Friday, November 25, 2011

Supergoda saffransskorpor

Dessa saffransskorpor bakade Leila Lindholm i sitt julprogram 2007 och kallade dem för mammas supergoda saffransskorpor.

Jag bakade skorporna veckan efter programmet gick och sedan dess bakar vi alltid dessa varje jul. En bra tradition tycker släkt och vänner som också brukar få sig en dos.

Passar perfekt inför 1:a advent på söndag tillsammans med pepparkor, glögg och annat mumsigt.


Saffran och mandel i härlig kombination, vad mer kan man begära, mums!

Saffransskorpor
100 g smör
1 g saffran (2 paket)
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1.5 dl hel sötmandel (jag skållade min)
Råsocker

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.
3. Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och vänd ner det i bunken.
4. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. Strö över råsocker.
5. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
6. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
7. Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.
8. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
9. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten).

Uppdaterat 2011-12-01:
Igår visades Leilas söta jul på teven och hon bakade dessa saffransskorpor (igen) fast med modifierat recept.
Rivet skal av 2 ekologiska apelsiner (blandades ner i äggsmeten) och istället för mandel hade hon 2 dl skalad pistagemandel i . Så nu kan man säga att ni har fått två recept här! Saffransskorpor och saffransskorpor med apelsin och pistage.

Receptet kommer från Leilas julprogram.

12 comments:

  1. Så goda de ser ut! Ha en skön helg!

    ReplyDelete
  2. aldrig sett såna goda skorpor innan
    smakar säkert jättebra:)

    ReplyDelete
  3. Ja, dessa är verkligen supergoda, tycker vi båda. Passar oss perfekt att baka och äta:)

    Hoppas du får en fin adventshelg!

    ReplyDelete
  4. Skorpor + saffran blir ju jättgott:-)
    trevlig helg!

    ReplyDelete
  5. Åh dessa gjorde jag också för ett par jular sedan, supergoda! Tack för påminnelsen.

    Trevlig 1:a advent!

    ReplyDelete
  6. Mamma, i år ska du få sådana. Varje år har dom varit uppätna när vi ses! :)

    Detsamma önskar jag er Mårtenssons!

    Absolut Mrs Sunshine!

    Trevlig 1:a advent Kim!

    ReplyDelete
  7. Jag gör också dessa varje år,och inte bara en gång utan blir 3 gånger,då de är så goda och går slut innan juledagen kommit.

    ReplyDelete
  8. Ooh, du, de här ska jag nog baka i present till min mamma - hon älskar saffran och hon älskar skorpor, det kommer nog bli omtyckt :D Tack för tipset, de ser underbara ut!

    Och du, på tal om den där dyra pumpan jag köpte - 6 kilo och 70 kronor du! Det kallar jag INTE ett kap ;) Men pumpa fick jag ju så det räckte och blev över i alla fall ;)

    ReplyDelete
  9. Jag blev riktigt sugen på skorpor när jag läste ditt inlägg!!

    ReplyDelete
  10. Vilket bra recept det verkar vara! Dessa har jag faktiskt inte testat förr! Kanske blir i år, gillar biscottin och skorpor!

    ReplyDelete
  11. Smulan, vi brukar göra 1-2 ggr men då blir det dubbelsats någon av gångerna så samma!
    Alexandra, det tycker jag! Dom är jättegoda :) Oh, sicken dyr pumpa! Smålänning som man är...
    Från jäst till gäst, det är bara att sätta igång och baka ! ;)
    Frostrosor, testa för detta är riktigt mumsigt!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...