Wednesday, January 30, 2013

Avokado smoothie med kakao

Hur är det med er, tycker ni om smoothie? Jag fullkomligt älskar smoothie och jag har med tiden blivit bättre på att göra dom. Förr om åren såg jag recept i tidningar och böcker men gjorde aldrig slag i saken och gjorde smoothien. Nu försöker jag mixa till en smoothie så fort jag får chansen. Man ska njuta av livets goda, eller hur?!

En härligt krämig smoothie mmm, inte visste jag att det skulle vara så gott med avokado i en smoothie.

Avokado smoothie med chokladsmak (2 glas)
5 dl vaniljyoghurt/sojayoghurt vanilj
1 avokado
1 banan, frusen
1-1,5 msk kakaopulver
3 tsk agavesirap
lite hackad mörk choklad till garneringen

Mixa ihop samtliga ingredienser, häll upp i glas och njut!


Det finns säkert de som väntat på att få reda på vem som vann tävlingen om ostbågar och popped chips. De fem som vann är: Sofie J, Anna K, Sara P, Mitta S och Hafsa T. Stort grattis till er, hurra! Jag mailar er ikväll så får ni maila tillbaka er hemadress till mig.

Det där med tävlingar är himla trevligt. Jag själv vann en tävling häromveckan inne hos Tant Gul. Vinsten ser ni här nedan och bestod av ett utflyktskit från Kiviks Musteri innehållandes ett paket äppelsoppa, två keramikmuggar med träfat från Höganäs och två sittunderlag. Tack för den fina vinsten! :)

Bilden är hämtad från Tant Guls blogg.

Monday, January 28, 2013

Biffar i gräddig tomatsås med fetaost

Inspirera och att inspireras. Inspiration är något helt underbart! Jag tycker om att inspirera er kära läsare och med tanke på era kommentarer och mail så tycker ni också om att bli inspirerade.

Inspiration kan man finna på många sätt, ibland mer ovanliga och icke traditionella sätt än andra... Den allra bästa inspirationen för mig är alla underbara matbloggare som jag följer (nästan) dagligen. Tänk så mycket matrikedom och idéer som florerar hos de svenska matbloggarna, alldeles alldeles underbart tycker jag att det är!

Dagens recept har jag just blivit inspirerad på det här viset... hoppas ni lagar rätten och njuter av den såsom jag och de mina gjorde här hemma.


Biffar i gräddig tomatsås med fetaost (10 medelstora biffar/bollar)
Vegetariska biffar
300 g quornfärs, sojafärs eller annan färs
0,5 dl vatten
0,5 dl fiberhavregryn
2 ägg (valfritt, jag har testat både med och utan ägg. Ta mer ströbröd i så fungerar det bra utan ägg också.)
1 vitlöksklyfta, riven
nymald svartpeppar, massor
3-4 soltorkade tomater, finhackade
basilikablad, finhackade
0,75 tsk salt
0,5 dl ströbröd (mer om du inte använder ägg)

Gräddig sås
1 burk cocktailtomater (gärna Saltå Kvarns)
1 dl vatten
1 dl grädde
2 röda lökar, klyftade
5 soltorkade tomater, strimlade
2 kvistar basilika, bladen strimlade
en näve färska cocktailtomater
150 g fetaost

Tina färsen. Blanda vatten och havregryn i en bunke så att det får svälla en stund, ca 10 min. Blanda med färs, ägg (valfritt) och kryddor tills det är en smidig smet.

Tillsätt ströbröd så att det binder bättre. Använder du inga ägg så tillsätt lite mer ströbröd för att hålla ihop allt bättre. Forma till små biffar/bullar och stek i olja. Vänd försiktigt!

Quornfärsbiffar med soltorkad tomat och basilika, mmm...

När biffarna nästan är genomstekta häller du i burken med cocktailtomater.
Lägg biffarna på en tallrik, slå i vatten och grädde i pannan och lägg i löken. Låt löken koka med ett par minuter och tillsätt sedan biffar, färska cocktailtomater och soltorkade tomater. Koka ytterligare några minuter.

Strö över basilikablad och smulad fetaost och servera med kokt potatis och en god sallad till.

Mmmm, njuuut!

Originalreceptet på biffarna kommer från Remsan som hade gjort jordnötssås till och Charlotta gjorde om såsen till en gräddig tomatsås, jag tackar hjärtligt för det här smarriga receptet tjejer! :)

Sunday, January 27, 2013

Vegetarisk gratäng

Helgen har inneburit lite firande med familjen eftersom det i Indien igår firade republikens dag. Om ni gillar glass ska ni spana in förra året inlägg som innehöll indisk saffrans- och kardemummaglass, kulfi.

Under den gångna veckan har kylan hållit oss i ett rejält grepp här i Småland. Dock har de senaste dygnen varit milda med några enstaka minusgrader, lite skillnad från -20 i början av veckan... kommande vecka ska det bli plusgrader och åtminstone jag längtar...

Dagens gratäng (som jag fann i tidningen Mitt kök) med citron och osttäcke är en härlig smakkombination och vi gillade alla smaken på den. Ett plus är att gratängen går relativt snabbt att laga, ett bra vardagsmatstips med andra ord!


Vegetarisk quorngratäng (6 portioner)
900 g färsk filé (originalreceptet står det kyckling men jag använde tinad quornfilé)
250 g körsbärstomater
1 zucchini

Oströra
4 msk olivolja
1,5 msk vitvinsvinäger
0,5 dl vatten
1/2 citron, saft och finrivet skal av
2 vitlöksklyftor
1,5 tsk salt
1,5 krm svartpeppar
150 g riven parmesanost
1-2 kvistar rosmarin

Smarrig oströra med bl a olivolja, vitlök, rosmarin, parmesan och citron i...

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda olja, vitvinsvinäger, vatten, citronsaft och finrivet skal. Pressa i vitlöken och blanda ner hackad rosmarin. Lägg i 150 g riven parmesanost.

Lägg filéerna i en ugnsform. Dela tomater och zucchini och lägg i formen. Fördela oströran över och skjuts in i ugnen i ca 20-30 minuter. Servera med ris och sallad.

Enjoy!

Friday, January 25, 2013

Croissant med dumle = lyxigt värre!

Det har inte varit så mycket aktivitet på bloggen den senaste tiden och jag kan egentligen bara skylla på att det har varit galet mycket att göra. Vissa veckor blir bara sådana. Nu står helgen inför dörren och jag tänkte i samband med det bjuda på små lyxiga läckerheter. Jag har tidigare inte gjort dessa franska bakverk men när jag fick ett tips från en kollega om hur enkelt det var att göra croissant på färdig smördeg kunde jag inte hålla mig utan var helt enkelt tvungen att testa det. Det bästa är att man kan variera fyllningen med favoritchokladen. Själv testade jag med Dumlekola nom, nom!

När man tar en tugga kommer den smälta chokladfyllningen fram... mmm!

Croissant med choklad
1 paket färdigköpt smördeg
18-20 dumlekolor
ev 1 ägg för pensling (jag gjorde inte det)

Sätt ugnen på 225 grader.

Skär ut kvadrater, 12-15 cm, och dela dem på diagonalen så att det blir trianglar. Lägg 3-4 dumlekolor i triangeln och rulla ihop dem med basen först. Ett tips är att nypa ihop lite i ändarna så inte chokladfyllningen rinner ut när den smält.

Placera ut croissanterna på en plåt med bakplåtspapper. (Ev penlsa med ägg.) Grädda i 5-10 minuter, eller tills croissanterna fått fin färg.

Tips! Vill man inte göra söta croissant kan man fylla med ex ost, cantadou, smaksatt philadelphia eller liknande så blir det ett gott tilltugg på festen!


Tuesday, January 22, 2013

Vinn ostbågar och popped chips!

Det var längesedan jag hade en tävling på bloggen och nu är det dags! Estrella har lanserat två nya smaker på ostbågar och även börjat poppa sina chips. 5 personer kan vardera vinna 2 påsar ostbågar respektive 2 påsar popped chips dvs samtliga 4 påsar på bilden.

Ett tips är att gå in på Estrellas hemsida och finna svaret på frågan.


Så här gör du:

1. Svara på frågan: I vilka smaker lanseras Estrellas ostbågar respektive popped chips?

2. Berätta även vilken smak ni idag tycker är god och varför?

Skriv gärna mailadressen så blir det lättare för mig att kontakta vinnarna.

Sista dag att tävla är tisdag den 29 januari kl 22.00.

Lycka till!

Sunday, January 20, 2013

Auberginegratäng med mozzarella och parmesan

Jag har sedan tidigare lovsjungit aubergine och dess roll i matlagning men vill ändå påpeka att gillar ni ost och aubergine så ska ni testa den här gratängen. Jag fortsätter raskt med att fråga er hur ni har det i det kalla vinterlandskapet? Visst känns det som om vi bor i landet Narnia? Nåväl, nästan som barnen säger... :)

Helgen har sprungit förbi i en rask takt och vi är redan inne på söndagen. Igår firade vi av svärmor som har uppnått den högaktningsfulla åldern 70 år. Mycket trevligt hade vi det när hela släkten samlades, god mat och härligt sällskap vad mer kan begäras en lördag i januari?


Auberginegratäng (ca 4-5 portioner)
3 aubergine, skärs i 0,5 cm tunna plattor
olja att steka i (raps- eller olivolja)
1 burk körsbärstomater
2-3 dl passerade tomater
1 vitlöksklyfta, riven/pressad
2 krm grillkrydda
1 krm cayennepeppar
färska basilikablad, en handfull
färsk oregano, några kvistar
salt, smaka av med
250 g mozzarella, skuren i bitar
100-150 g parmesan, riven

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda körsbärstomater, passerade tomater, vitlök, grillkrydda, cayennepeppar, basilika, oregano och salt i en skål.

Stek de skurna aubergineplattorna i stekpanna med mycket olja.

Smörj en ugnssäker form och ta lite tomatsås i botten. Varva med aubergineplattor, mozzarella, aubergine, tomatsås osv. Avsluta med aubergine, tomatsås och parmesan och mozzarella.

In med gratängen i ugnen i 200 grader i ca 30 minuter. När allt bubblar är gratängen klar.

Gratängen kan ätas som den är men för matigare alternativ servera den gärna med råris och en god sallad.

Auberginegratäng redo för ugnen...

Friday, January 18, 2013

Morots- och aprikosbullar

Bakar ni bröd ofta? Eller blir det mest köpebröd? Hos oss varvas det men för det mesta försöker jag baka brödet själv. Det blir godast så helt enkelt. Många vänner och bekanta tycker det är bökigt att baka bröd som ska knådas, jäsas och allt runtomkring brödbaket att stå i. Till er har jag ett tips om kalljäst bröd. Det är riktigt smidigt, man blandar ihop degen på kvällen och så på morgonen är det bara till och grädda och njuta av det. Lätt som en plätt och dessutom så smakar det långjästa brödet så gott!

Idag blir det inte långjäst bröd utan den vanliga varianten. Att ha riven morot i bröd är en given succé, för saftigare bröd går knappast att få. Kombinationen med anis och aprikos tyckte jag om i dessa bullar.

Morötterna gör att dessa bullar blir saftiga och de är dessutom perfekta att ha i frysen. Aprikoserna ger en fräsch smak.

Morots- och aprikosbullar (24 st)
2 stora morötter, skalade och finrivna
50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
2 msk strösocker
1 msk salt
1 msk anis
1 dl strimlade torkade aprikoser (Är de hårda så blötlägg dom i varmt vatten en stund.)
ca 13 dl bondbrödsmjöl av vete och råg (Det går lika bra att använda vetemjöl special och rågsikt om man hellre vill det.)

Smula jästen i en bunke. Smält smöret. Häll i mjölken och värm till fingervärme, ca 37 grader. Slå över jästen och rör så att den löser sig i vätskan.

Tillsätt socker, salt, den lätt stötta anisen, morötter och aprikoser.

Arbeta in det mesta av mjölet till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min.

Ta upp degen och arbeta den på mjölat bord. Dela degen i 2 delar och rulla dom till längder. Dela varje längd i 12 bitar och forma till runda bollar.

Lägg bollarna på bakpappersklädda plåtar. Pudra över lite mjöl och låt jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter. Låt dom svalna på galler under bakduk.

Wednesday, January 16, 2013

Solgul soppa, perfekt i vintermörkret!

Zzzzzz! Jag känner mig som en björn som gått i ide och vill sova i sisådär 6-7 månader. Nej jag skojar inte, jag känner mig verkligen trött på vintermörkret och kylan. Även om snön lyser upp så känns januari som en riktigt lång månad. Så i helgen bestämde jag mig. Vill inte solen visa sig från sin bästa sida så får väl jag göra att solen ändå visar upp sig hemma hos oss. Den här solgula smakrika asiatiska morotssoppan rekommenderar jag varmt. Nästintill en av de godaste soppor jag någonsin har ätit. Faktiskt. 10 poäng av 10 får den. Try it!

Indisk touch med hela spiskummin i och röd currypasta plus kokosmjölk gör soppan thai... en härlig asiatisk blandning!

Asiatisk morotssoppa (ca 4 port)
ca 700 g morötter, skalade och hackade
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 chili, urkärnad och hackad (valfritt)
1-1,5 msk färsk ingefära, riven
0,5 tsk hel spiskummin
1 tsk röd currypasta (jag tog 2 tsk)
5 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 burk kokosmjölk (400 ml)
1/2 apelsin, saften av
salt, smaka av med
garnera med apelsinskivor och skivad chili (Det sistnämnda för den modige! ;)

Fräs lök- och grönsakshacket i olivolja med ingefära, spiskummin och currypasta i några minuter.

Tillsätt vatten och grönsaksbuljong och koka upp. Låt det sjuda i 10-15 minuter tills grönsakerna är mjuka.

Tillsätt kokosmjölk och pressad apelsinsaft. Spara andra hälften av apelsinen till garnering.

Koka upp soppan och ta av från plattan. Mixa soppan slät och smaka av med salt.

Vid serveringen garnera med apelsinskiva och ev skivad chili. Servera soppan med ett gott hembakat bröd.

Visst känns det som om solen kommit på besök? Härligt, enjoy lots! :)

Monday, January 14, 2013

Kastanjer med citronsmör

Kastanjer är riktigt goda små rackare som egentligen har säsong under senhösten men det finns en hel del kastanjer i matbutikerna under vintern också har jag sett. Smaken är sådär härligt söt- och nötaktig och de är superenkla att tillaga. Kastanjer äts med fördel som förrätt eller snacks. Vem minns liksom inte den mysiga bilden av Jamie Oliver och Gennaro som i ett julprogram sitter under ett stort träd och rostar kastanjer i den falnande glöden?


Kastanjer med citronsmör
500 g kastanjer (eller så många du orkar äta)
100 g smör
1 citron, finrivet skal + några droppar citronsaft
havssalt till serveringen

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär ett kryss i toppen på kastanjerna, annars kan de explodera i ugnen på grund av ångtrycket.

Lägg kastanjerna i en ugnsform i ca 20-25 minuter. Många kokböcker rekommenderar att kastanjerna ska ställas i grovt salt, men det är helt onödigt. Det enda saltet gör är egentligen att få kastanjerna att stå stadigt.

Under tiden kastanjerna rostas i ugnen rör ihop smör, citronskal, citronsaft och lite havssalt som du serverar till. Även ett gott bröd passar bra till ugnsrostade kastanjer.

C-vitaminrika små godbitar.

Sunday, January 13, 2013

Cannelloni med färska lasagneplattor

Man skulle verkligen kunna tro att det inte råder någon som helst aktivitet i mitt kök med tanke på att inga blogginlägg synts till de senaste dagarna. Januari är en sådan månad när det är mycket att stå i både gällande jobb och privatliv. Januari är också en typisk månad där vardagsmaten gör sig påmind. Cannelloni äts sällan hos oss vilket är synd, för rätten är enkel att tillaga och det blir riktigt gott. Att det sedan går att variera fyllningen är bara ett stort plus i kanten tycker jag.


Cannelloni (4 port)
8 färska lasagneplattor, ca 250 g (Köper du en stor platta så skär i 8 st lagom stora bitar.)
1 liten zucchini/squash, grovriven (krama ur vattnet så gott det går)
50 g rucola, grovhackad
1,5 dl kesella
1 paket mozzarella (125 g), grovhackad
4 dl Kelda pastasås tomat & crème fraiche
1 dl riven parmesan
1,5 dl riven grevéost

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda zucchini/squash, rucola, kesella, mozzarella och 0,5 dl riven parmesan.

Lägg fyllningen på lasagneplattorna. Vik eller rulla ihop dem och lägg på en smord ugnssäker form. Häll på Kelda pastasås och strö över 0,5 dl parmesan och grevéosten.

Gratinera i mitten av ugnen, ca 25-30 minuter och servera med sallad.



Tips! Variera cannellonifyllningen med t ex;
- ricotta och spenat
- kesella, gorgonzola och spenat
- rucola, getost och nötter

Eller varför inte helt enkelt en färsröra? Bara fantasin sätter gränsen!

Vad brukar ni fylla er cannelloni med?

Thursday, January 10, 2013

Nyttiga cashewbollar med kokos

Ni minns väl powerbollarna jag gjorde för ett tag sedan? Här kommer ännu ett recept med nyttiga raw food bollar som är barnsligt goda. Ja, inte bara barnen utan även vi vuxna njöt av dom till fullo, det kan jag lova er. Istället för dadlar, som användes i powerbollarna, har russin använts men gillar man inte russin är det bara att byta ut det mot exempelvis dadlar eller varför inte fikon?  Med lite kakao i blir de ännu smarrigare! Kanske ett lördagsgodistips till barnen (eller hela familjen) i helgen som kommer?

Raw food bollar/Nyttiga cashewbollar med kokos (7-9 st)
2 dl cashewnötter (Variera med andra nötter som mandel, valnötter etc.)
1 dl russin (Variera med dadlar, fikon etc.)
en liten nypa salt
1-2 msk vatten
1/4 tsk vaniljpulver
0,5 tsk kakao
Kokosflingor att rulla i

Mixa sönder cashewnötterna. Tillsätt russin och resten av ingredienserna och mixa till en jämn smet. Forma till bollar och rulla i kokos. Förvara bollarna i kylskåp.

I originalreceptet har Cecilia använt både lime och citronsaft. Jag använde mig av Toves recept (vaniljpulver och vatten) men tillsatte en aning kakao, vilket var en succé. :)

Njuuut!

Tuesday, January 8, 2013

Tandoorigryta

Veckan har kickat igång och vi är redan inne på tisdag, en liten blink och vi är mitt i veckan och sedan är det helg igen, himmel! Imorse hade vi en riktigt tät dimma som förde mina tankar till Lützen 1632, dessutom var det mycket halt på vägarna... ja det gäller att köra, cykla och gå försiktigt så inga ovälkomna olyckor händer helt klart.

Igår var en riktigt "Morberg-afton" med både Sveriges mästerkock och serien Inkognito. Det kockades även indiskt i köket... har länge klurat på ett tandoorirecept och här kommer det. Hoppas att det ska smaka och passa både stora som små!

Smakrikt och kryddigt... gillades av alla i familjen och yngste sonen tog om två gånger.

Tandoorigryta med quornfiléer (ca 4 portioner)
1 gul lök, skivas
1 vitlöksklyfta, skivas
1-2 msk olja
1 tsk tandoorikrydda (2 tsk om du vill ha mer hetta)
6 quornfiléer, tinade (går att byta ut mot annan filé, soja, seitan eller tofu också)
1 tsk ingefära, riven
1 burk krossade/passerade tomater
0,5-1 dl vatten
0,5 tsk gurkmeja
1 tsk malen koriander
1 tsk malen spiskummin
salt, smaka av med
ev färsk koriander till garnering

Hetta upp olja i en stekpanna och stek lök och tandoorikrydda i några minuter.
Tillsätt vitlök och stek ytterligare 1-2 minuter. Lägg i filéerna och stek runt om, ca 5-7 min.

Tillsätt ingefära, tomater, vatten. gurkmeja, koriander och spiskummin.
Låt småputtra i 5-8 minuter och smaka av med salt.

Servera tandoorigrytan med basmatiris, chapati eller naan.

Tips! Tillsätt grönsaker du gillar för variation i rätten.

Enjoy lots!

Sunday, January 6, 2013

Gräddig soppa

Långledigheten är snart över och imorgon hägrar jobbet igen. Ledighet är alltid trevligt... vissa, även jag till en viss del, tycker om när man inte behöver passa tider eller följa ett schema strikt utan ta dagen som den kommer och bara vara. Vänner och familj har vi hunnit umgås med en del och en och annan bok har jag också hunnit läsa ut. Vidare har promenader i naturen varit ett trevligt inslag under alla dessa lediga dagar. Hur skönt det än är att vara ledig så tycker jag å andra sidan om tanken på att börja jobba igen och få struktur på tillvaron med alla rutiner som hör vardagen till.

Denna gräddiga soppa passar perfekt som vardagsmat så här i vintertider (även om all snö har försvunnit). Ett stort plus är att soppan blir klar snabbt, sådant gillas alltid av alla som stökar i köket! :)


Gräddig soppa (ca 4 port)
1 stor gul lök, skalad och hackad
4 mjöliga potatisar, skalade och skurna i mindre bitar
2 morötter, skalade och skurna i slantar
400 g rotselleri, skalad och skuren i mindre bitar
smör/olja till stekning
ca 1 liter vatten (mer för lösare konsistens)
2 tärningar med grönsaksbuljong
1 burk crème fraiche eller 2-3 dl grädde
salt och peppar, smaka av med
ev riven ost
gräslök/persilja för garnering

Fräs lök i smör/olja i en kastrull. Tillsätt potatis-, morot- och rotselleribitarna och låt fräsa med en stund.

Häll sedan i vatten och grönsaksbuljonger. Låt koka i 15-20 minuter och mixa därefter soppan slät. Tillsätt crème fraiche/grädde och smaksätt med salt och peppar.

Strö gärna över lite riven ost och hackad gräslök eller persilja. Servera soppan med ett gott bröd till, njut!

Friday, January 4, 2013

Nyårsmeny med förrätt, huvudrätt och efterrätt!

Bäst jag redovisar vår nyårsmeny för er så jag inte glömmer bort den, det gjorde jag ju nämligen senast ;) Men jag tog igen det med råge, årets sista dagar minsann! Vi firade nyår som vanligt med våra vänner Lena och Jörgen som också har småttingar. Vi var bara 8 personer men det kändes som vi var 16 stycken! Så är det med aktiva barn i farten ;) men roligt är det, det kan och ska jag inte förneka!

Förrätten bestod av gurkbåtar fyllda med härlig fetaoströra. Det här receptet har följt mig ända sedan studenttiden då finurliga Krissy, som bodde tillsammans med mig i studentkorridoren, introducerade receptet för mig. Jag är inte säker men jag misstänker att duktiga Kristina har kommit på receptet alldeles själv!


Gurkbåtar med fetaoströra (4-6 st)
1 stor gurka, halveras och delas i 4-6 bitar
1 burk crème fraiche
150-200 g fetaost, smulad
1 vitlöksklyfta, pressad
salt och peppar, smaka av med
rucola och överbliven röra som garnering

Sätt ugnen på 200-210 grader.

Blanda crème fraiche, smulad fetaost (lämna lite fetasost att strö över), pressad vitlök, salt och peppar. Gröp ur innanmätet på gurkbitarna men lämna kanterna (så röran inte rinner ut).

Fyll gurkbitarna med fetaoströran (lite av röran bör bli över) och smula gärna lite fetaost över. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter.

Servera gurkbåtarna ljumma och garnera med rucola och lite av den överblivna röran.

Huvudrätten bestod av dubbelmarinerad quornfilé, ljuvligt gott var det! Receptet har jag fått från min kollega Jennie som bjöd på rätten på sitt bröllop.

Dubbelmarinerad filé (5 portioner)
600 g filé (Ursprungsreceptet har använt fläskfilé men jag kan lova er att quornfilé eller annan sojavariant går alldeles utmärkt!)

Marinad 1
1 msk hoisinsås
2 msk sojasås
0,5 tsk salt
1 tsk socker
2 msk rapsolja

Blanda ingredienserna till marinad 1. Putsa filén och lägg den i en plastpåse med marinaden. Låt stå i kylen och marinera i ca 1 dygn. Bryn filén i stekpanna runt om. Lägg i en ugnssäker form och stek färdigt i ugn till 65 grader. Ugnen ska vara 175 grader. Quornfiléerna behöver inte så lång stund i ugnen, de är klara efter ca 10-12 minuter.

Låt filéerna kallna.

Marinad 2
0,5 dl vitvinsvinäger
0,5 dl vatten
1,5 dl rapsolja
1 tsk salt
svartpeppar efter smak
4 klyftor vitlök, pressade
0,5-1 dl färsk persilja hackad eller använd frusen

Blanda ingredienserna till marinad 2. När filéerna kallnat, skiva upp och lägg på ett fat. Häll marinad 2 över filébitarna. Kan värmas i ugn innan servering om man så önskar. Vi åt de kalla tillsammans med potatissallad med rucola, parmesan, soltorkad tomat och valnötter.

En smakrik potatissallad med dijonsenapsdressing i.

Ostbricka med flera sorters ostar, kex och vindruvor hanns också med.... ja efter ostbrickan visste vi inte om vi skulle orka efterrätten... tur att den bestod av en drink och sorbet i kombination... har ni inte testat det alkoholfria mousserande vinet Chapel Hill kan jag varmt rekommendera det. Det är verkligen gott och passade fint till den här desserten. Ja hela desserten var perfekt och var inte alls sådär mättande som vissa efterrätter annars kan vara!

Om vi höll oss vakna den här nyårsaftonen då? Jajamän, det gjorde vi även om barnen sussade sött i sina sängar.... zzzz! :D

Thursday, January 3, 2013

Året som gått

Ring ut det gamla och ring in det nya! 2013 är här, ett nytt år och nya utmaningar väntar runt knuten. Är ni sådana som avger nyårslöften? Eller är ni som mig som utan nyårslöften ändå försöker utmana er själva till att göra något bättre och under resans gång lära er en massa nytt?

2012 har varit ett bra år för mig och bloggen. Det är inte lätt att sammanfatta allt härligt som har hänt men höjdpunkten för mig är ändå när några underbara matbloggare träffades på min hemmaplan för att umgås och laga god indisk mat tillsammans och att få bjuda på indisk masala chai dagen efter med indiska snacks. :) Att sedan tidningen Buffé gjorde ett reportage om vår träff var grädden på moset.

Jag tänker inte presentera någon krönika men lite statistik vill jag ändå förmedla till er.

Under året har 265 inlägg gjorts och de flesta av dessa har innehållit recept. Årets mest besökta dag var dagen innan nyårsafton, 30 december, då över 1500 besökare kikade in på bloggen... vilket är rekord.

Det absolut populäraste inlägget under året har varit hur man gör en tårta i sugarpaste/marsipan/marshmallowsfondant.

De vanligaste sökorden ni söker på för att komma till min sida är: amys piece of cake, regnbågstårta, bär, fikonmarmelad och palak paneer. De ovanligare sökorden är: parkbänk, volkswagen och ikea.

Mina läsare är främst från Sverige men en klar tvåa är USA och därefter följer länderna Finland, Storbritannien, Ryssland och Norge. Intressant är också att det surfas enormt mycket från offentliga organisationer på bloggen som ex Skatteverket och kommuner som Hallsberg, Skellefteå och Kalmar. :)

Regnbågstårta ett av de vanligaste sökorden på bloggen.

En riktigt god blåbärssmoothie med kakao som rekommenderas varmt. Jag är så glad att den kom på tredje plats i Verums tävling Sveriges godaste smoothie.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...