Tuesday, November 29, 2011

Pepparkakskryddade kalendertryfflar

Aldrig har väntan varit så god... 24 ljuvliga tryfflar att avnjuta fram till dopparedagen! En "adventsjulgodiskalender" för oss vuxna helt enkelt! Blir det några bitar över är det inte mer än rätt att du tar dem själv, direkt efter "baket". ;)

Jag smaksatte kalendertryfflarna med pepparkakskrydda denna gång. Juligt härlig smak blev det må jag säga.

Hur jag fick dem så fint hjärtformade?
Tips! Jag fyllde chokladen i hjärtformade iskubslådor (silikonformar).
Det blir finare men också för att jag är riktigt dålig på att rulla/skära ut tryfflar för fri hand... mina blir aldrig sådär perfekta som många andra får till dom (ni vet de där riktigt duktiga). :)

Kalendertryfflar (ca 25-28 st)
300 g mörk choklad 70 % kakaohalt
50 g smör
3/4 dl mörkt muscovadoråsocker
1 dl vispgrädde

Smaksättning
1/2 tsk mald kardemumma eller
1 msk starkt, kallt kaffe tillsammans med 1 msk konjak eller
1 tsk pepparkakskrydda (jag tog lite mer ca 1,5-2 tsk för mer smak)

Glasering:
200 g mörk choklad
kristyr

Bryt eller hacka chokladen i bitar. Koka upp smör, muscovadoråsocker och grädde. Blanda i valfri smaksättning och chokladbitarna och rör tills det är en jämn smet.

Bre ut tryffeln i en folieform. (Jag fyllde hjärtformade iskubslådor.) Ställ i kylskåp till nästa dag så att tryffeln stelnat helt.

Ta ut bitar med mått eller skär ut bitar eller rulla kulor. (Jag behövde ej göra detta steget då jag fyllde i iskubslådor.) Ställ i frysen.

Smält chokladen över vattenbad. Doppa bitarna i chokladen och ställ på ett fat som sätts i kylen.

Spritsa siffrorna 1-24 på bitarna, med kristyr. (Eller så lägg tryffeln i 24 små askar som numreras från 1-24 så blir det en liten julklapp om dagen.)

Förvara sedan kalenderbitarna, säkert och svalt, till den 1:a december infinner sig och nedräkningen kan börja.

Receptet kommer från Dansukkers broschyr "Julens godaste paket!".

19 comments:

  1. Visst är det effektivt att juta choklad i silikonformar. En gång i mitt liv har jag lyckats få fina runda tryfflar, är ännu lite stolt fast det var ett halvår sedan, men då var smetn väldigt fast, och tryfflarna blev väldigt goda, men inte så där mjuka och smältande i munnen.

    ReplyDelete
  2. Vilken rolig idé! Bäst jag sätter igång om jag ska få mig en till 1:e dec.

    ReplyDelete
  3. Mumma!! Jag skulle göra runda fina tryfflar när jag hade hackad dajm i smeten en gång. Det gör jag aldrig om. Några runda fina kulor blev det minsann inte :) Men de var himla goda!

    ReplyDelete
  4. När jag tänker efter ska jag nog ta och göra dajmtryffeln i år ändå, men utan ambitionen att få den rund och fin. Jag kör mer rustik tryffel :)

    ReplyDelete
  5. Åh, perfekta vuxenkalendern! Men hmmm... jag kan nog inte hålla mig till bara en per dag! Gottegris som jag är :-D

    ReplyDelete
  6. Jättefina tryfflar och bra att använda sig av iskubslådor!

    ReplyDelete
  7. Men såå söta tryfflar =) Kramkram

    ReplyDelete
  8. Åhå, smart där, jag är heller inte bra på det där med att forma tryfflar, och jag använder aldrig mina isformar ändå (nej BRRRR) ;) Och härligt med en hemmagjord chokladkalender, de man köper har ju ändå aldrig någon god choklad i sig!

    ReplyDelete
  9. Tack Moma! :)

    Javisst Rebecca, mycket smidigt! Kul att du har lyckats med tryfflarna någon gång åtminstone.

    Ja Kim, dax att sätta igång! ;)

    Från jäst till gäst, daimtryfflar låter mycket gott!

    Visst är det Mårtenssons :)

    Frostrosor ;)

    Precis och tack Hovkonditorn!

    Vardaxlyx, tackar!

    Haha, japp Alexandra är man inte duktig får man vara kreativ ;)

    ReplyDelete
  10. Gud så smarrigt! Det måste ju vara årets godaste kalender :D

    ReplyDelete
  11. Skulle du förresten vilja vara men i min intervjuserie [bak]tanke till nästa onsdag? :) Isf mailar jag frågorna idag? Skulle vara jättekul att ha dig med!

    ReplyDelete
  12. Vilken underbar idé! Och vilken fantastisk gå-bort-present i dessa tider.

    ReplyDelete
  13. ha va fina tryfflar formar
    vilken fin ide du har duktig Amy
    kram av mamma.

    ReplyDelete
  14. Tack Linda, det är gott!
    Eleonore, eller hur ;) Självklart är jag med i intervjuserien, det ser jag som en ära!
    Precis Viveka!
    Kram på dig goa mamma! :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...