Sunday, November 13, 2011

Indisk pumpagryta/Pumpa shaak

Nu när jag har en 5 kg pumpa var jag ju tvungen att testa att laga indisk pumpagryta/pumpa shaak!

Det blev gott och smakade lite som dudhi shaak. Dudhi går även under namnet kalebass om någon undrar vad det är.



Indisk pumpagryta (ca 4 portioner)

700 gr pumpa, skalas och skärs i ca 2*2 cm bitar
1 lök, hackas
1 vitlöksklyfta, finhackas
1 burk krossad tomat (eller 4-5 färska tomater)
2 msk olja
1 tsk hela spiskummin (jeera)
en nypa hing (asafoetida). (Kan vara svårt att få tag på i Sverige men kolla i orientaliska butiker. Man kan göra grytan utan hing också.)
2-3 tsk garam masala (mer om du vill ha mer styrka i grytan)
1-2 tsk malen koriander (dhaniya powder)
1-2 tsk malen spiskummin (jeera powder)
1 tsk gurkmeja (haldi)
2-3 dl vatten
salt

Gör så här:
Börja med att göra en sk vaghar. Värm upp olja i en kastrull/wok. Lägg i hela spiskumminen och vänta tills de börjar "låta" och hoppa omkring.

Häll i hing (om du har) annars lägger du direkt i lök- och vitlökshacket. Låt lökhacket stekas gyllene på medelvärme i ca 5-7 minuter.

Lägg i krossade tomater, vatten, pumpa och de malda kryddorna (garam masala, koriander, spiskummin, gurkmeja och salt).

Låt allt puttra ihop i ca 25-30 min. Efter ca 10-15 min, smaka av och se om mer salt/kryddor behövs.

Servera med vitt indiskt basmatiris och en klick grekisk/turkisk yoghurt till.

Smaklig målitd!

8 comments:

  1. ser ju jättegott ut.älskar indiskt

    ReplyDelete
  2. Då får du testa att laga det Smulansbakblogg!

    ReplyDelete
  3. ååååh, får flashback till då jag bodde utomlands, då åt jag något liknande och det var sjukt gott.

    ReplyDelete
  4. HurtigMaja, då får du också testa att laga det!

    ReplyDelete
  5. åååh, vad gott det ser ut! Detta har jag aldrig någonsin provat - vad roligt med lite inspiration <3 Har aldrig hört talas om hing, hur smakar det? Blir det stor skillnad utan?

    ReplyDelete
  6. Alexandra, hing smakar inte alls mycket.
    Det är snarare effekterna av hing man är ute efter dvs: "Hing dämpar kramper, är milt laxerande, tänder matsmältningselden, tar bort gifter, lindrar smärta och avlägsnar gaser i tjocktarmen."

    ReplyDelete
  7. Och när har man i pumpan..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tillsammans med krossad tomat. Missades men nu är receptet uppdaterat!

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...