Tuesday, November 8, 2011

Och rätt svar på baket är...

Nu förmodar jag att ni är sådär riktigt nyfikna på vad det var jag bakade i söndags? Många svar har jag fått på "bakgissningsleken", bl a; pirog, paj, pizzabullar, något sött med riven vit choklad och sylt, vetebullar med sylt och mandelmassa, cupcakes med röd kristyr och kokosflingor på, paj med vit choklad på, tårta som ska likna en pizza, tacostårta, tortillabröd med salsa och ost... ja listan kan göras hur lång som helst! Ni har varit så kreativa och duktiga tycker jag!

Jag erkänner att det var för svårt att bara gissa sådär. När man vet om det känns det så enkelt! Får be om ursäkt för lite dåligt samvete får jag allt. Men jag tror ändå ni tyckte att det var rätt så kul att gissa även om ingen gissade rätt? ;)

Vad var det då jag bakade i söndags? Just det, det var detta jag bakade nämligen ajvarsnurror innehållandes riven parmesanost! :) Dessa smakade jättegott och vi åt dem som mellanmål (passar även finfint att ta med på utflykten).

Vad är ajvar tänker ni nu?
"Ajvar är en kryddig sås/röra som görs framförallt av paprika, matolja och salt, men som även kan innehålla rostad aubergine, vitlök, chilipeppar och diverse andra kryddor. Först rostas paprikan, sedan skalas den och strimlas, därefter fräses/kokas den sakta i en gryta där man tillsätter matolja och salt."

I mataffärerna brukar ajvar ibland gå under namnet ajvar relish.

Ajvarsnurror (ca 24 st)
12 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 msk olivolja
1 ½ tsk salt
6-8 dl vetemjöl special

Fyllning:
0,5 dl ajvar (finns på burk att köpa)
0,5 dl riven parmesan/vegansk parmesan i pulverform (Parmazano) eller annan smakrik ost

Gör så här
Smula jästen i en bunke och rör ut den i vatten och olja. Rör ner saltet med lite av mjölet. Arbeta in resterande mjöl i ca 15 min för hand. Låt jäsa övertäckt i ca 45 min.

Tippa ut degen på mjölat bakbord och arbeta den lätt. Gör ett stort 2 cm tjockt bröd på bakbordet. Bred på ajvar och strö över osten. Rulla samman som en rulltårta och nyp ihop skarven.
Skär rullen i 24 bitar, lägg med snittytan upp på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa 20 min utan duk.

Grädda i 200 grader varm ugn i ca 10 min.

8 comments:

  1. Å Ajvar är en finfin kompis, man kan ha honom till mycket, bland annat med en klick creme fraiche, finhackad rödlök till grillat kött, blanda i yoghurt med lite vitlök och bladpersilja och... onekligen går han att stoppa i baket också, tack för tipset!

    ReplyDelete
  2. Mmm! Nu fick jag användning för min ajvar! Tack för tipset!

    ReplyDelete
  3. Jag har alla ingredienser hemma, så det får jag ta och testa på.

    Kram Malin

    ReplyDelete
  4. Jag tycker jag var riktigt nära med mina pizzabullar, lite stolt är jag ;) Jag älskar ajvar, så det låter alldeles perfekt som fyllning i snurror - mums <3

    ReplyDelete
  5. Jasså, det var det du bakade :) De ser så fina ut!

    ReplyDelete
  6. Oj det var länge sedan man baka pizzabullar. Kanske kan baka till helgen! =)
    Önskar dig en trevli dag!
    MVH
    Vardaxlyx

    ReplyDelete
  7. Moma, visst är Ajvar en finfin kompis! :)
    Frostrosor, varsågod! ;)
    Absolut Malin :)
    Du har så rätt Alexandra, du var närmast och först! Har ångrat mig. Skicka mig din adress så kommer en liten sak till dig på posten :)
    Tacktack, Hovkonditorn!
    Trevlig dag själv Vardagslyx!

    ReplyDelete
  8. Haha, yaaaay!! Jag får en sak, vad kul! Det hade jag inte räknat med ;) Ska genast skicka min adress till dig <3

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...