Saffranstårta med kanel- och mandelbotten är en fryst tårta med riktigt juliga smaker av saffran, kanel och kardemumma.
Denna gjorde jag till dessert igår på självaste julafton! Om ni inte har någon dessert planerad till nyårsafton så tycker jag att denna tårta även passar till detta tillfället.
Nu undrar ni säkert åt de inte ris á la malta? Jodå, i vår familj äter vi inte bara jullunch utan hinner med två efterrätter + julegröt och allt detta inom loppet av 7-8 timmar! Det kallar vi för en riktig julmatsmaraton ;) |
|
|
|
Om tomten kom till oss? Jodå, barnens ögon var stooora som tefat och härligt tindrande när de såg tomten och fick alla sina julklappar! En och annan kram fick tomten även om yngste sonen till en början var skeptisk och höll lite avstånd! ;) |
|
Saffranstårta (1 tårta ca 10-12 bitar)
Mandelbotten:
150 g sötmandel
1,5 dl florsocker
2 tsk mald kanel
3 st äggvitor
Saffransparfait:
0,5 pkt saffran (1/2 krm)
3 dl vispgrädde
3 st äggulor
1,5 dl florsocker
0,5 tsk stött kardemumma
Garnering:
Lätt tinade hallon |
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda finstött saffran och grädde.
3. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
4. Smörj formen.
5. Finhacka mandeln med socker och kanel i matberedare eller mal den i mandelkvarn och blanda med socker och kanel.
6. Vispa äggvitorna till fast skum och vänd ner mandelsockret.
7. Bred ut smeten i formen.
8. Grädda på andra falsen nerifrån ca 25 minuter.
9. Vispa äggulor och florsocker pösigt.
10. Tillsätt kardemumman.
11. Vispa saffransgrädden och vänd ner i äggsmeten.
12. Bred ut smeten jämnt på den kalla mandelbottnen.
13. Täck med plastfolie och ställ in i frysen minst 3 timmar.
14. Har den stått länge i frysen bör den tempereras en stund före servering. Garnera med lätt tinade hallon. |
Receptet kommer från boken Lättlagad julmat och julgodis av Maud Onnermark. |
jag vill smaka på denna tårta när jag kommer på besök :)
ReplyDeleteAbsolut Bhavna, it's a deal! :) Show Ticu mami and mama the pics!
ReplyDeleteVad gott det ser ut! Kram
ReplyDeleteVa god den ser ut
ReplyDeleteVilken härligt färgglad tårta! Hoppas du har en fin julhelg!
ReplyDeleteTack Hovkonditorn! Kram
ReplyDeleteTack Sabina :)
Hanna, tack detsamma önskar jag dig och de dina!
Åh vad du är duktig och bakar på :-) Känns som jag inte hinner någonting... Men de här browniesarna ska jag försöka hinna testa!!
ReplyDeleteDen här tårtan ser farligt god ut =)
ReplyDeleteKram
Du är verkligen sååå fin, vad glad jag är att du börjat blogga, med alla dina underbara recept! Och din fina julhälsning - vad glad jag blev! Jag vet att jag är lite sent ute, men jag hoppas ändå att du haft en God jul! Bilden på dina barn och tomten är ju hur söt som helst!
ReplyDeleteI vår familj äter vi aldrig ris a la malta, helt ärligt tror jag att jag ätit det typ två gånger i hela mitt liv, så jag hoppar lugnt över den för den här fantastiska skapelsen! Kardemumma, kanel, saffran... Jag är såld redan innan själva receptet kommer ;)
Den såg smarrigt god ut....tårtan alltså hihi! tomten såg snygg ut men tårtan såg smarrig ut hihi!
ReplyDeleteKramkram
åh vad gott det ser ut,ser så där lyxigt ut
ReplyDeleteoch med hallon på toppen kan de ju inte gå fel
mums mums
WOW, låter som ett riktigt maraton o mat verkligen:) Tårtan låter som den är riktigt god, saffran är en klar favoritsmaksättning i vårt kök.
ReplyDeleteGod fortsättning önskar vi dej!
Maria, du är väl duktig om någon? Du bakar tårtor och står i långt in på småtimmarna. Jag imponeras!
ReplyDeleteTack Nellie! Kram :)
Alexandra tack vännen! Ris á la malta äter vi på julafton! ;)
Vardaxlyx, är du säker på att det är tårtan som är smarrig så det inte är tomten? ;)
Smulan, tacktack!
Mårtenssons, jadå det är ett riktigt maraton!
vilken saffrans tårta är det
ReplyDeleteden smakar nog lika god som ser ut
duktig av deg
kram
Tack snälla mamma, den smakade så gott kram!
ReplyDeleteOjoj vad gott det lät! Kakan ser verkligen riktigt härlig ut :)
ReplyDeleteTack Johanna! :)
ReplyDeleteHej Amy, vilken fin blog du har. Verkligen proffsiga tårtor! Själva har jag precis börjat blogga om att baka och laga Glutenfritt. Så det ska bli kul att prova din safffranstårta. Den ser väldigt god ut!
ReplyDeleteAnna
Den ser riktigt smarrig ut!! Kan tänka mig att hallon passar bra till saffran.
ReplyDeleteden ser riktigt go ut! hur är smakerna tillsamans ? fyller år om 2 dagar den ser lite spennade ut !! om det går bra tar jag gärna receptet till den dagen
ReplyDelete