Sunday, November 20, 2011

Pepparkaksbak med barnen

Har ni börjat julbaka ännu? En vecka kvar till 1:a advent! Idag har vi bakat pepparkakor med barnen. Jag har alltid trott att pepparkaksdeg är svårt att göra men icke. Hittade ett toppenbra recept i Mia Öhrns bok, julens godsaker. Ni som aldrig gjort egen hemmagjord pepparkaksdeg, testa detta enkla recept som inte tar lång tid alls att göra.

"Tips 1: Det blir en stor sats, så dela gärna med dig till vänner och bekanta!
Tips 2: Degen är hållbar i flera veckor invirad i plastfolie!

Smakrika och spröda pepparkakor vars ursprung finns nedtecknat redan 1879 i CE Hagadahls kokbok. Degen ska vila minst över natten."


Barnen har fullt sjå med bakningen! :) Lite kladd får man räkna med...

Sådärja, lite kristyr på också :)

Grunddeg Ronneby pepparkakor (ca 250 st)
3 dl strösocker
2 dl (280 g) ljus sirap
1 dl starkt kaffe
4 tsk malen kanel
1 1/2 msk malen ingefära
1 1/2 tsk malen kryddnejlika
300 g smör
finrivet skal av 1 citron
15 dl (900 g) vetemjöl
1 msk bikarbonat

Blanda socker, sirap, kaffe och kryddor i en kastrull och låt koka upp. Slå den heta blandningen över smöret i en stor bunke. Rör tills smöret smält och fortsätt röra då  och då tills smeten är avsvalnad och krämig.
Tillsätt det rivna citronskalet.
Blanda mjöl och bikarbonat och tillsätt till smörsmeten. Arbeta ihop till en deg och knåda den smidig på mjölat bakbord eller i hushållsassistent.
Vira in den i plastfolie och förvara den i kylen till nästa dag.

Kavla ut lite av degen i taget på mjölat bakbord och stansa ut kakor i önskade formar. Lägg dem glest på bakplåtspappersklädda plåtar och grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 8-10 min. Låt svalna.

Kristyr
1 äggvita
ca 3 dl (200 g) florsocker
2 krm ättiksprit
(Vid färgad kristyr tas röd/grön hushållsfärg)

Mät upp äggvitan i en ren och torr bunke, gärna av rostfritt stål.Vispa till hårt skum med elvisp.
Sikta ner det mesta av florsockret i äggvitan och tillsätt ättikspriten. Fortsätt vispa tills kristyren är tjock, fluffig och glansig.
Tillsätt ev mer florsocker tills det bildas fasta toppar när du vispar.

Om du vill färga kristyren, droppa i några droppar hushållsfärg i delar av den och spritsa sedan kristyren på kakorna.

Tips! Dekorera gärna med silverkulor!

Båda recepten kommer från boken Julens godsaker av Mia Öhrn.

12 comments:

  1. Vi har ännu inte gett oss på hembakade pepparkakor på egengjord deg, får se om tiden räcker till detta året... Annars får vi frossa på mormor Agnes kakor istället:)(

    ReplyDelete
  2. Så gott med pepparkakor, och inte minst pepparkaksdeg :)

    ReplyDelete
  3. Mårtenssons, mormor Agnes kakor låter också mycket gott! :)

    Emma, ja mycket hamnade i barnens munnar! ;)

    ReplyDelete
  4. Såå söta! Julkänsla hmmm!!
    Önskar dig en trevlig dag!

    ReplyDelete
  5. Jag får snart ta och adventsbaka eller börja lägga in något gott till jul för att få lite julkänsla. Kanske ska börja med att gräva fram adventspyntet. Snön verkar i alla fall dröja, så det gäller att skapa känslan själv.
    Pepparkaks med barnen brukar jag lyckas få till. Har inget favoritrecept. Borde testa ditt.

    ReplyDelete
  6. Så fina era pepparkakor blev! Roligt att ha lite andra formar istället för de traditionella :D
    Så roligt att du har nästan samma på din lista, så gulligt av dig att länka om du lägger upp något från mig :)

    ReplyDelete
  7. peppar kakorna ser ut goda
    smakar nog bra.
    sa fina formar har blivit

    ReplyDelete
  8. Vilka roliga formar, nu blir ju till och med jag sugen på att baka pepparkakor!
    Har du något bra recept på Naan som du vill bjuda mig på, så slipper jag köpa äckliga helfabrikat? :)

    ReplyDelete
  9. Du, det har jag också alltid trott, varför det? Jag har aldrig ens provat att göra min egen, men nu har alla berättat för mig att det är riktigt syndigt av mig att inte göra den själv =/ Era pepparkakor blev jättefina! Fast spindelformad? Nja,det vet jag inte om jag skulle vilja hugga in på ;)

    ReplyDelete
  10. Tack alla snälla för era kommentarer! :)
    Ni som inte testat hemgjord pepparkaksdeg, gör det. Värt allting!

    Alexandra, inte spindel utan krabba ;) Sonen bara, ser hon inte skillnad?
    Kim, återkommer inom en snar framtid med Naanbrödsrecept! :)

    ReplyDelete
  11. Åh vilka härliga pepparkakor.Detta måste jag verkligen testa! :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...