Friday, December 9, 2011

Underbar tryffel

Om man inte vill baka tryffeln jag först gjorde så kommer här ett annat recept!

Tryffeln går under namnet Leilas underbara chokladminttryffel. Detta grundrecept på tryffel går att variera i massor av olika goda smaker. Istället för pepparmyntsolja kan man smaksätta med till exempel chili och kanel, rivet citronskal, björnbär, mörk rom, whiskey, ingefära (färskriven/pulver), pepparkakskryddor eller krossad kardemumma.

Jag gör dessa varje jul och både familj och vänner uppskattar dem mycket!

Tips! Det går även att rulla tryfflarna med olika smaksatta sockersorter eller kakao. Rulla i råsocker blandat med stött kardemumma, strösocker med rivet citronskal som stått framme och torkat, råsocker och kanelblandning eller apelsinsocker. Bara fantasin sätter gränser!
Ingefärstryfflar rullade i apelsinsocker (rivet apelsinskal blandat med socker).
Chilitryfflar rullade i florsocker. Inga perfekta runda tryfflar här inte! ;)
Leilas underbara chokladminttryffel (ca 30 tryfflar)
250 g kvalitetschoklad 70%
1,5 dl vispgrädde
2 msk honung
1 msk smör
1 nypa flingsalt
några droppar pepparmynts olja (eller så väljer du någon av ovannämnda smaksättning)
florsocker till rullning

Gör så här:
1. Hacka chokladen fint i en hushållsmixer (eller hacka för hand med kniv).
2. Koka upp grädde och honung och häll den över chokladen under mixning, tillsätt smör och blanda.
3. Smaksätt med pepparmyntsolja efter smak, blanda.
4. Häll över chokladen i en plastlåda med lock och låt den stelna i kyl, cirka 4 timmar.
5. Rulla chokladen till kulor (tryfflar) och rulla dem i florsocker.

Receptet kommer från Leilas julprogram och finns således även på recept.nu.

11 comments:

  1. Underbart! Vem vill egentligen ha perfekt runda tryfflar ;) Det är charmigt med hemmagjorda konstaterade jag idag när jag kollade på mina egna :P
    http://earlgreydeluxe.blogspot.com/2011/12/fake-mozartkulor-och-chokladtryffel-i.html

    ReplyDelete
  2. Haha, ja det är ju sant :) Men jag hade gärna velat se dom lite mer runda istället för avlånga och sneda som mina alltid blir! ;)

    ReplyDelete
  3. Ännu ett härligt tryffelrecept! Jag tackar! Nu blir det ännu svårare att välja vad man ska göra i år! :-)

    ReplyDelete
  4. oj oj dessa ser ju riktigt mumsiga ut.kan tänka mig att de är populära.

    ReplyDelete
  5. Mycket godis blir det:-) Låter mycket gott. Vi har julgodisfixat i eftermiddag, svårt att begränsa sig bara!! Man vill gärna göra ALLT.

    ReplyDelete
  6. Mums, mycket goda och bra när man kan smaksätta med sina favoriter. Ha det bra!

    ReplyDelete
  7. Åh, vad goda de ser ut <3 kan tänka mig att chili och kanel är en riktigt smarrig kombination! Och du, du undrade om jag ville ha lite hing - jättegärna! Jag vet inte riktigt vad det är, men skicka gärna med ett recepttips så kan jag lova att det blir indiskt :)

    ReplyDelete
  8. Varsågod Frostrosor!
    Ja de är så goda Smulan :)
    MrsSunshine, ja för mycket godis och som sagt man vill verkligen baka ALLT! Synd om oss, så lite tid och så mycket att baka! ;)
    Tack Sana!
    Precis Hovkonditorn!
    Alexandra, en av de bästa kombona är just chili/kanel tycker jag! :)

    ReplyDelete
  9. Tryffel, Mmmm. Jag hade gärna bakat all sorters tryffel, men det är så svårt att inte äta upp dem allihopa, så jag får begränsa mig lite.

    ReplyDelete
  10. Kim, ett tips är att göra halva eller tom ännu mindre av receptet!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...