Tuesday, November 29, 2011

Pepparkakskryddade kalendertryfflar

Aldrig har väntan varit så god... 24 ljuvliga tryfflar att avnjuta fram till dopparedagen! En "adventsjulgodiskalender" för oss vuxna helt enkelt! Blir det några bitar över är det inte mer än rätt att du tar dem själv, direkt efter "baket". ;)

Jag smaksatte kalendertryfflarna med pepparkakskrydda denna gång. Juligt härlig smak blev det må jag säga.

Hur jag fick dem så fint hjärtformade?
Tips! Jag fyllde chokladen i hjärtformade iskubslådor (silikonformar).
Det blir finare men också för att jag är riktigt dålig på att rulla/skära ut tryfflar för fri hand... mina blir aldrig sådär perfekta som många andra får till dom (ni vet de där riktigt duktiga). :)

Kalendertryfflar (ca 25-28 st)
300 g mörk choklad 70 % kakaohalt
50 g smör
3/4 dl mörkt muscovadoråsocker
1 dl vispgrädde

Smaksättning
1/2 tsk mald kardemumma eller
1 msk starkt, kallt kaffe tillsammans med 1 msk konjak eller
1 tsk pepparkakskrydda (jag tog lite mer ca 1,5-2 tsk för mer smak)

Glasering:
200 g mörk choklad
kristyr

Bryt eller hacka chokladen i bitar. Koka upp smör, muscovadoråsocker och grädde. Blanda i valfri smaksättning och chokladbitarna och rör tills det är en jämn smet.

Bre ut tryffeln i en folieform. (Jag fyllde hjärtformade iskubslådor.) Ställ i kylskåp till nästa dag så att tryffeln stelnat helt.

Ta ut bitar med mått eller skär ut bitar eller rulla kulor. (Jag behövde ej göra detta steget då jag fyllde i iskubslådor.) Ställ i frysen.

Smält chokladen över vattenbad. Doppa bitarna i chokladen och ställ på ett fat som sätts i kylen.

Spritsa siffrorna 1-24 på bitarna, med kristyr. (Eller så lägg tryffeln i 24 små askar som numreras från 1-24 så blir det en liten julklapp om dagen.)

Förvara sedan kalenderbitarna, säkert och svalt, till den 1:a december infinner sig och nedräkningen kan börja.

Receptet kommer från Dansukkers broschyr "Julens godaste paket!".

Monday, November 28, 2011

Otroligt god saffranskaka

I helgen har vi kombinerat advents- och födelsedagsfika eftersom jag fyllt år. Många vänner gissade att jag skulle baka en tårta till mig men ni vet väl vad man säger om skomakarens barn, eller hur? ;)

Förutom saffransskorpor, pepparkakor med cambozolaost, glögg och julgodis mm bjöd jag vännerna på denna saffranskaka som går under namnet Leilas otroligt goda saffranskaka.

Jag har bakat den två gånger tidigare och varje gång förundras jag över hur saftig och god den blir. För det blir den! :) Saffransälskare får verkligen sitt lystmäte i den här kakan.

"Knepet till att lyckas med kakan är att vispa ägg och strösocker riktigt, riktigt luftigt. Man får aldrig vispa ner mjölet, då blir kakan gummiaktig i konsistensen. Mjölet ska vändas ner i smeten."


Saffranskakan utan pudrat florsocker på... den ser onekligen lite "kal" ut, eller hur?

Saffranskaka
3 st ekologiska ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
0,5 g saffran
1 msk ljus rom
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
smör och kokosflingor till formen
florsocker till pudring av kakan

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smöret tillsammans med saffran, rör i mjölk och rom, blanda det med äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Smöra och bröa en sockerkaksform med smör och kokosflingor. Fyll med smeten.
6. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
7. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller. Pudra över florsocker vid servering.

Receptet kommer från Leilas julprogram och finns således även på recept.nu.

Saturday, November 26, 2011

Fräck tutt tårta!

Maken har en bekant som firas som 40-åring och fick en förfrågan om jag kunde göra en sk fräck tårta till honom. Inte vilken fräck tårta som helst utan en tutt tårta eller om ni hellre vill kalla det för brösttårta/bysttårta.

Satte genast igång med planeringen och mailade några tårtexperter för att ställa relevanta frågor bl a hur får jag till hudfärg? Hade det varit från mina hemtrakter hade det varit enkelt, bara att använda lite brun färg ;) (Å andra sidan hade man i Indien nog aldrig fått en sådan här beställning... anses lite väl vågat.) Nu fick jag närmare bestämt blanda ihop vit, gul och rosa färg för att få till hudtonad färg.

En rolig sak som jag måste berätta är att när jag höll på med finishen av tårtan så ringer Jehovas vittnen på dörren. Snacka om att jag fick båda grabbarna att rodna med denna tårtan! Och vilken fart de fick att säga hej då ;)

Frun till 40-åringen hämtade tårtan och såg mycket nöjd ut. Hennes man Henrik är en hårdrockare så det passade fint med döskallen. Grattis Henrik och hoppas ditt födelsedagsfirande ikväll blir riktigt lyckat!

Steg-för-steg beskrivning på hur jag gjorde denna tårta kommer inom kort!
Ätbara silverkulor pryder BH-kanten, är nöjd med hur bra det blev.

Käre maken har modellerat döskallen, han är duktigast av oss två på det här med design.

Mörklila färg pryder dekorationerna på BH:n även om det ser blått ut på fotona.

Ljusa luftiga bottnar, fyllningen är Dumlefluff och jordgubbsgrädde, täckt och dekorerad med Sugarpaste med vit chokladsmak.

Ett stort tack till de fina tårtbloggarna Baka baka liten kaka, Marias söta saker och Marsipan Freak för er mentala stöttning och hjälp via e-mail! :)

Friday, November 25, 2011

Supergoda saffransskorpor

Dessa saffransskorpor bakade Leila Lindholm i sitt julprogram 2007 och kallade dem för mammas supergoda saffransskorpor.

Jag bakade skorporna veckan efter programmet gick och sedan dess bakar vi alltid dessa varje jul. En bra tradition tycker släkt och vänner som också brukar få sig en dos.

Passar perfekt inför 1:a advent på söndag tillsammans med pepparkor, glögg och annat mumsigt.


Saffran och mandel i härlig kombination, vad mer kan man begära, mums!

Saffransskorpor
100 g smör
1 g saffran (2 paket)
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1.5 dl hel sötmandel (jag skållade min)
Råsocker

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.
3. Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och vänd ner det i bunken.
4. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. Strö över råsocker.
5. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
6. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
7. Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.
8. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
9. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten).

Uppdaterat 2011-12-01:
Igår visades Leilas söta jul på teven och hon bakade dessa saffransskorpor (igen) fast med modifierat recept.
Rivet skal av 2 ekologiska apelsiner (blandades ner i äggsmeten) och istället för mandel hade hon 2 dl skalad pistagemandel i . Så nu kan man säga att ni har fått två recept här! Saffransskorpor och saffransskorpor med apelsin och pistage.

Receptet kommer från Leilas julprogram.

Thursday, November 24, 2011

Nötgodis - en blandning av sött och salt

Idag är det exakt en månad kvar till julafton och på söndag är det första advent! Många inviger sin glögg- och pepparkaksperiod till helgen och för att inte tala om lussekatter, mums! Även en och annan julgodis slinker väl ner förmodar jag! Själva har vi redan börjat med pepparkakorna som ni har sett i tidigare inlägg ;)

Detta godis såg jag i en tidning och det såg så himla gott ut. Även om tanken från början kanske inte var att ha det som julgodis tycker jag det passar mycket bra som det om man så önskar och vill!

Godiset är mycket enkelt att göra och det kan varieras  beroende på vilka nötter som används och om de är salta eller inte.

Jag höll mig till "originalreceptet" och använde OLW:s salta nötmix som består av mandlar, cashew-, jord- och pistagenötter. Bilderna talar för sig själv tror jag om hur gott det blev!



Ja, snön lyser med sin frånvaro en månad innan julafton i Småland! ;)

Nötgodis
2 dl nötter
2 dl socker
Mörk choklad till "garnering" (jag tog Fazers 70 % premiumchoklad)

Gör så här
Rosta nötterna i en stekpanna. Häll på sockret och rör runt medan det smälter. När allt precis smält häll över nötblandningen på ett bakplåtspapper för att svalna. Ringla över choklad  och låt stelna i kylskåp. Skär i lagom stora bitar.

Tuesday, November 22, 2011

Broccoligratäng

Broccoligratäng är en sådan rätt jag brukar slänga ihop en vardagskväll när andan faller på. Det går fort och är smidigt samtidigt som broccoli tillhör höjdarna i näringstoppen, den innehåller bl a mycket järn, karoten och en del kalcium.

Bra för oss vegetarianer helt enkelt och även om man inte är vegetarian kan det ändå behövas extra järntillskott i denna mörka årstid!

Broccoligratäng (4 pers)
500 g fryst eller färsk broccoli
1 gul lök, finstrimlad
lite olja att steka löken i
2 msk vetemjöl
3 dl valfri grädde (havre, soja, matlagningsgrädde eller vispgrädde)
1 tsk dijonsenap (lite mer för starkare smak)
1 tsk örtsalt
svartpeppar
1 krm riven muskotnöt
150g majs, valfritt
2 dl riven ost, gärna smakrik (jag tog grevé)


Sätt ugnen på 225°. Koka broccolin nätt och jämnt mjuk. Låt den rinna av. Stek löken lätt i olja.

Vispa ihop mjöl och lite kall grädde i en kastrull. Blanda ner kryddor, dijonsenap och resten av grädden. Koka upp under omrörning och låt koka i ca 5 minuter. Rör ner osten.

Lägg broccolin i en ugnssäker form, strö över löken (och ev majs) och häll över såsen. Gratinera i ca 15-20 minuter. Servera broccoligratängen med kokt potatis och en god sallad till!

Ett annat recept på broccoligratäng på bloggen.

English

Broccoli gratin (4 servings)

500g frozen or fresh broccoli
1 onion, finely shredded
oil to fry the onion in
2 tbsp flour
3 dl (1,3 american cup) alpro soy cream or other cream of choice
1 tsp dijon mustard (a bit more for more taste)
1 tsp herbal salt
black pepper
a pinch of grated nutmeg, optional
150g corn, optional
2 dl (1 cup) grated cheese

Preheat the oven to 225C/430F. Boil the broccoli barely soft. Let it drain. Fry onion lightly in oil.

Whisk together flour and a little cold cream in a saucepan. Add spices, dijon mustard and the remaining cream. Bring to a boil while stirring and cook for about 5 minutes. Add the cheese and let it melt with the sauce.

Put the broccoli in a deep ovenproof dish, sprinkle with onion (and corn) and pour the sauce over everything. Bake for about 15-20 minutes. Serve the gratin with boiled potatoes and a nice salad!

Sunday, November 20, 2011

Pepparkaksbak med barnen

Har ni börjat julbaka ännu? En vecka kvar till 1:a advent! Idag har vi bakat pepparkakor med barnen. Jag har alltid trott att pepparkaksdeg är svårt att göra men icke. Hittade ett toppenbra recept i Mia Öhrns bok, julens godsaker. Ni som aldrig gjort egen hemmagjord pepparkaksdeg, testa detta enkla recept som inte tar lång tid alls att göra.

"Tips 1: Det blir en stor sats, så dela gärna med dig till vänner och bekanta!
Tips 2: Degen är hållbar i flera veckor invirad i plastfolie!

Smakrika och spröda pepparkakor vars ursprung finns nedtecknat redan 1879 i CE Hagadahls kokbok. Degen ska vila minst över natten."


Barnen har fullt sjå med bakningen! :) Lite kladd får man räkna med...

Sådärja, lite kristyr på också :)

Grunddeg Ronneby pepparkakor (ca 250 st)
3 dl strösocker
2 dl (280 g) ljus sirap
1 dl starkt kaffe
4 tsk malen kanel
1 1/2 msk malen ingefära
1 1/2 tsk malen kryddnejlika
300 g smör
finrivet skal av 1 citron
15 dl (900 g) vetemjöl
1 msk bikarbonat

Blanda socker, sirap, kaffe och kryddor i en kastrull och låt koka upp. Slå den heta blandningen över smöret i en stor bunke. Rör tills smöret smält och fortsätt röra då  och då tills smeten är avsvalnad och krämig.
Tillsätt det rivna citronskalet.
Blanda mjöl och bikarbonat och tillsätt till smörsmeten. Arbeta ihop till en deg och knåda den smidig på mjölat bakbord eller i hushållsassistent.
Vira in den i plastfolie och förvara den i kylen till nästa dag.

Kavla ut lite av degen i taget på mjölat bakbord och stansa ut kakor i önskade formar. Lägg dem glest på bakplåtspappersklädda plåtar och grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 8-10 min. Låt svalna.

Kristyr
1 äggvita
ca 3 dl (200 g) florsocker
2 krm ättiksprit
(Vid färgad kristyr tas röd/grön hushållsfärg)

Mät upp äggvitan i en ren och torr bunke, gärna av rostfritt stål.Vispa till hårt skum med elvisp.
Sikta ner det mesta av florsockret i äggvitan och tillsätt ättikspriten. Fortsätt vispa tills kristyren är tjock, fluffig och glansig.
Tillsätt ev mer florsocker tills det bildas fasta toppar när du vispar.

Om du vill färga kristyren, droppa i några droppar hushållsfärg i delar av den och spritsa sedan kristyren på kakorna.

Tips! Dekorera gärna med silverkulor!

Båda recepten kommer från boken Julens godsaker av Mia Öhrn.

Så himla mycket man kan baka med 5 kg pumpa

Som ni förstår av allt mitt pumpabakande så kan man laga/baka en hel del med 5 kg pumpa!

Och nej, för er av er som undrar, pumpan är inte helt slut ännu. Jag har ca 700 gr över som jag river och fryser in. Smidigt när jag vill ta ut och göra ex pumpamuffins framöver (eftersom just muffinsen var en stor hit bland barnen).

Jag tänker inte visa några bilder men ändå länka till det jag har bakat hittills med min pumpa så ni får en överblick över hur mycket det blev.
1. Indisk pumpagryta/Pumpa shaak
2. Pumpamuffins med vit chokladtopping
3. Äppel- och pumpakaka
4. Pumpasoppa med sting i
5. Pumpabröd
6. Sesam- och ingefärsrostad pumpa
7. Rostade pumpafrön
8. Pumpapaj med maräng

För er av som ännu inte provat laga mat/baka med pumpa rekommenderar jag verkligen att testa detta! Mycket gott och näringsrikt samt att speciellt i bakning som kakor/muffins/bröd/paj så märker man inte ens av pumpan! Baket blir saftigt och smarrigt helt enkelt.

Vem vann då tävlingen? Även om jag fått lite pumpa över så korar jag ändå Mårtenssons som vinnare! :) En tidning kommer snart att vara på väg till er, grattis!

Saturday, November 19, 2011

Pumpapaj med maräng

Jag såg detta receptet på pumpapaj på en annan blogg och blev riktigt sugen på att göra denna dessert. Den blev precis så god som jag hade tänkt mig och mer därtill!

Pumpan passade fint tilllsammans med marängen och pajen smälte på tungan. Receptet nedan är anpassat efter en pajform med löstagbar kant som är ca 20-25 cm i diameter.




Pumpapaj med maräng (ca 10 pers)

Pajdeg:
150 g smör
4 dl mjöl
1/2 dl florsocker
2 msk vatten

Låt smöret bli rumstempererat och blanda sedan snabbt ihop med de övriga ingredienserna. Degen skall inte bearbetas för mycket. Låt ligga i  kyl i ca 30 min. Tag ut den och kavla den tunt på mjölat bord och lägg den över en pajform. Tryck ner kanterna och skär av överflödig deg. Förgrädda på 200 grader i ca 5 min.

Pumpapuré:
ca 700 g pumpa, skalad och skuren i mindre bitar
2 ägg
1 citron
1 dl socker
1/2 dl potatismjöl
1 msk vaniljsocker

Koka pumpan tills den är mjuk. Mixa den med en mixerstav tills du har en helt slät puré. Rör i äggen, riv ner citronskal och pressa ner citronsaft. Häll i socker, vaniljsocker och potatismjöl och värm upp och rör i ett par minuter.

Maräng:
3 äggvitor (av de överblivna äggulorna kan du göra en Apelsinkaka med choklad)
2 dl florsocker
1 stänk citronsaft

Vispa äggvitorna och 1 dl av florsockret vitt och fast, tillsätt resten av sockret och citronsaften och vispa tills du har en fast maräng.

Häll i pumpapurén och grädda i ca 15 min på 200 grader. Därefter tar du ut pajen, låter den svalna något, spritsa ut marängen (jag gjorde inte detta utan la den på och gjorde cirkelformade mönster) och sätter in den på 200 grader igen tills marängen fått fin färg.

Receptet kommer från den fina bloggen Trattoria.

Friday, November 18, 2011

Rostade pumpafrön

Jag har älskat rostade pumpafrön ända sedan barnsben. Att se alla dessa härliga mellanöstern damer på somrarna, prata och framför allt äta sina pumpafrön medan de i god ro promenerar har satt sina spår!

Att sedan i vuxen ålder göra egna rostade pumpafrön kryddade med havssalt som ens barn gnager på... cirkeln sluts kan man säga! :)

Rostade pumpafrön kan man ha som snacks istället för chips. Ett nyttigare alternativ helt enkelt!

"Pumpafrön innehåller, precis som andra nötter, många olika och nyttiga mineraler. De nyttiga ämnena i pumpafrön är främst protein, fiber, järn, zink, kalium, magnesium och fosfor. I pumpakärnorna finns även kalcium, zink, selen och betakaroten."

Rostade pumpafrön
pumpafrön från urkärnad pumpa
olja
havssalt

Gör så här
Skölj pumpafrön i ljummet vatten för att få bort ev pumpakött.
Lägg dom på hushållspapper för att vattnet ska rinna av litegrann. Placera pumpafröna i en form och blanda med olja. Strö över havssalt och grädda i ca 200 grader, ca 10-15 minuter, rör om lite då och då. Låt svalna och smaka av om mer salt behövs.
Förvara pumpakärnorna i en tätslutande burk.

Thursday, November 17, 2011

Sesam- och ingefärsrostad pumpa

När jag läste om denna anrättning så tänkte jag att detta måste jag bara laga! För hur skulle kombination av olivolja, vitlök, sweet chili, sesam och ingefära tillsammans med pumpa kunna bli fel? Det doftade ljuvligt i hela köket efter att allt hade rostats i ugnen i ca 40 minuter! :)



Sesam- och ingefärsrostad pumpa (ca 4 port)
ca 800 g pumpa (matpumpa, halloweenpumpa eller annan pumpa funkar fint)
0,5 dl olivolja
1 tsk sesamolja
20 g färsk ingefära, riven
1-2 msk sweet chili, färdig på flaska
1 st vitlöksklyfta
1 msk sesamfrön
salt

Gör så här

Dela pumpan på mitten och gröp försiktigt ur kärnhuset. (Spara gärna pumpakärnorna som kan rostas och saltas.) Skär pumpan i klyftor och lägg på en plåt.

Blanda ihop oljor, ingefära, chili, vitlök och sesamfrön till en god marinad som penslas på pumpaklyftorna. Salta och rosta klyftorna i ugn, 200 grader, ca 40 minuter.

Servera antingen som förrätt eller tillbehör till en huvudrätt.

Lycka till!

Wednesday, November 16, 2011

Pumpabröd

Dessa bröd blev riktigt saftiga och goda. Har ni pumpa hemma så rekommenderas det att testa och baka brödet.

Originalreceptet innehåller enbart pumpafrön men jag la till både cashewnötter och valnötter samt torkad frukt i form utav aprikos och tranbär. Det blev lyckat!



Pumpabröd (2 st)
6-7 dl vetemjöl
6-7 dl grahamsmjöl
1 msk bikarbonat
1 msk salt
2 dl torkade pumpakärnor (jag tog 0,5 dl pumpakärnor, 1 dl cashewnötter, 0,5 dl valnötter, 0,5 dl tranbär och 1 dl torkad aprikos)
1 dl ljus sirap
4 dl rivet pumpakött
1 liter filmjölk

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt sirap, pumpakött samt filmjölk och arbeta ihop till en smidig smet.
Häll upp i 2 bakplåtspappersklädda formar och grädda längst ner i ugnen ca 60-70 minuter. Låt kallna i bakhandukar.

Tuesday, November 15, 2011

Pumpasoppa med sting i

Nu när hösten och mörkret kommer tycker jag det är rätt så skönt att kura ihop sig och äta en god varm soppa. Även om det står soppa med sting i så tycker jag ni som är skygga för kryddor ska testa denna. Tar man lite mindre av kryddorna passar den även den mest kryddkräsne och  soppan är riktigt smakrik och god. Vanlig pumpa (läs halloween) eller butternut squash pumpa brukar jag använda i denna soppa.

Lite finhackad koriander som dekoration på toppen ger lite färg och en härlig doft till soppan.

Pumpasoppa (ca 3-4 personer)
ca 700 gram pumpa (butternut squash eller annan valfri pumpa)
1 lime
2 vitlöksklyftor
2 cm ingefära
½ burk kokosmjölk
1 lök (jag tog röd)
1 citrongräs
ca 400 ml grönsaksbuljong
finhackad koriander
malda spiskummin
garam masala

Malda spiskummin och garam masala strös över pumpan innan den grillas i ugnen vilket ger en fin och mild kryddighet.

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.

Skala det yttersta skalet på pumpan och skär den i ca 2x2 cm stora bitar.
Lägg pumpan i en ugnsfast form, krydda med spiskummin, garam masala, salt och peppar och ringla lite olivolja över. Rosta i ugnen i ca 30 minuter.

Under tiden kan du hacka lök, vitlök och chili, riv ingefäran fint och banka citrongräset så det flisar sig. På detta viset får man ut den härliga aromen. Fräs på medelvärme i en gryta i ca 10 minuter.

Tillsätt den ugnsstekta pumpan, buljongen och kokosmjölken i grytan.
Låt alltsammans koka upp och låt koka i 5-7 minuter. Fiska upp citrongräset, mixa soppan och smaka av om det behövs mer krydda.

Servera soppan toppad med finhackad koriander, limejuice i och med ett gott bröd till.Fler recept på pumpa hittar du här.

Monday, November 14, 2011

Äppel- och pumpakaka eller äppel- och pumpamuffins

Det är ostkakans dag idag! Hade ni missat det? Det kommer dock inget ostkakerecept på bloggen idag utan jag kör på mitt pumparace, så här kommer en äppel- och pumpakaka!

Den blev sådär juligt god med smaker som kanel, muskot och kardemumma i kombination med härliga äpplen och pumpa! Vill man inte göra den som en hel kaka går det utmärkt att fylla smeten i muffinsformar.



Äppel- och pumpakaka (1 kaka eller ca 16 st Äppel- och pumpamuffins)
2 dl neutral matolja (jag tog rapsolja)
2 ägg
1 dl råsocker
1 dl mörk sirap
2 dl rivna äpplen
2 dl riven pumpa
4 dl vetemjöl
1 tsk kardemumma
1 tsk riven muskot
2 msk kanel
1 krm salt
1 msk bakpulver

Glasyr:
200 g färskost, ex Philadelphia
2 dl florsocker
100 g smör
1 msk saft från färsk apelsin (går även bra med saft från citron eller lime)
rivet skal av 1/2 liten apelsin (går även bra med skal av citron eller lime)

Gör så här:

Blanda alla ingredienser och fyll muffinsformar eller en kakform med smeten. Man kan fylla formarna/formen ända upp — smeten är ganska tung och pöser inte över. Grädda muffinsarna 170 grader i ungefär en halvtimme, kakan i 150 grader i minst 40 minuter (prova med sticka så att den är genomgräddad).

Blanda ingredienserna till glasyren och bred eller spritsa ut den på kaka eller muffins som har svalnat. Jag pudrade även över med lite kanel!

Denna här kakan är även mitt bidrag till månadens sötsak som den här månaden har temat vintrigt. Även om kakan inte ser så vintrig ut så smakade den definitivt vinter! :)

Sunday, November 13, 2011

Pumpamuffins med vit chokladtopping

Fars dag idag. Hur har ni firat dagen? Förstår att många gissat att jag skulle baka en fars dag tårta men icke! Har länge varit sugen på att baka muffins med pumpa i. Det måste ju bara vara så gott och det är det! Höstigare än så här kan det nog inte bli.

När jag fyllde formarna med smeten kom jag på att lite färsk riven ingefära hade säkert varit jättegott i dessa muffins, nåja det får jag testa nästa gång... eller så gör ni det och berättar hur det blev! :)

Pumpamuffins (12 st)

1 ¼ dl farinsocker
1 ¼ dl solrosolja (jag tog vanlig rapsolja)
2 ägg
1,5 dl grovriven pumpa
1 citron, rivet skal från (går bra med lime)
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel

Topping:
150 g vit choklad

Sätt ugnen på 180 grader.
Häll upp sockret i en skål och krossa eventuella klumpar med en gaffel.
Slå i oljan och äggen.
Vänd ner den rivna pumpan och citronskalet.
Rör om smeten.
Blanda mjöl, bakpulver och kanel och tillsätt sedan i smeten.
Blanda smeten väl.
Skeda över smeten i muffinsformar.
Grädda i ca 18 minuter, känn efter med sticka så att de är torra.
Låt muffinsen svalna.
Smält vit choklad och doppa muffinsen i den.

Indisk pumpagryta/Pumpa shaak

Nu när jag har en 5 kg pumpa var jag ju tvungen att testa att laga indisk pumpagryta/pumpa shaak!

Det blev gott och smakade lite som dudhi shaak. Dudhi går även under namnet kalebass om någon undrar vad det är.



Indisk pumpagryta (ca 4 portioner)

700 gr pumpa, skalas och skärs i ca 2*2 cm bitar
1 lök, hackas
1 vitlöksklyfta, finhackas
1 burk krossad tomat (eller 4-5 färska tomater)
2 msk olja
1 tsk hela spiskummin (jeera)
en nypa hing (asafoetida). (Kan vara svårt att få tag på i Sverige men kolla i orientaliska butiker. Man kan göra grytan utan hing också.)
2-3 tsk garam masala (mer om du vill ha mer styrka i grytan)
1-2 tsk malen koriander (dhaniya powder)
1-2 tsk malen spiskummin (jeera powder)
1 tsk gurkmeja (haldi)
2-3 dl vatten
salt

Gör så här:
Börja med att göra en sk vaghar. Värm upp olja i en kastrull/wok. Lägg i hela spiskumminen och vänta tills de börjar "låta" och hoppa omkring.

Häll i hing (om du har) annars lägger du direkt i lök- och vitlökshacket. Låt lökhacket stekas gyllene på medelvärme i ca 5-7 minuter.

Lägg i krossade tomater, vatten, pumpa och de malda kryddorna (garam masala, koriander, spiskummin, gurkmeja och salt).

Låt allt puttra ihop i ca 25-30 min. Efter ca 10-15 min, smaka av och se om mer salt/kryddor behövs.

Servera med vitt indiskt basmatiris och en klick grekisk/turkisk yoghurt till.

Smaklig målitd!

Saturday, November 12, 2011

Historien om den oändliga butternut squashen

eller sökandet med ljus och lykta efter densamma!

För er av ser som inte har förstått det så har jag varit på jakt efter butternut squash i min lilla stad Värnamo (Småland). Har ringt runt till samtliga butiker men icke. Svaret jag fick i veckan var att vad ska du med det till nu när Halloween är över? Grrrrr!

Visste inte att butternut squash var relaterad till Halloween-firandet? Visst pumpa som pumpa men den har ju ingen traditionell halloweenpumpa utseende samtidigt som man kan använda den i matlagning (året om?).
Butternut squash
Gårdsbutiken som säljer ekologiskt och närodlat hade åtminstone den traditionella Halloween-pumpan och jag köpte en stor en på 5 kg! Här ska det bakas och lagas pumpa hela helgen! :)
Nej, jag har inte fått pumpafnatt men det är faktiskt jättegott med pumpa i det mesta. Testa själva så får ni se!

En liten gissningstävling kommer här:
Hur många olika sorters mat och bakverk kan jag laga/baka på
5
kg pumpa?Det kan vara allt från soppa, paj, muffins etc. Vid maträtter så är det 4 portioner som gäller och vid bakning så är det standardrecepten (vad det nu är) =) Jag själv vet inte svaret eftersom jag ännu ej hunnit laga/baka så mycket. Sista dag att gissa är onsdag 16 november kl 18.00.

Kom igen och gissa på nu!

Vinsten? Vinsten är det senaste numret av tidningen Hembakat. Har ni tidningen kanske det ändå är kul att gissa och se om man kom nära? Och naturligtvis för själva äran att ha gissat rätt! :)
Bildkälla

Friday, November 11, 2011

Mumsiga choklad- och sirapssnittar

Idag är det chokladens dag! Hur firar ni detta? Kanske en extra pralin till fredagsmyset ikväll?

När jag såg receptet på dessa smarriga kakor var jag genast tvungen att lägga upp de på to-do listan och nu har jag bakat dem! De var verkligen så goda som jag trodde. Barnen åt glupskt med ett stort glas mjölk till, yum!



Choklad- och sirapssnittar (ca 30 st)
3 dl mjöl
3/4 dl maizena
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
100 g smör eller margarin
3/4 dl socker
1/2 dl ljus sirap

Rör smör ihop smör och sirap. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda till en slät deg. Låt vila i kylen i ca 1 timme.

Rulla ut fyra rullar och platta till dem. Lägg dem på en plåt med bakplåstpapper och grädda på 175 grader i ca 15 min. Skär ca 3 cm breda bitar på snedden medan kakan fortfarande är varm. Låt svalna och förvara sedan torrt.

Receptet kommer från den fina bloggen Trattoria.

Wednesday, November 9, 2011

Polarkakor

Visst älskar man bara polarkakor? Dessa härliga segmjuka polarkakor blir snabbt barnens och de vuxnas ;) favorit!

Polarkakor (ca 20 st)
50 g smör
5 dl vatten (går bra att använda mjölk istället om man vill det)
50 g jäst
3 msk ljus sirap
1 tsk salt
ca 16 dl rågsikt

Gör så här:
Smält smöret, tillsätt vattnet och värm allt till 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med lite av vätskan.
Blanda i resten av spadet tillsammans med sirap och salt.
Tillsätt det mesta av rågsikten och arbeta degen blank och smidig. Degen ska släppa bunkens kanter när den är färdigarbetad.
Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 275 grader. Lägg bakplåtspapper på flera plåtar.
Dela degen i ca 20 jämnstora bitar och kavla ut dem till rundlar på lätt mjölat bakbord.
Nagga rundlarna och lägg dem på plåtarna. Låt jäsa under bakduk i ca 10 minuter.
Grädda bröden mitt i ugnen i 275 grader 3-5 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.

Receptet kommer från tidningen Hembakat.

Tuesday, November 8, 2011

Och rätt svar på baket är...

Nu förmodar jag att ni är sådär riktigt nyfikna på vad det var jag bakade i söndags? Många svar har jag fått på "bakgissningsleken", bl a; pirog, paj, pizzabullar, något sött med riven vit choklad och sylt, vetebullar med sylt och mandelmassa, cupcakes med röd kristyr och kokosflingor på, paj med vit choklad på, tårta som ska likna en pizza, tacostårta, tortillabröd med salsa och ost... ja listan kan göras hur lång som helst! Ni har varit så kreativa och duktiga tycker jag!

Jag erkänner att det var för svårt att bara gissa sådär. När man vet om det känns det så enkelt! Får be om ursäkt för lite dåligt samvete får jag allt. Men jag tror ändå ni tyckte att det var rätt så kul att gissa även om ingen gissade rätt? ;)

Vad var det då jag bakade i söndags? Just det, det var detta jag bakade nämligen ajvarsnurror innehållandes riven parmesanost! :) Dessa smakade jättegott och vi åt dem som mellanmål (passar även finfint att ta med på utflykten).

Vad är ajvar tänker ni nu?
"Ajvar är en kryddig sås/röra som görs framförallt av paprika, matolja och salt, men som även kan innehålla rostad aubergine, vitlök, chilipeppar och diverse andra kryddor. Först rostas paprikan, sedan skalas den och strimlas, därefter fräses/kokas den sakta i en gryta där man tillsätter matolja och salt."

I mataffärerna brukar ajvar ibland gå under namnet ajvar relish.

Ajvarsnurror (ca 24 st)
12 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 msk olivolja
1 ½ tsk salt
6-8 dl vetemjöl special

Fyllning:
0,5 dl ajvar (finns på burk att köpa)
0,5 dl riven parmesan/vegansk parmesan i pulverform (Parmazano) eller annan smakrik ost

Gör så här
Smula jästen i en bunke och rör ut den i vatten och olja. Rör ner saltet med lite av mjölet. Arbeta in resterande mjöl i ca 15 min för hand. Låt jäsa övertäckt i ca 45 min.

Tippa ut degen på mjölat bakbord och arbeta den lätt. Gör ett stort 2 cm tjockt bröd på bakbordet. Bred på ajvar och strö över osten. Rulla samman som en rulltårta och nyp ihop skarven.
Skär rullen i 24 bitar, lägg med snittytan upp på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa 20 min utan duk.

Grädda i 200 grader varm ugn i ca 10 min.

Monday, November 7, 2011

Tvillingtårta

Då var det dags att visa upp ännu en tårta från makens kalasande. Efter att ha velat fram och tillbaka och inte riktigt kunnat välja design på tårtan blev det denna gång en sirlig/snirklig blomtårta!

Vad den innehöll? Jo, ljusa luftiga bottnar, vit chokladganache, hallongrädde, täckt med sugarpaste med smak av vit choklad/extravit marsipan och dekorationerna är gjorda i sugarpaste med vaniljsmak.

Nu undrar ni förstås över varför jag har en rosa respektive en blå/lila sida på tårtan? Och varför heter tårtan tvillingtårta? För de av er som inte vet så firade vi två stycken 40-åringar eftersom min make har en härlig tvillingsyster! ;)

Hipp hipp hurra i efterskott till tvillingarna, må de leva uti hundrade år!

Inspiration till tårtan hittade jag från en duktig tårtbloggerska, nämligen Marias söta saker.
Hon gör jättefina tårtor och jag kan definitivt inte mäta mig med henne även om jag här försöker litegrann! ;)

Sunday, November 6, 2011

Gissningslek gällande bak :)

For english, please look further down!
Kan ni gissa vad jag håller på att baka? Den som först gissar rätt får ett litet pris av mig :)

Och nej, det är inte pizza även om det kan se ut så. Ni får till tisdag kl 18.00 på er att gissa så kom igen nu och kommentera här på bloggen respektive på Facebook. Må bäste man/kvinna gissa rätt! :o)
Can you guess what I am baking? The first one to guess right wins a little price :) And no it's not pizza! You have until Tuesday 18.00 o'clock (CET). Comment here or at Facebook. May the best man/woman guess right! :o)

Saturday, November 5, 2011

Härligt gräddiga scones

Tycker ni rubriken låter annorlunda? Jag måste säga att jag blev jättenyfiken när jag läste om de här sconesen. Ville genast testa dem!

Utlåtandet är att de är precis så goda som ni ser på bilden. Vad passar bättre än nybakade varma scones en lördagsmorgon som denna, yummie! :)

Scones med grädde
5 dl mjöl
2 msk socker
1,5 msk bakpulver
¼ tsk salt
80 g smör, kallt
2 dl grädde
1 ägg för pensling, valfritt

Gör så här
Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en skål. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna och blanda sist i grädden. Platta degen 4 cm tjock och ta ut 6 scones med en rund form eller skär degen i bitar. Pensla sconesen med ägg (jag gjorde inte detta) och grädda i 200 grader ca 20 minuter.

Servera med ost, marmelad eller något som du tycker är gott till. Enjoy!

Receptet kommer från den fina bloggen Hovkonditorn.

Thursday, November 3, 2011

Att fylla jämnt tårta

Älskade maken har fyllt jämnt för ett litet tag sen. Mycket tårtor har det blivit pga detta. Här kommer den första som arbetskamraterna fick mumsa på.

Själv hade jag nog tyckt det var trevligt om man hade lite identitet på tårtan i form av ett namn eller dylikt men icke... direktiven var fullständigt klara: inget namn, ingen ålder utan enkel, stilren och med rosor på. Så då blev det självklart så. Allt för att behaga käre maken! ;)

Denna första bild blev inte bra alls, blev klar mitt i natten och fotades naturligtvis då med. Vet inte om lilafärgade toner på något sätt påverkas av kamerablixten så färgerna försvinner?
Nästa bild blev mycket bättre färgmässigt åtminstone! Tadaa, let there be purple and blue roses :o)
Nu undrar ni säkert vad tårta innehöll? Där var direktiven också helt klara:
Ljusa luftiga bottnar, Dumlefluff, rårörda hallongrädde, spacklad med grädde och lock/dekorationer gjorda i Sugarpaste.

Hipp hipp hurra för min älskling! (I efterskott.)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...