Monday, March 19, 2012

Surdegsbröd på vete

Nu har jag testat den färdigköpta burken med vete surdeg i!

Vad vi säger?

+ Tja, det är smidigt att köpa en burk surdeg för 17,50 kr och slippa mata en surdeg i flera veckor. Men du kan lika gärna strunta i att köpa burken och göra de kalljästa fusk surdegsbaguetter jag redan har gjort ett antal gånger i år!

Smaken skiljer sig hör och häpna inte så mycket och konsistensen tyckte både jag och maken var liknande. Det var nog till och med så att fusk surdegsbaguetterna vann på mer knaprig yta! (Sen om det beror på att vattnet där sprayas in i en varm ugn medan här så har man placerat vattnet från början i en kall ugn vet jag inte.)

Dessa bröd blev goda och både barnen och vi åt med god aptit.
- Smålänningen i mig säger att 17,50 inte är det billigaste priset men samtidigt kan det vara värt det om man inte bakar surdegsbröd varje dag.

Tänk på att...

Vete surdegen innehåller vatten och fermenterad vetemjöl. Någon som vet vad fermenterad vetemjöl innebär? Har för mig att det har med jäsningsprocessen att göra men är inte säker.

Den färdiga råg surdegen däremot innehåller stabiliseringsmedel.

Vi ska ha klart för oss att detta inte är något "äkta" surdegsbröd. En lång jäsning (över 12 timmar) innebär att fytinsyra bryts ner och frigör näring i brödet. Detta sänker GI nivån (= håller dig mätt längre) och förbättra hållbarheten på brödet (utan att behöva tillsätta olja eller andra konstigheter).

Tid ger smak och det är därför det inte finns någon anledning till att degen ska jäsa för snabbt.

Kommer ni att testa denna färdigköpta surdeg?
surdegsbaguetter

färdigjäst surdeg
Surdegen färdigjäst första gången.

Surdegsbröd av vete från färdigköpt surdeg (3 bröd)
1 burk (150 g) Bagarens Vetesurdeg
½ pkt (25 g) jäst för matbröd
5 dl (500 g) vatten, kallt
13,5 dl (800 g) vetemjöl special (blanda i lite åt gången för mjöl är väderkänsligt och det behövs olika mängd vid olika baktillfällen)
3 tsk (20 g) salt
1 msk (20 g) oliv- eller rapsolja

Gör så här:
Skaka burken (vrid av locket) och rör ihop surdegen med jäst och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet.

Knåda till en elastisk och smidig deg, ca 10 min i maskin eller 15 min för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig. Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täckt med plast i minst 2 timmar.

Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. Dela i 2–3 bitar (bröd) eller 4 bitar (baguetter) och rulla varsamt ut i önskvärd längd. Sikta därefter lite mjöl över bröden.

Lägg bröden på plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 timme.

Sätt ugnen på 260°C i lagom tid innan gräddningen och sätt samtidigt in en form med ½ liter vatten i ugnen.

Gör 2–3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen, sänk temperaturen till 220°C. Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 25 min. Låt svalna på galler.

Tips! Skapa ditt eget bröd genom att variera mjöl, form och garnering i receptet.
vete

21 comments:

  1. Vad är det för burk den är i? =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jessica, klicka på länken jag har i början av inlägget så kommer du till burken!

      Delete
  2. Jag skulle absolut kunna tänka mig att köpa en burk någon gång. Bakar inte så mycket bröd överlag, men vill nog testa iallafall.
    Tack för fin utvärdering!

    ReplyDelete
  3. Kanske man skulle testa men ja. Man kan ju lika gärna göra en själv det är ju inte så tidskrävande ändå. Här har vi ju hunnit vara både friska och blivit sjuka igen. Dagissjukdomar är segdragna. Hoppas att allt är bra med dig och din familj!!?? / Emma

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det tycker jag, skönt att ni är pigga nu! Jodå, allt fint här tack för att du frågar!

      Delete
  4. Jag testade rågsurdegen i lördags kväll. Gjorde två form-bröd, det blev gott. (1 1/2-liters formar, ca 45 min i 200 grader.) Nu en liten fråga: Vet du varför man ska ha i saltet i slutet av knådningen och inte med en gång? Mvh Inger

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inger, det har med enzymen Proteas att göra. Det bryter ner proteinerna i degen och saltet hämmar Proteasens aktivitet.
      En annan sak är att gluten behöver tid att få ta till sig vatten innan saltet som är hygroskopiskt tar vatten. Mycket kemi inblandat alltså!

      Delete
  5. Nä ja ska absolut inte köpa den när man kan få färdig surdeg på endast 5 dagar,så mycket roligare och se hur en surdeg blir till och så billigare så klart.
    När ja lägger i brödet så kastar ja en halv dl vatten på botten av ugnen,då får ja dem med knaprig yta oavsett vilket bröd man än gör och är ute efter en hård skorpa

    ReplyDelete
  6. Tack snälla för utförlig info. Varm kram Sofia

    ReplyDelete
  7. Gott! Ja jag ska köpa en burk och testa. Eftersom jag och den vanliga surdegen inte kom så bra överens är väl detta ett bra alternativ. Men först ska jag köra fuskvarianten. Vad duktig du är på det där med kemin!! Utbildning eller bara intresserad och kunnig?

    ReplyDelete
  8. Vi har funderat på att prova en burk, någon egen surdeg lär vi nog inte göra, men just det där med all jäsning osv gör oss skeptiska. Vi är ju liksom inte direkt begåvade med tålamod någon av oss..
    Men när du nu skriver att man lika gärna kan göra de där baguetterna som vi har tänkt prova, så gör vi nog dom istället. Passar oss bättre när det kommer till själva baket och jäsningen.
    Så din rapport här hjälpte verkligen oss, tack!

    ReplyDelete
  9. sv: haha ja visst gör den ;) måndagskram på dig med!

    Hm, det var en bra fråga, jag har ingen aning om varför det blir så faktiskt?? :/

    ReplyDelete
  10. Du vet ju redan vad jag tycker. Men precis som du skriver att vill man baka "fusksurdegsbröd" så finns det bättre recept som ger godare och billigare bröd. Jag har bakat flera varianter som inte kräver en surdegsgrund för att ge ett surdegsliknande bröd.
    Livsmedel som är fermenterade är syrade, så som surkål och filmjöllk tex. Hur de gjort med mjölet vet jag inte.

    ReplyDelete
  11. Så kul inlägg! Bra att höra hur resultatet faktiskt blir :)
    Haha ja tiden går så snabbt så det gäller att ta vara på alla små stunder :D Oj blir den lilla så stor nu? Så roligt!
    Kram

    ReplyDelete
  12. sv: Hihi ja självklart blir det Paneer, vad annars? ;)

    ReplyDelete
  13. Nja, jag har en egen vetesurdeg igång här så jag tror inte att den där färdiga är för mig. Är inte heller speciellt förjust i att de har stabiliseringsmedel i surdegen, känns sådär.

    ReplyDelete
  14. Spännande att läsa vad du tyckte om färdig surdeg på burk.
    Men bröden såg ofantligt goda ut! :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...