Wednesday, October 31, 2012

Pumpasoppa - Pumpkin Soup

Oj, vad ni googlar på pumparecept just nu! Ni söker på pumpapaj, pumpakaka, pumpabröd, pumpamuffins/pumpa- och äppelmuffins, pumpasoppa/ butternutsoppa/ butternut squash soppa, indisk pumpagryta och sist men inte minst rostade pumpafrön!

Det är härligt, i synnerhet när jag vet att pumpan är så god i både matlagning och bakverk. Dagen till ära, Halloween, bjuder jag på ännu en pumpasoppa. Denna gång med butternut squash pumpa och sötpotatis i kombination. Gott blir det vilket jag misstänkte när jag inhandlade råvarorna. Att sedan tillföra mer smak genom chipotle, kanel och muskotnöt blir grädden på moset. ;) Nästa gång provar jag att ha i en morot också, tror det passar finfint ihop med de övriga ingredienserna.


Pumpasoppa (ca 6-7 portioner)
800g butternut squash, skalas och skärs i bitar
600-700g sötpotatis, skalas och skärs i bitar
3 vitlöksklyftor
2-3 msk olja
havssalt
0,5-1 tsk chipotlekrydda
0,5 tsk kanel
-------
1 gul lök, hackad
1 msk olja
1-2 krm chipotlekrydda
1 krm muskotnöt
7 dl vatten (mer för lösare konsistens)
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl grädde (matlagningsgrädde, sojagrädde eller Oatley etc.)

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg butternut squash, sötpotatis och vitlöksklyftor i en form. Häll över olja och kryddor, blanda runt och ugnsrosta i ca 50-60 minuter.

Hetta upp olja och lägg i lök och chipotlekrydda. Stek löken tills den är gyllene. Lägg i vatten, buljongtärning och den ugnsrostade pumpan, sötpotatisen och vitlöken. Krydda med muskotnöt.

Låt koka i ca 10-15 minuter och mixa tills soppan är slät och tillsätt ev mer vatten om det behövs. Smaka av med salt och låt soppan bli varm. Tillsätt grädden sist och servera med ett gott bröd till.

Tips! Ha en morot i också, kan inte bli annat än gott i denna gyllene soppa!
Soppan får en härlig färg av både sötpotatisen och butternut squash pumpan, gott både för öga och gom! :)

English
Pumpkin soup (6-7 servings)
800g butternut squash, peeled and cut into chunks
600-700g sweet potato, peeled and cut into chunks
3 cloves garlic
2-3 tbsp oil
sea salt
0.5-1 tsp seasoning chipotle
0.5 tsp cinnamon
------
1 onion, chopped
1 tbsp oil
1-2 pinches chipotle spice
1 pinch nutmeg
700 ml, milliliter (0,7 liter) water (more for looser consistency)
1 vegetable stock cube
200 ml (0,2 liter) cream of your choice (Soy cream, Oatley etc.)

Preheat the oven to 225 degrees Celsius (437 degrees Fahrenheit). Add butternut squash, sweet potatoes and garlic cloves in a pan. Pour oil over and spices over, mix around and bake in the oven for about 50-60 minutes.

Heat the oil and add the onion and chipotle spices. Fry the onions until golden. Add the water, stock cube and the oven-roasted pumpkin, sweet potato and garlic. Season with nutmeg.

Boil for about 10-15 minutes and blend until the soup is smooth and add any more water if needed. Season with salt and let the soup get warm. Add the cream last and serve with a nice piece of bread.

Tip! Add a carrot to the soup, it can't be anything but good in this golden soup!

11 comments:

  1. Har börjat inse varför jag aldrig provat pumpasoppa trots att det ser så fantastiskt färgglatt och gott ut. Många säger att pumpa påminner lite om sötpotatis i smaken, och jag gillar inte sötpotatis. Kanske där skon klämmer... Så inte har jag bidragit till google-statistiken men dreglar likväl när jag ser denna goda soppa :-) Chipotle i soppan är nog ett riktigt genidrag!

    Kram och trevlig onsdagskväll!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lotta vännen, du har inte ätit sötpotatis som vi gör i Indien det hör jag! Tänk dig en sötpotatis gömd i en hög med grillkol... när den är klar öppnas den och blandas med lime, härliga kryddor och lite smör mmm tror jag tom skulle omvända en skeptiker som dig... you bet on it! :) Kram vännen!

      Delete
  2. Åh, pumpa som är så gott, åt också pumpa idag, fast endast ugnsbakad, gott gott!

    ReplyDelete
  3. Ja har inte smakat sötpotatis och inte heller pumpa men när ja ser den här soppan skulle ja lätt vilja äta av den.

    ReplyDelete
  4. Igår var det premiär för pumpa i vårt kök, det bidde en soppa och vi hade faktiskt morot i vår och det passade riktigt bra. Sötpotatis är vårt nästa projekt för nästa vecka, blir en soppa även då. Men det där du skriver om kolgrillningen låter som ljuv musik i våra öron, något att lägga på minnet!

    ReplyDelete
  5. Ja, pumpasoppa är en favorit hemma hos oss :) Gott vännen!

    ReplyDelete
  6. Allt med pumpa i blir så otroligt vackert - och gott! Att sedan förstärka färgen med sötpotatis och kanske även morot gör inte det hela sämre.

    ReplyDelete
  7. Jag är kass på att äta pumpa! En gång åt jag en pumpapaj som väl var rätt okej, men jag tycker att det lätt blir lite svampigt. I soppa är det nog godare kan jag tänka mig. Men i ett hushåll med två personer (ibland tre) gör man inte av med en hel pumpa. Din soppa ser dock god ut! Kram!

    ReplyDelete
  8. Läckert! Härlig höstig färg och perfekt sånna här ruskiga dagar.
    Trevlig allahelgona helg:)
    Kram

    ReplyDelete
  9. Kalas, jag har alla ingredienser hemma förutom chipotle (det har jag aldrig använt), så det är bara att sätta igång och koka soppa!

    ReplyDelete
  10. Pumpasoppa verkar vara poppis! Inte så konstigt iofs, det smakar ju förträffligt. Kul att se alla olika varianter på bloggar omkring! Kram på re!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...