Friday, December 30, 2011

Vegetarisk förrätt med avokado

Vad säger ni om den här förrätten? Enkel och smidig att göra, vi äter den ofta hemma hos oss! Vill man inte använda crème fraiche så ta gärna Kesella (1 %) då vill jag lova att förrätten är både supernyttig och GI-godkänd!

Avokado innehåller nyttiga fetter, antioxidanter, A-vitamin, betakaroten och fler viktiga näringsämnen.

Vill man så kan man i röran blanda i ex finhackad gurka, vegetarisk rom (jodå, det finns sådan gjord på tång!) eller färska örter/dill!

Numera säljs betydligt dyrare avokado som faktiskt är mjuk. Men i övrigt är de flesta hårda. Avokado går emellertid att snabbmogna.

Antingen kan man låta avokadon ligga i rumstemperatur tillsammans med äpplen i en fruktskål. Etylen från äpplena stimulerar mognaden. För ännu snabbare mognade kan man lägga avokado tillsammans med äpplen i en plastpåse.

Vegetarisk avokadoförrätt
(4 personer)
2 avokado
1,5 dl crème fraiche/Kesella kvarg
1/2 röd lök
1/2 Lime/Citron
Piffi Allkrydda/Örtsalt/Italiensk salladskrydda/flingsalt
Bladpersilja/Dill till garnering

Gör så här
:
1. Dela avokadon, och ta bort kärnan. Pressa lime/citron över avokadon, annars är det lätt att den blir lite missfärgad och brun.
2. Strö över lite av kryddorna.
3. Blanda resten av kryddorna med crème fraichen och några droppar av limesaft/citronsaft.
4. Garnera med finhackad lök (alt blanda löken tillsammans med röran), bladpersilja/dill och lime- eller citronskiva.
Slurp!

12 comments:

  1. Avokado är så underbart. Och vet du vad: igår i min affär hade de 3 st för 10 kronor. Och vad som var ännu bättre: de var mogna! Plötsligt händer det som man brukar säga.

    Gott nytt år!

    ReplyDelete
  2. Härlig Kim, önskar dig ett Gott Nytt År också, kram!

    ReplyDelete
  3. Oj det där gjorde jag ofta förr. Så enkelt och så gott. Tack för påminnelsen. Hoppas att ni får en fin nyårsafton. Och orkar man inte vara vaken så orkar man inte. Det är helt ok när man har småbarn. Så det så. Gott Nytt År!

    ReplyDelete
  4. Avokado är så gott och du har gjort en fin rätt med den! Gott Nytt År! Kram

    ReplyDelete
  5. Ser väldigt fint ut,och väldigt enkelt,sånt gillar vi.Gott Nytt År

    ReplyDelete
  6. Hovkonditorn, avokado är jättegott tycker vi! Gott nytt år, kram!
    Smulan, tack och gott nytt år!

    ReplyDelete
  7. Gott, gott. Tänk att det finns vegetarisk kaviar, vilka grejer!

    Ett riktigt gott nytt år önskar vi dej, finaste Amy. Hoppas du och maken lyckat hålla tittorna öppna fram till tolv-slaget!

    Kram,
    Mårtenssons

    ReplyDelete
  8. Smarrigt det ser ut =) Jag vill önska dig ett gott nytt år!
    Kramkram

    ReplyDelete
  9. Tack för bra tips angående Avocados. Blir galen när man aldrig hittar den där perfekt mogna frukten.
    Gott nytt år till dig!

    ReplyDelete
  10. Jag tycker också att alla avokados är så hårda, så det där med äpplen var ju jättesmart :) Jag brukar också göra något liknande ibland, det passar så bra ihop med avokado, dock brukar jag hacka ägg och blanda i, det är riktigt gott! Den där tången har jag dock inte vågat mig på, jag är inte förtjust i den riktiga så jag är tveksam :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...