Thursday, May 30, 2013

Melon smoothie

Idag kan jag helt ärligt säga att sommaren har kommit till bygden, hurra! Första dagen som jag inte frusit varken på morgonen, lunchen eller nu på kvällskvisten. Visst är det konstigt hur vädret påverkar människan? Jag är en sådan som blir sådär härligt glad när solen och värmen visar sig, ja rent utav så det riktigt spritter i hela kroppen! :) Jag är glad på hösten också men när det är ljust ute och värmen finns där så känns det ändå lite extra bra. Så dagen till ära, vad passar bättre än en härlig solgul smoothie gjord på melon och ananas med hackad mörk choklad på?

Jag har länge funderat på det här med att blogga på engelska. Jag har många släktingar och vänner som bor utomlands och de förstår inte det svenska språket. Det är klart att det tar tid att översätta text. Även om jag var duktig på engelska under skoltiden så känns det som om jag är lite ringrostig för tillfället. Jag gör en kompromiss och skriver den vanliga texten här i början på svenska men receptet på både svenska och engelska. Vad tror ni om det? Synpunkter mottages tacksamt!

Melonsmoothie (2 glas)
300 g galiamelon
200 g ananas
1 dl apelsinjuice (eller vatten)
en liten bit ingefära, skalad och riven (Valfritt men testa gärna för det blir gott!)
hackad mörk choklad (70 %) att garnera med

Mixa samtliga ovan ingredienser och hälla upp i glas. Garnera med choklad och njut av den svalkande smoothien. Underbart! :)

Melon smoothie (2 glasses)
300 g Galia melon
200 g pineapple
1 dl orange juice (or water)
a small piece of ginger, peeled and grated (Optional but feel free to test, it will be good!)
garnish with chopped dark chocolate (70 %)

Mix all the above ingredients and pour into a glass. Garnish with chocolate and enjoy the refreshing smoothie. Life's sweet! :)

Tuesday, May 28, 2013

Gratinerade bär med vit choklad

Nom, nom, nom säger jag. För visst är det så att att vit choklad ihop med bär/frukt är något av det godaste man kan få som efterrätt? Ja, förutom min absoluta favorit som är maräng då förstås ;) Det smidiga med den här efterrätten är att man kan lägga ihop den och ställa kallt för att sedan gratinera den precis innan den ska serveras. Sådant gillas!

Denna härliga dessert, som påminner en hel del om Gino, gjorde jag för ett tag sedan när vi hade vänner på besök. O'boy vad den blev omtyckt. Det var nästan så vi inte behövde diska formarna efteråt... ;)

Att få en alldeles egen form till dessert är lite lyxigare... mmm!
Gratinerade bär med vit choklad (4 portioner)
250 g blåbär och björnbär
250 g kesella
100 g vit choklad, riven
1 tsk nystött kardemumma
4 msk råsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bären i fyra portionsformar. Blanda riven vit choklad och kardemumma med kesellan. Klicka blandningen över bären och strö råsocker på toppen.

Gratinera gyllene i ca 10 minuter och servera gärna med vaniljglass.

Tips! Byt ut bären mot valfri frukt du tycker om!

Andra gången jag gjorde denna smarriga efterrätt använde jag en vit chokladsås (som jag egentligen använder som tillbehör till paj) och hade på bären. Det blev riktigt gott!

Vit chokladsås
4 dl grädde
1 vaniljstång
150 g vit choklad
0,5 tsk finrivet lime
ev stött kardemumma

Dela vaniljstången på mitten och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg även ner stången. Häll på grädde och koka upp. Lyft kastrullen av plattan när grädden precis börjat bubbla. Ta upp vaniljstången.

Bryt chokladen i bitar och blanda ner i grädden. Låt den långsamt smälta under omrörning tills såsen är helt slät. Smaka av med rivet limeskal och kardemumma.

Häll såsen över bären, strö över råsocker och gratinera i ugnen i 200 grader och ca 10 minuter. Använder du den vita såsen behövs det nästan ingen vaniljglass till... men klart, the more the merrier ;)

Njut!

Detta är mitt bidrag till månadens sötsak som den här månaden har temat tillbehör. Dessutom är jag gärna med och tävlar om boken Sött från förr.

Monday, May 27, 2013

Bananbröd

Jag vet inte hur det är med er men jag fullkomligt älskar filmjölksbröd. De är enkla, smidiga, behöver inte jäsa  men framför allt så smakar de ljuvligt, ljuvligt gott! I synnerhet det här brödet som är knaprigt av solroskärnor och hasselnötter samtidigt som det har en naturlig sötma av bananerna. Dessutom hey, vem vill inte bli av med de där övermogna bruna fula bananerna i fruktskålen liksom! ;)

För övrigt flyter allt på här hemma i jämn takt. Det är hektiska tider just nu med mycket på jobbet och en hel del aktiviteter med barnen och familjen. Sedan vill man ju hinna njuta av det fina vädret när det ger sig tillkänna, eller hur? I lördags hade vi strålande solsken och riktigt fint här i våra trakter. Vi passade på att grilla, äta gott och njuta av värmen. Ja, nästan hela dagen satt vi ute och när det blev lite kyligare smet vi in på vår inglasade altan. Happy days helt enkelt. :)
Testa gärna att ha jordnötssmör på brödet, mums! :)

Bananbröd (1 bröd)
2 mogna bananer
2 dl havregryn
4 dl dinkelsikt (Jag hade ingen dinkelsikt hemma och tog istället 2 dl rågmjöl och 2 dl dinkelflingor som jag krossade grovt. Funkade finfint det också!)
1 dl solroskärnor
1 dl hela hasselnötter
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2,5 dl filmjölk
0,5 dl mörk sirap eller brödsirap

Sätt ugnen på 200 grader.

Smörj och bröa en avlång form som rymmer ca 1,5 liter. Skala och mosa bananerna. Blanda alla torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt filmjölk, sirap och banan.

Klicka ner smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.

Stjälp upp brödet och låt svalna på galler. Ha gärna lite jordnötssmör på... smarrigt värre! :)

Receptet kommer från tidningen Mitt kök nr 5, 2013, dock har jag som ni märker gjort vissa ändringar.

Saturday, May 25, 2013

Paneng i röd currypasta

Det råder lite låg aktivitet på bloggen för tillfället men det är mycket som ska göras och så lite tid. Tyvärr så får bloggen stå tillbaka men jag lovar att jag snart kommer igen med mer frekventa blogginlägg. Och inte har jag hunnit vara inne heller på mina bloggande kollegors fina bloggar för att kika vad de sysslat med den senaste tiden. Jag lovar att jag kikar in hos er snart.

Sojastrimlor har jag testat några gånger tidigare men aldrig gjort en thaigryta av dom. Detta var en riktigt smidig vardagsrätt som jag kunde svänga ihop på kort tid. Perfekt när man vill att det ska smaka gott men ändå inte riktigt har tiden till att laga mat i timmar! :)

Gräset i vår trädgård är så grönt och skönt så! :)
Paneng i röd currypasta (4 port)
125 g sojastrimlor, torrvara (eller 500 g andra färska strimlor ni föredrar)
1 msk olja
2 färska lökar, skivade (eller en purjolök om man vill ha lite mildare smak)
1 majs, färsk eller tinad och skuren i bitar
2 msk röd currypasta
4 dl kokosmjölk (1 burk)
salt, smaka av med

Förväll sojastrimlor i rikligt med vatten i några minuter. Låt rinna av i durkslag och pressa ut vätskan.

Värm oljan i panna och fräs röd currypasta, sojastrimlor, färsk lök/purjolök och majs. Tillsätt kokosmjölken och låt småkoka i ca 8-12 minuter. Smaka av med salt.

Tips! Byt ut majsen mot exempelvis en röd paprika eller annan grönsak för variation.

Servera med jasminris och fräscha grönsaker till så blir detta vegetariska recept en riktig njutning!

Tuesday, May 21, 2013

Undrar du över något eller är nyfiken? Passa på nu! :)


Jag har idag ställt frågan på Amy's piece of cakes facebooksida. Jag får en hel del frågor om mitt bloggande och matintresse, både här på bloggen men även via mail och på annat sätt som jag tänkte svara på i ett inlägg framöver. Är det något ni vill veta är det bara att maila till amysgoda@gmail.com eller kommentera här på bloggen.

Jag ska försöka svara så gott jag kan så passa på... nu har ni er chans att få reda på det ni har gått och undrat över! ;)

Monday, May 20, 2013

Vinn indiska kryddor eller kokböcker

Nu var det ett tag sedan jag hade en tävling på bloggen så nu tycker jag att det verkligen är dags. Nej, det är inget som är sponsrat från någon utan det är jag själv som står för vinsterna.

Tre personer vinner varsin av nedan vinst.

Vinst 1. Indiska kryddor och ett litet paket med papadum. Fyra olika kryddor från Geeta's bl a Keralan spice mix och Tikka spicemix/rub/marinad.

Vinst 2. Maud Onnermarks bok "Lättlagade desserter" (125 sidor).

Vinst 3. Tore Wretmans bok "Svensk husmanskost" (250 sidor).

Eftersom semestertider hägrar vill jag denna gång att ni här i blogginlägget tipsar mig om mysiga och fina svenska semesterpärlor. Det kan vara en stad, en plats eller kanske rentav en byggnad! Motivera varför detta är en semesterpärla.

Glöm inte att skriva vilken vinst ni skulle vilja ha om ni vann, indiska kryddor, Mauds dessertbok eller Svensk husmanskostboken.

Ni får gärna dela denna tävlingsbild antingen på er blogg eller via Facebook men det är inget krav för att delta.

Sista dag för att tävla är fredag 31 maj kl 22.00. Vinnaren meddelas under lördag 1 juni.

Lycka till!

Sunday, May 19, 2013

Chilli paneer med naan hos kaki

För ett tag sedan var vi hemma hos en av mina farbröder och hälsade på hans familj. Samtliga farbröders fruar (kaki's) är jätteduktiga på matlagning och denna kaki är verkligen inget undantag. Vi bjuds alltid på många godsaker från Indien vilket uppskattas av alla, inte minst min make som fullkomligt älskar indisk mat. Valet av mat denna gång föll på chilli paneer, en av mina absoluta favoriträtter. Ja, alla paneerrätter gillar jag men mutter paneer och chili paneer gillas lite extra.


Kakis goda chilli paneer (ca 4 port)
1 sats stekta paneerkuber, se här för recept eller 2 paket halloumi/tofu (skär i kuber och stek)
1 grön paprika, skär i bitar
1 röd paprika, skär i bitar
2 gula lökar, skiva i halvmånar
2-3 vitlöksklyftor, pressade
ca 1 msk olja
1 tsk spiskummin, hela
1 tsk garam masala (eller mer om du vill ha lite mer smak)
1,5 dl passerade tomater
1 tsk färsk röd chili, skivad/finhackad (valfritt, vi hade inte chili denna gången då kidsen skulle äta grytan)
ca 1-1,5 dl vatten
1 tsk malda koriander
1 tsk malda spiskummin
salt, smaka av med

Hetta upp olja i en gryta eller panna och lägg i hela spiskummin och lök. Stek löken gyllene i ca 5-6 min och tillsätt paprika och lite salt. (Enligt min kaki så blir paprikan snabbare klar om man saltar lite på den.)

Stek ytterligare i ca 5 minuter och lägg därefter i vitlök, garam masala, passerade tomater, ev chili, vatten, malda koriander och spiskummin. Låt allt puttra ihop i ca 8-10 min. Vill du ha mer sås tillsätter du mer vatten och kokar en stund. Vill du ha mindre sås låter du grytan koka och reducera ner. Smaka av med salt.

Servera gärna med naan och njut av den smakrika grytan!

Två sådana här indiska tavlor välkomnar oss i hemmet. Tycker de är så fina. Kaki kallar tavlorna för farbrors girls ;)
Tillbehör till paneer brukar oftast vara naan. Kaki gör naan på ett så traditionellt vis som man kan göra här i Sverige när man inte äger en äkta lerugn, sk tandoor. De har köpt en elektrisk bärbar tandoor från Norge. Förutom den äkta varianten gjord i lerugn är detta bland de godaste naan jag har ätit.

Till vänster i bild den elektriska tandoor ugnen. Fiffig liten skapelse.

Degen är jäst och klar, rundlar görs, kavlas och naan gräddas. Först ovanpå tandoor och sedan inuti ugnen. De färdiga bröden blir riktigt fina och smakar gudomligt gott! Nej, det är inte degen som gör det utan det är helt enkelt ugnen. Degen är vanlig pizzadegsrecept.
Och skulle nu någon mot förmodan inte vilja ha naan och paneer...

...så kan kaki trolla fram och göra pizza i sin naanbakande ugn, fantastiskt! :)
Fler paneer-recept hittar du här på bloggen.

Tuesday, May 14, 2013

Power bars

Dessa nyttiga power bars experimenterade jag fram för ett tag sedan. Både maken och jag gillar de antingen som mellanmål eller när vi blir småsugna på något gott men inte vill äta onyttigheter. De påminner lite om powerbollar jag gjorde för ett tag sedan. Jovisst är dessa också raw food. Jag har inte hakat på trenden men måste erkänna att den på något vis tilltalar mig lite. Får se om jag vågar testa andra spännande raw food recept framöver. Har ni testat några raw food recept och vad tyckte ni i så fall om det?

Dadlar, cashewnötter, mörk choklad och tranbär i en härlig kombination.
Nyttiga power bars (ca 10-12 st)
ca 2 dl urkärnade dadlar
4 dl cashewnötter
0,5 tsk havssalt, mald i kvarn
1 tsk vaniljpulver, gärna ekologiskt
3 msk mörk choklad (70 %), hackad
1 msk torkade tranbär, hackade i bitar

Mixa cashewnötter och salt lite lätt i 3-4 sekunder. Lägg i dadlar och mixa ytterligare i ca 10-15 sekunder. Massan ska vara tjock och lätt formbar. Är den inte formbar kan du lägga i någon tesked vatten. Tillsätt vaniljpulver, hackad mörk choklad och blanda ordentligt för hand.

Lägg nu massan mellan två bakplåtspapper och kavla till önskad tjocklek. Ta bort det översta bakplåtspappret och frys i minst 15-20 minuter. Ta ut från frysen och skär försiktigt i lagom stora bitar. Ska du ta med dig dina bars så vira in dom i bakplåtspapper eller folie och förvara i kyl eller frys (gärna i en tätslutande burk).

Tips! Gör gärna en dubbel sats för på något märkligt vis försvinner de illa kvickt! ;)

Sunday, May 12, 2013

Friterad glass

Glace au four har ni säkert hört talas om men har ni testat att äta friterad glass? Förra helgen firades Cinco de Mayo, en stor helgdag i Mexiko. Vänner jag har i södra Usa brukar fira denna högtid och det är alltid roligt att se deras bilder från den. Har hört mycket om just den här friterade glassen och tänkte att nu är det dags för mig att testa den. Har ni tid till att göra efterrätten tycker jag verkligen att ni ska testa. Hela familjen uppskattade den mycket hos oss!

Hoppas ni har njutit av er helg med mycket avkoppling. Vår långledighet har varit kanon och idag ska vi fira av svågern som fyllt år med grillning.

Friterad glass (4 kulor)
vaniljglass, lagom till 4 kulor
ca 5 dl cornflakes, krossade
1 dl kokosflingor
1 tsk kanel

Dopp
2 ägg (veganskt alternativ se nedan)
1 msk mjölk
2 msk strösocker

Dopp, veganskt alternativ:
1,5 dl mjölk (mandel- eller sojamjölk)
2 msk socker

olja till friteringen

Blanda cornflakes, kokosflingor och kanel i en djup tallrik. Skopa upp 4 kulor från vaniljglassen och forma snabbt till runda bollar. Rulla runt cornflakesblandningen. Se till att glasskulan är helt täckt. Man får arbeta snabbt för glassen smälter lätt. (Det ska bli blandning kvar till en rullning till.)

Frys in glasskulorna i ca 1,5 timma eller tills de är riktigt hårda. Blanda ägg, mjölk och socker alternativt (veganskt: mjölk och socker) i en skål.

Ta ut de frysta glasskulorna och doppa i vätskan snabbt och rulla åter igen i cornflakesblandningen. Se till att hela glasskulan är jämnt täckt. In i frysen en gång till i ca 1,5 timma eller tills de är riktigt hårda.

Hetta upp olja i en djup panna (ska vara riktigt varmt). Ta ut en kula i taget från frysen och fritera försiktigt i ca 30 sekunder. Jag tog en sked och skopade olja ovanpå kulan eftersom det var svårt för mig att vända den.

Servera den friterade glassen genast med ex vispad grädde, frukt eller njut av den bara som den är!

Tips! För att variera cornflakesblandningen kan du hacka valfria nötter och ha i den tillsammans med cornflakes och kokosflingor. Blir riktigt gott! Du kan även variera och ha i t ex kardemumma istället för kanel. :)

Lycka till med friteringen och ta det lugnt så du inte bränner dig men framför allt, njut!

Nom, nom, nom... godare dessert får man leta efter!

Friday, May 10, 2013

Naan gjorda på bakpulver

Jag var mycket skeptiskt till det här receptet måste jag ärligt erkänna. Att baka naan med bakpulver i är för en indiska som att häda i kyrkan... nåja nästan iallafall! Har själv tidigare erfarenheter från att exempelvis scones blir riktigt torra och trista dagen därpå. Och visst är dessa naan inte riktigt mjuka dagen efter heller men 10-12 sekunder i mikrovågsugnen och de blev helt okej ändå.

Fast självklart går inget emot de traditionella naan som jag brukar göra. Här finner du receptet på vanliga naan, garlic naan och även surdegsvarianten av naan.

Smidiga att göra när man har bråttom och inte hinner vänta på att naan ska jäsa.
Naan gjorda på bakpulver (ca 7-8 st)
6 dl vetemjöl
1 dl vetekli
1 msk bakpulver
1 tsk salt
1 dl vatten
2 dl naturell yoghurt
1 ägg
smält smör
rivna vitlöksklyftor
flingsalt

Sätt ugnen på 250 grader.

Blanda mjöl, vetekli, bakpulver och salt i en bunke. Blanda därefter i vatten, yoghurt och ägg. Knåda ihop till en smidig deg och dela degen i ca 7-8 bitar. Platta ut dem till ovala kakor och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Pensla med smält smör blandat med vitlök och strö över flingsalt.

Grädda i mitten av ugnen ca 6-8 minuter.

Recept på traditionella naan, garlic naan och surdegsvarianten av naan finner du här.

Inspirationen kommer från härliga Sofie, kika gärna in hos henne!

Wednesday, May 8, 2013

Nyttiga proteinpannkakor

Snälla sucka inte nu, jag vet... men jag var helt enkelt tvungen att testa dessa "über nyttiga" pannkakor när jag snubblade på dom. Om de är godare än vanliga pannkakor? Nej, det kan jag inte påstå men de är mer "lättare" i dubbel bemärkelse dvs både innehållsmässigt men även när man ätit dom. De känns liksom inte tunga i magen alls om man jämför med de vanliga. Dessutom är de perfekta om du efter träningen vill äta något proteinrikt, nyttigt och gott. Jag serverade mina nyttiga proteinpannkakor med fluffigt kvarg blandat med lite vaniljpulver och skivade bananer till.

Hemma hos oss nalkas annars långhelg och ska bli riktigt skönt att vara ledig i några dagar. Vi har inte så mycket inplanerat utan vi tar dagarna lite som de kommer... en utflykt eller två blir det och ni som följer mig på Facebook och Instagram hänger som vanligt med på äventyren, både i och utanför köket.

Önskar er en skön och avkopplande helg, oavsett om ni har fler eller färre lediga dagar.

Nej, inte lika goda som de vanliga pannkakor jag brukar äta... men ibland vill man äta lite nyttigt efter träningen och då passar de här "lätta" pankisarna perfekt.
Nyttiga proteinpannkakor (ca 8-10 st)
250 g kvarg (en burk)
30 g proteinpulver (Denna gången använde jag choklad men nästa gång tar jag banan. Inbillar mig att det smakar ännu godare.)
1 msk fiberhusk (finns på glutenfria hyllan i mataffären)
5 hela ägg
10 äggvitor (Äggvita på 1 liter är jättebra att ha i kylskåpet, 1 dl = 3 äggvitor.)
olja till stekning

Blanda samman alla ingredienser och stek precis som vanliga pannkakor. Servera gärna med lätt kvarg (1 %) blandat med lite vaniljpulver och skivade bananskivor eller annan frukt eller bär som du föredrar.

Enkelt, gott och nyttigt.... kan det bli bättre? ;)

Monday, May 6, 2013

Majsbiffar med tomatsalsa och couscous - Corn Patties

Har ni sett det gamla Youtube klippet (från 2010) där Jamie Oliver håller upp en klase klarröda tomater framför lågstadiebarnen i West Virginia (USA) och barnen svarar att det är potatis Jamie håller i? Jodå, fler av de vanligaste grönsakerna visas upp men ingen gissar rätt... stackars Jamie som försöker starta en amerikansk matrevolution och vet inte riktigt vart han ska ta vägen. Det mest skrämmande är att när han visar upp pommes frites och ketchup så vet varenda en vad det är. Tror ni att det skulle kunna hända här i Sverige? Hu, hemska tanke.

Smakrika majsbiffar och även en bra proteinkälla med kikärter i.
Very tasty corn patties and a good source of protein with the chickpeas in them.
Majsbiffar med tomatsalsa och couscous (ca 8 st)
1 burk kikärter (avrunnen vikt 250 g) eller blötlägg och koka dina egna från torkade kikärter
200-250g majskorn
0,5 dl persilja, färsk eller frusen
1 tsk sambal oelek (jag tog lite mera)
1,5 msk majsstärkelse (Maizena)
1 dl riven ost (Det går bra utan ost också men biffarna blir riktigt goda med ost.)
salt och peppar, smaka av med
ev 1 krm cayennepeppar
1 msk olja till stekning

Skölj kikärterna i en sil under kallt vatten och låt dem rinna av. Låt majsen rinna av. Strimla persiljan om den är färsk.

Ta en gaffel och mosa kikärtorna slätt och lägg i en bunke. Vänd ner majskorn, persilja, sambal oelek, majsstärkelse och ost. Krydda med salt, peppar och ev cayennepeppar.

Forma till biffar och stek dem i en stekpanna tills de är gyllenbruna. Servera gärna biffarna med couscous/bulgur, sallad, yoghurt och nedan salsa.

Tomatsalsa
4 tomater, finhackade
1 rödlök, skalad och finhackad
1 lime, saften av
1 msk olja
salt och peppar, smaka av med

Blanda tomat och lök, pressa i limesaft och ringla över oljan. Smaka av med salt och peppar. Smaklig måltid!

English

Corn patties with tomato salsa and couscous (approx. 8 patties)
1 can of chickpeas (drained weight 250g) or soak and cook your own from dried chickpeas
200-250 g of corn kernels
0.5 dl (1/4 cup) of parsley, fresh or frozen
1 tsp sambal oelek (I took a little more)
1.5 tbsp cornstarch
1 dl (1/2 cup) grated vegan cheese ( It works fine without the cheese too.)
salt and pepper, to taste
1 pinch cayenne pepper, optional
1 tbsp oil for frying

Rinse the chickpeas in a strainer under cold water and drain them. Let the corn drain. Shred the parsley if it's fresh.

Take a fork and mash the chickpeas smooth and place in a bowl . Add corn kernels, parsley, sambal oelek , corn starch and cheese. Season with salt, pepper and cayenne pepper (optional).

Shape into patties and fry them in a skillet until golden brown. Serve the patties with couscous/bulgur with yogurt/soygurt and the tomato salsa below.

Tomato Salsa
4 tomatoes, finely chopped
1 red onion, peeled and finely chopped
1 lime, juice of
1 tbsp oil
salt and pepper, to taste

Mix tomato and onion, squeeze over the lime juice and drizzle with oil. Season with salt and pepper. Bon appétit!

Sunday, May 5, 2013

Bloggforum 2013 i Göteborg


Sent om sider kommer här mina resterande dagar i Göteborg efter den trevliga matbloggsträffen vi hade. Bloggforum arrangerades av Milk, Trendenser och Blogg.se och vi (ca 100 bloggare) som var inbjudna ingick i kategorin Mat & Dryck, Inredning samt Mode.

Söndagen inleddes, för min del, med en vegetarisk sushilunch på NK och en vidare färd mot det nybyggda Radisson Blu Riverside Hotel.
Elegant och snyggt, ett riktigt trevligt hotell att bo på...


...men det som tog priset var ändå designen som inspirerats av två filmer, Gökboet (Cuckoo´s nest) och A beautiful mind. Riktigt fräckt var det och det visade sig in i minsta detalj att man tänkt på temat.
Söndagseftermiddagen började med föreläsningar som var gemensamma för samtliga, bl a Stylt som arbetar med storytelling och Maria från MIKU som hade ett mycket intressant föredrag om hur man går från ord till handling med sina idéer. Efter 3 timmars föreläsning stod wellnes & relax på schemat.

Nej, ingen relax blev det för oss utan vi tog oss upp på takterassen och njöt av utsikten och solen som strålade varmt. Jag gillade de orangefärgade fåtöljerna till höger. Här på takterrassen blev det också mingel innan kvällens middag.

Kvällens vegetariska förrätt bestod av rödbetor marinerade i en riktigt god dressing med majonnäs och grönsaker. Nej, den råa äggulan rörde jag inte. Huvudrätten ravioli var också mycket smakrik och god. (Suddiga bilder tagna med mobilen.) Efterrätten var Häagen-Dazs glass, mmm!

Trevligt sällskap och god mat, vad mer kan begäras denna afton? Jo, en weekend-vinst till orten Trysil i Norge kanske? Jo tack, ibland ska man ha tur också :) Om det blir en resa till Trysil återstår att se... jag är ingen skidmänniska men man kan ju alltid vandra där i sommar har en fågel så fint kvittrat. Överst ser ni min fina roomie Remsan som jag delade rum med.
Dag 2 inleddes med en riktigt god frukost. Därefter var agendan att vi, indelade i våra respektive grupper, skulle ha föreläsningar och provsmakningar. Ja, åtminstone vi matbloggare... de andra fick nog inte så mycket gott att njuta av som vi fick :) Först ut en intressant föreläsning från blogg.se om SEO (Search engine optimization) eller sökmotoroptimering som det heter på svenska.

Nej, det gick verkligen ingen nöd på oss dessa dagar... fick vi inte provsmaka en massa gott på föreläsningarna eller äta ordinarie måltider så försedde brain food oss med en massa god fika i pauserna.
Nästa pass var om bokprojektet Nytt bröd där författarna Maria Blohm och Jessica Frej berättade om hur det gick till när deras bok om glutenfritt bröd blev till, alla stegen från idé till färdig bok. Det ligger mycket jobb bakom att ge ut en bok inom mat- och bakvärlden. Nu till det jag personligen mest hade sett fram emot... nämligen chiliskolan från Santa Maria och provsmakning. Ni vet ju att jag fullkomligt älskar chili och gärna använder kryddan i såväl indisk som annan matlagning.

Malin, årets chilichef 2013, berättade bl a om varför chili är den mest spännande kryddan just nu. Vi fick provsmaka nyponshot med guajillo, chipotle pecan, färsk ananas med cayenne och honung & chiliost. Mums, så gott allt var och det var inte starkt alls utan mycket smakrikt! Spana gärna in chiliguiden.Vi fick med oss några olika kryddor hem, jag är redan frälst på smoked paprika och chipotle chili pepper. Får se vilka andra favoriter jag får i köket.

En föreläsning från beijing8 om slow fast food och dumplings följdes av lunch bestående av nudelsallad, dumplings och såser. Mina vegetariska friterade dumplings var goda men jag hade gärna velat smaka på ångkokta. Vi fick även smaka på deras olika gröna isteer. Att de även har klädmärke blev vi varse om då vi fick varsin tröja/jeans, snygga.

Efter lunchen var det åter dags för provsmakning. Häagen-dazs bjöd på smarrig ny smak nämligen salted caramel, himmel så god den är. Need I say att jag tog om flera gånger och ja, byttorna skulle tömmas annars skulle de ändå slänga dom. Synd på så god glass tänkte jag och mumsade på. ;) Näst på tur var Hatt et söners (världens enda svenska champagnehus) att berätta om deras tillverkning och historia. Intressant! Därefter berättade grundaren, Björn, från Kock&Vins om deras väg att få en stjärna i Guide Michelin.
Vilka fantastiskt fina dagar vi har haft i Göteborg; jag, Emmy, Malin och Beata (och även dessförinnan på vår matbloggsträff). Vi har blivit inspirerade, lärt oss matnyttigt och nya saker, fått provsmaka en hel del smarrigheter men framförallt har vi pratat en massa mat med likasinnade, härligt, härligt. Dessa fyra dagar kommer jag att leva länge på!

Friday, May 3, 2013

Mirza ghasemi - en god aubergineröra

Äntligen kommer den nu... jag pratar om värmen! Solen har i några dagar strålat hos oss men den riktiga värmen i luften har saknats. Men som man säger, plötsligt bara händer det... och idag känns det som den verkliga våren har anlänt. Äntligen, äntligen som jag har längtat ska ni veta. Att resten av helgen också bjuder på varmt och skönt väder bådar gott. Dessutom när jag kikar in på väderleksrapporten för nästa vecka lovar SMHI 21 grader i Småland... life is good helt enkelt!

Den här spännande persiska aubergineröran har jag hört mycket gott om kära vänner. Jag har bekanta och vänner som är från Iran och har även sett både tidningar och tv som rekommenderat röran. Att jag sedan såg den inne hos en annan bloggare avgjorde saken, jag var helt enkelt bara tvungen att testa den. Originalreceptet innehåller ägg men jag följde min inspiration och ersatte ägget mot proteinrika kikärtor. Voilá, en vegansk aubergineröra föddes... och gott var det!

En riktig smakrik röra... kommer att göras många fler gånger i mitt kök.
Mirza ghasemi - en riktigt god aubergineröra (3-4 port)
2 auberginer
6 vitlöksklyftor, rivna
1 msk gurkmeja
1 krm cayennepeppar, valfritt (Vill ni testa något häftigt så testa ha i lite av kryddan chipotle chili pepper istället. En härlig rökig smak blir det på röran, mmm!)
1 liten gul lök, finhackad
4 tomater, finhackade
0,5 dl rapsolja
salt och svartpeppar, smaka av med
150 g kokta kikärter

Sätt ugnen på 200 grader.

Ta en potatissticka och gör hål/picka runt om auberginerna. Ugnsrosta auberginerna i ca 40 min. Tiden varierar lite beroende på auberginestorleken. (Har du gasspis kan du grilla äggplantan direkt på gaslågan.) Ta ut och låt auberginerna bli ljumma. Skala/gröp ur aubergineköttet och mosa det sedan med en gaffel.

Hetta upp rapsolja och bryn löken och vitlöken ett par minuter. Var försiktig så det inte bränner vid. Tillsätt gurkmeja och cayennepeppar. Vänd i den mosade auberginen, rör om och blanda i tomaterna. Salta och peppra efter smak. Låt småputtra i ca 5 minuter på låg värme och tillsätt därefter de kokta kikärtorna. Puttra ytterligare i några minuter tills allt kokat ihop.

Servera aubergineröran med bitar av pitabröd eller tortilla att doppa med. Perfekt som tilltugg, förrätt, snacks eller meze!

Den härliga inspirationen kommer från Miss Meister. Kika gärna in där!

Mirza ghasemi - a tasty eggplant dip
(3-4 servings)
2 aubergines
6 cloves garlic, grated
1 tbsp turmeric
1 pinch cayenne pepper, optional (If you want to try something cool so try to have a little of the spice chipotle chili pepper instead. It makes a lovely smoky flavor to the dip, mmm!)
1 small yellow onion, finely chopped
4 tomatoes, finely chopped
0,5 dl canola oil
salt and black pepper
150 g cooked chickpeas

Preheat oven to 200 degrees celsius.

Take a potato stick and make holes/peck around the aubergines. Rost them in the oven for about 40 minutes. It varies a little depending on size of the eggplant. (If you have gas stove, you can roast the aubergine directly on the gas flame.) Remove from oven and let the aubergines become lukewarm. Scale/scoop out the eggplant flesh and mash it with a fork.

Heat the canola oil and sauté onion and garlic for a few minutes. Be careful it does not burn. Add the turmeric and cayenne pepper. Fold in the mashed eggplant, stir and mix in the tomatoes. Add salt and pepper to taste. Let simmer for about 5 minutes on low heat, then add the cooked chickpeas. Simmer for another few minutes until all is cooked.

Serve the eggplant dip with pieces of pita bread or tortilla to dip with. Perfect as a snack, appetizer or meze. Enjoy lots!

Wednesday, May 1, 2013

Grön smoothie

Förra våren var maken på sin årliga hälsokontroll via företagshälsovården. Läkaren utbrister med bister min: "Varför har dina värden försämrats avsevärt sedan föregående år?". Maken svarar: "Min fru har börjat bakblogga!" :D Som tur är bakar jag inte lika mycket nuförtiden utan som ni kanske har märkt har det blivit mer mat på bloggen också. Till maken och läkarens glädje bjuder jag idag på en riktig hälsosam vitaminbomb. En grön smoothie med babyspenat, ingefära, ananas, banan och apelsin som kan drickas både till frukost eller som mellanmål.

Gillar du mer krämiga och lena smoothies ska du spana in min avokado smoothie med kakao.
Ingefära är oerhört nyttigt och ger en extra kick i smoothien. Jag har därför nästan alltid med en liten bit i mina smoothies jag gör.

Grön smoothie (2 glas)
2,5 dl babyspenat
0,5-1 cm färsk ingefära
ca 2-2,5 dl vatten
1 dl färsk ananas, skuren i bitar (eller krossad ananas fast det blir inte lika nyttigt då förstås)
1 banan
3 apelsiner, skalade och delade

Mixa ihop samtliga ingredienser och häll upp i glas. Mmmm, enjoy lots!

Tips! Spana gärna in mina andra smoothie recept på bloggen.

Inspirationen kommer från Instagram och Simple green smoothies som precis haft en 30-dagars utmaning.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...