Monday, December 12, 2011

Butternut squash soppa

Ni som har följt mig ett tag vet att jag har haft en oändlig jakt efter butternut squashen. Ni kan läsa om det här och här!

Efter många om och men så har jag funnit butternuten i min lokala butik. De hävdar att de inte kallar den för det så därför blev det lite "misskommunikation" mellan mig och dom. Jaja, nu har jag funnit den... my preciousssss!

Vad ska jag göra av den då? Jag klurade länge och kom fram till att jag ville testa ännu en soppa! Jag ångrar mig inte för den blev riktigt god. Butternut squashen har en mer rund och nötaktig smak än den vanliga pumpan, det passade fint i den här soppan. Har ni inte testat pumpa rekommenderar jag att testa butternut squashen!


Som jag har letat efter dig kära butternut squash! Äntligen är du i min ägo... my preciousssss in deed! :)

Butternut squash soppa (förrätt till 6-8 personer, eller huvudrätt till 4 personer)
ca 650g butternut squash i bitar (går bra med annan pumpa också naturligtvis)
4 schalottenlökar
1 morot
1 liten palsternacka
2 msk olja
7 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl grädde
salt och peppar

Gör så här
Skala och hacka löken fint. Kärna ur pumpan (spara kärnorna och rosta i ugnen, se hur jag gjort här.) och gröp ur den. Skär i mindre bitar. Skala morot och palsternacka och dela i mindre bitar.

Fräs löken i olja några minuter i en stor gryta, lägg sen i resten av grönsakerna och fräs några minuter. Häll sedan på vatten och buljongtärning (eller fond) och koka upp. Småputtra i ca 30 minuter. Mixa med mixerstav till en puré. Häll på mer vatten för en lösare konsistens. Avsluta med att blanda ner grädde. Smaka av med salt och peppar.

Servera med rostade pumpafrön, gärna några droppar tryffelolja och ett gott bröd till! Fler pumparecept hittar du här.


12 comments:

  1. Ser fantastisk gott ut =)
    Massa kramar till dig!

    ReplyDelete
  2. vilken lyxig sopa ser ut jätte god
    kram mamma

    ReplyDelete
  3. Roligt att du fann butternut squash! Soppan verkar god!

    ReplyDelete
  4. Tack Hovkonditorn, soppan blev riktigt smarrig!

    ReplyDelete
  5. Butternut squash soppa är verkligen så god! Och så fin färg den har också!
    Brukar själv laga denna soppan eller rosta pumpan i ugnen efter att den fått koka i några få minuter.

    ReplyDelete
  6. HAHA! YAAAY!! Äntligen :D Din soppa ser fantastisk ut dessutom - bra val där! Jag föredrar nog butternut squash framför "vanlig pumpa" i alla fall i matrecept som detta. Vad kallade de den då? Eftersom de inte använde sig av det vanliga namnet? Skumt. Det luktar bortförklaring.

    ReplyDelete
  7. Ja så god Katja! :)

    Alexandra, finally!! Du har så rätt, butternuten är mycket godare än den vanliga halloweenpumpan. I den lokala matbutiken kallade de den för matpumpa. Jag blev SÅ snopen! Men den heter ju butternut hävdade jag....

    ReplyDelete
  8. Vilken underbar färg på soppan!!

    ReplyDelete
  9. Grattis till jaktlyckan! Den ser riktigt fin ut soppan.

    ReplyDelete
  10. "Matpumpa"? Tur att du lärde dem vad det heter så kanske andra kan hitta till denna goda skapelse! :-)

    ReplyDelete
  11. Tack Tant Gul, det blev en härlig färg!

    Kim, tack äntligen fick jag lite tur!

    Moma, precis :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...