tillbaks till detta inlägget.

Vinnaren dras fredag 17/8 kl 22.00. Lycka till!

Wednesday, August 8, 2012

Bruschetta

Semestern känns lite avlägsen och vardagslunken är igång hemma hos oss. Försöker i möjligaste mån vardagslyxa genom att ta tillvara på guldkornen och bara njuta. Att njuta av dagen och nuet är en konst i sig. Jag försöker alltid säga till mig själv att tillvarata nuet och känn att det är här och nu livet går sin gilla gång... och framför allt njut av det. Livet är alldeles för kort för att inte njuta av livets goda. Oftast går det bra men ibland kan balansgången vara svår.

Vad har ni för tips av att njuta av nuet? Äta och dricka gott i goda vänners sällskap, höra ett barns härliga skratt, en porlande bäck eller kanske njuta av solens strålar och gå barfota i gräset/sanden?

Ett gott tips är att göra denna bruschetta. Enkelt, snabbt och oemotståndligt om ni frågar mig. I Italien livar man upp gårdagens bröd genom att rosta det till en bruschetta.

PS. Du glömmer väl inte att njuta av varje tugga?


Bruschetta (4 st)
2 ciabatta (eller annat valfritt bröd som du tycker om)
2-3 kvisttomater, skurna i bitar
200 g mozzarella, skuren i tärningar
basilikablad
2 vitlöksklyftor, finhackade
olivolja
flingsalt och svartpeppar, smaka av med

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda tomater, mozzarella, basilika, olivolja och kryddor i en skål. Låt stå en stund och dra.

Dela bröden i halvor. Blanda olja, lite salt och vitlöksbitar i en skål. Pensla/skeda över vitlöksoljan på bröden och grilla i ugnen i ca 5-8 min. Håll ett öga på bröden för det går rätt så fort.

Lägg tomat- och mozzarellablandningen över de nygrillade bröden och njut av de goda smakerna!


Kuriosa: Ciabatta är ett smakrikt kalljäst segt bröd som fått jäsa länge. Visste du att ciabatta betyder toffel på italienska?

Monday, August 6, 2012

Marängpaj med röda vinbär

En blandning av sött... och saaa syrligt! Känner mig nästan som den värsta allsångsledaren här ;) Nejdå, jag ska skona er från min skraltiga sångröst för den är verkligen ingen skön symfoni för örat, det kan jag lova er. ;)

En skön syn däremot för ögat och smak för gommen är den här marängpajen med röda vinbär i. En av mina favoriter helt klart och med maräng... maräng som jag bara älskar, yum!

Vill man inte göra en stor paj, kan man göra små minipajer. En till var och en av gästerna, lyxigt!

Röda vinbär- och marängpaj - en riktigt god blandning av sött och syrligt (1 paj eller 8 små pajer)

Pajskal

1 dl skorpmjöl
2 dl vetemjöl
125 g smör
1 äggula
0,5 dl socker

Fyllning
0,5 l röda vinbär
3 äggvitor (av de överblivna äggulorna kan du ex göra en Apelsinkaka med choklad)
1 dl socker

Pajskal

Smält smöret och blanda i skorpmjöl, vetemjöl, äggula och socker.
Blanda ihop degen genast och klä en pajform ca 24 cm (eller små portionsformar). Låt den/de sedan vila i kylen 1 timma.

Grädda pajformen i 15 minuter på 225 grader mitt i ugnen och portionsformarna i ca 6-7 min.

Fyllning
Vispa först äggvitorna till ett skum. Häll sedan i sockret och vispa till ett hårt skum.
Vänd sedan ner vinbären i äggvitan. Fyll sedan upp pajformen/portionsformarna med smeten.

Grädda pajen i 150 grader mitt i ugnen i 20-25 minuter och portionsformarna i ca 8-10 min. Håll gärna lite koll på portionsformarna för de blir klara rätt så snabbt.

Njut!

Saturday, August 4, 2012

Långjäst bröd och en härlig bloggvän!

Jag vet inte hur det är med er men jag älskar långjäst/nattjäst/kalljäst bröd. De är så enkla och smidiga att göra men framförallt smakar de SÅ mycket godare än vanligt bröd man bakar. Dessutom så krävs det minsta möjliga kraft också, dvs de behöver inte ens knådas, jäser över natten och vem säger nej till färskbakade frallor till helgfrukosten? Perfekt med andra ord! :)


Långjästa sesamfrallor (ca 8-10 st)
3 g jäst
300 g kallt vatten
390 g vetemjöl special
6-9 g salt
20 g honung/agavesirap
sesamfrön till utbakning

På kvällen
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan de övriga ingredienserna. Rör tills allt blandats ordentligt. Degen ska vara lös men inte rinnig. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt jäsa i 8-10 timmar.

På morgonen
Sätt ugnen på 275 grader med en plåt i mitten och en plåt längst ner. Skrapa ut den lösa degen på mjölat bakbord och dra ut den till en långsmal rektangel. Vik ihop degen en gång på längden så att den blir ungefär som en baguette. Pensla degen med vatten och strö på rikligt med sesamfrön. Låt jäsa i cirka 30 minuter.

Baka av bröden
Dela degen i bitar, 4-5 centimeter långa, och lägg på ett bakplåtspapper. Låt pappret glida in på plåten via en skärbräda eller bricka. Lägg i några isbitar eller 1 dl vatten i plåten längst ner och stäng ugnen snabbt. (Detta för att få en krispig yta på frallorna.)

Sänk värmen till 250 grader och låt bröden stå 15-20 minuter. Ta ut bröden och låt svalna på ett galler.

Njut!

Dessa bröd smakar bäst färska. Vill du äta dem en annan dag så frys omedelbart in och låt de tina sakta i rumstemperatur. Värm gärna bröden i brödrosten så blir de krispiga och goda igen.

Dessa frallor kommer från Martin Johanssons bok "Enklare bröd". Martin är verkligen brödgurun nummer 1! Även Malin som jag och familjen besökte för några veckor sedan på västkusten har bakat dessa bröd.

På tal om Malin så var det nu lite drygt två veckor sedan vi besökte henne och hennes härliga familj vid västkusten. Vi spenderade underbara dagar i det fina Glommen.


På kvällen åt vi indiskt i form av palak paneer och naan. Malin bjöd på en riktigt smarrig efterrätt nämligen marängrulle med limekräm. Det var verkligen så gott för en marängälskare som jag är.

Nästa dag väntade en härlig frukostbuffé med dessa långjästa frallor, indisk masala chai och en massa andra läckerheter.

Bl a krabbmete i hamnen stod också på schemat denna dag till barnens stora glädje. De verkligen älskade detta, så underbart det var att se de små liven in action. :) Gissa vem som fick den största krabban? Jo jag... till barnens stora förtjusning. "Mamma du är kungen!"

Glommen var verkligen idylliskt. Tack fina Malin med familj för att vi fick komma och hälsa på i er vackra stad. Hoppas på många fler liknande träffar i framtiden!

Thursday, August 2, 2012

Krämig körsbärstomatpaj - Creamy Cherry Tomato Pie

Om mindre än en vecka är det kräftpremiär. Ja, iallafall om vi ska se det ur ett historiskt perspektiv. Den stora konsumtionen av kräftor ledde till att strikta regler gällande kräftfiske infördes år 1878. "Kräftor må icke fångas juni och juli månader." Förbudet gällde först sjön Hjälmaren men utökades senare till att gälla samtliga Sveriges sjöar. Även tiden utökades. Från 1 november till 7 augusti kl 17.00 var det förbjudet med kräftfiske. Naturligt blev då att hålla första kräftskivan för året den 8 augusti.

Nuförtiden säljs kräftor året om i Sverige men än idag är det många som väntar till det magiska datumet 8 augusti och kräftpremiären innan de sätter igång med ätande och sörplande av dessa små krabater.

Själv är jag inte alls förtjust i kräftor så jag skulle lika gärna kunna vara utan dem. Däremot älskar jag alla läckra tillbehör som hör själva kräftfesten till såsom pajer, sallader, röror, tilltugg etc.

Gillar ni kräftor eller är ni som mig som suktar efter alla goda tillbehör? Hur som helst tycker jag att ni ska duka ett långbord och dekorera med röda kräfttillbehör. Ett exempel på ett riktigt gott tillbehör kommer här... och rött är det minsann!

En riktigt god, smakrik och krämig paj som här serveras med en grönsallad och tomatvinägrett.
A tasty and creamy pie. Here served with a green salad and tomato vinaigrette.
Krämig körsbärstomatpaj (4-6 pers)
Pajdeg
3,5 dl vetemjöl
1 krm salt
50 g smör, skivat
ca 1,5 dl kesella

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg mjöl, salt, skivat smör och kesella i en bunke och arbeta snabbt ihop till en deg. (Använd gärna matberedare.)

Tryck ut degen i en ca 26 cm pajform. Nagga i botten och kanter med en gaffel. Ställ in den i kylen i ca 30 min. Förgrädda därefter pajskalet i ca 10 min.

Fyllning
1 gul lök, hackad
2 tsk olja
3 ägg
2,5 dl grädde, valfri sort (Alpro Soya går jättebra)
2,5 dl riven smakrik ost, ex västerbotten, cheddar eller präst
500 g körsbärstomater
salt och peppar, smaka av med

Hetta upp olja en stekpanna och stek löken. Låt svalna en aning. Vispa samman ägg, grädde, riven ost, salt och peppar. Blanda ner löken i smeten. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Placera körsbärstomater i smeten med den gröna kvisten uppåt. Grädda i ca 25-30 minuter. Servera med en grönsallad och tomatvinägrett.

Tomatvinägrett
1 tomat
2 msk vitvinsvinäger
1,5 msk agavesirap eller honung
basilikablad
salt och peppar, smaka av med

Hacka tomaten grovt och blanda alla ingredienser i en skål. Mixa med stavmixer tills vinägretten blivit jämn och fin. Häll den på grönsalladen strax innan servering. Smaklig måltid!

Ett annat tips på god paj är getostpaj med pinjenötter.

English

Creamy Cherry Tomato Pie (servings 4-6)
Crust
3.5 dl flour (1 american cup is about 2,4 dl)
a pinch of salt
50g butter, sliced
about 1.5 dl quark (sof creamy cheese)

Preheat oven to 200 degrees Celsius. Add flour, salt, sliced ​​butter and quark/cream cheese in a bowl and work quickly into a dough. (Use a food processor.)

Press the dough into an approximately 26 cm pie dish. Prick holes in the bottom with a fork and edges with a fork. Set it in the fridge for about 30 minutes. Pre-bake pie crust for about 10 min in the oven.

Filling
1 onion, chopped
2 tsp oil
3 eggs
2.5 dl cream of your choice (1 american cup is about 2,4 dl)
2.5 dl cheddar cheese, grated
500 g cherry tomatoes
salt and pepper, to season with

Heat a pan with oil in it and fry the onion. Allow to slightly cool down. Whisk together eggs, cream, grated cheese, salt and pepper. Stir in the onion in the batter. Pour the filling into the prebaked pie shell. Place the cherry tomatoes into the mixture with the greens up. Bake for about 25-30 minutes in the oven. Serve with a green salad and tomato vinaigrette.

Tomato Vinaigrette
1 tomato
2 tablespoons white wine vinegar
1.5 tbsp agave nectar or honey
fresh basil leaves
salt and pepper, to taste

Chop tomatoes coarsely and mix all ingredients in a bowl. Blend with a hand mixer until the vinaigrette has become smooth and fine. Pour it on a green salad just before serving. Enjoy your meal!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...