Tuesday, January 31, 2012

Himmelsk gryta á la quorn

Jag brukar finna nöje i att göra om kötträtter till vegetariska rätter... ja man kan säga att det rent utav är en utmaning! Vegetariska alternativ var svårare att finna för 15-20 år sedan när vi inte hade quorn, soja, tofu och andra fullvärdiga proteinalternativ.

Kombinationen av soya, sambal oelek och tomatpuré i den här grytan... yum! Originalreceptet har fläskfilé och två paket bacon i sig. Jag använde quornfiléer och kompenserade med extra salt och paprikastrimlor. Blev mycket lyckat och gott!

Uppdaterad text 2012-02-10: Tips från läsarna, istället för att kompensera med extra salt och paprika använd gärna Hälsans Kök á la Bacon (ovo-vegetariska tärningar som kan användas istället för Bacon). Jag testade dom vid ett senare tillfälle och det blev supergott att ha i!


Himmelska grytan (ca 6 port)
600 g quornfilé, skurna i 0,5 cm bitar
2 paprikor, strimlade
1 rödlök, hackad
1 liten crème fraiche 34%
3-4 dl vispgrädde
½ grönsaksbuljongtärning
2-3 msk soya
2 tsk tomatpuré
1 ½ tsk sambal oelek
Salt, smaka av med
Mald svartpeppar
Maizena redning
Ev vatten
(Använd gärna 150 g Hälsans Kök á la Bacon som är ovo-vegetariska!)

Gör så här:
Fräs upp quornfiléer i smör och lägg den i en kastrull.
(Använder du Hälsans Köks á la Bacon så stek i smör och lägg dessa i kastrullen.)
Fräs sen lök och paprika. Blanda ihop allt, krydda och låt småputtra en stund. Red av med maizena och låt puttra lite till. Tillsätt ev vatten om det behövs.

Servera grytan med penne rigate eller ris och en sallad till!

Sunday, January 29, 2012

Semlor, både vanliga och blåbärsvarianten

Har ni ätit er första semla för säsongen ännu? Vi har hittills inte varit sugna på att smaka men idag så var det dags för premiären!

Receptet hittade jag i tidningen Hembakat som damp ner i veckan i brevlådan. Där intervjuar man bagaren Håkan som förra året åt 450 semlor på tre månader, jisses! Jag tycker det är mycket om jag en säsong äter 10 stycken! (Vilket jag gjorde när jag var gravid och väntade äldste sonen.)

Hur som helst, hans recept såg riktigt bra ut så idag har jag bakat med mina små hjälpredor i köket. De fick sin deg att göra sina egna semlor av vilket uppskattades.

Den yngste sonen (snart 2 år) fick även en bagarmössa i form utav en upp och nervänd blöja på huvudet haha! Ibland vet jag inte vart de små liven får allt ifrån... tror han hade sett reportage på TV4 nyhetsmorgon från kocklandslaget eller något liknande :)

"Dessa kalljästa semlor blir försvinnande goda. Bullarna kan bakas i förväg och förvaras i frysen. Godast blir semlorna så klart om de är nybakade och äts samma dag!"

semla

Jäst och redo för ugnen

Färdigräddad!

Jag halverade receptet nedan för så många semlor äter inte vi. Vill man ha ännu mindre antal kan man halvera en gång till så får man ca 9-10 st semlor.

Håkans semlor (35-40 st)
50 g jäst
5 dl mjölk
200 g smör, rumsvarmt
200 g strösocker
15 g havssalt
20 g kardemumma, helst nymortlad
1 ägg
ca 1,2 kg vetemjöl (Tillägg 2012-02-03 efter kommentar i inlägget: tillsätt lite mjöl i taget, vid behov lägg i mer mjölk.)

Fyllning:
400 g mandelmassa av god kvalité eller gör egen hemgjord mandelmassa
1-2 dl vatten
8-10 dl grädde

Garnering:
Florsocker

Gör så här:
Blanda alla ingredienserna i en köksassistents bunke. Kör på långsam hastighet i 20-25 min. Degen ska bli riktigt blank. Har du ingen assistent så får du knåda för hand - minst lika länge. Jag har ingen assistent (hör och häpna!) men jag har degkrokar på elvispen så jag körde där.

Väg upp bitar på 60 g. Forma dem till runda bullar. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, ca 2 tim.

Sätt ugnen på 210 grader. Grädda bullarna mitt i ugnen i 5-7 min. Låt dem svalna på plåten.

Blanda mandelmassan med lite vatten i taget - gärna i en assistent. (Det gjorde inte jag.) Den är färdigblandad när den har konsistensen ungefär som mannagrynsgröt.

Skär eller klipp av ett lock på bullarna. Gröp inte ur dem. Fyll en spritspåse med mandelmassa och spritsa rejält med masssan, ca 20 gram på varje bulle. (Jag tog med en sked och cirkelformade.)

Vispa grädden. Den ska inte vispas för hårt utan när du spritsar den så ska en stjärntyll ge mönster, utan att "spricka" i sin form.

Fyll en spritspåse, försedd med stjärntyll, med grädde. Spritsa rejält med grädde ovanpå mandelmassan. Lägg på locket och pudra florsocker över.


***

Spritsning är inte min starka sida men idag gick det helt ok tyckte jag. Blåbärsvarianten spritsade jag inte utan bara la på med en sked. Bären gjorde nog att grädden inte blev så fast och "spritsbar".

Blåbärssemlor (mosa och sila blåbären och blanda med den vispade grädden) har jag hört så mycket om. Intressant och gott för den som vill ha variation men den traditionella är ändå klart godast tycker vi!
blåbärssemla
Blåbärssemla, för den som vill ha variation!

Saturday, January 28, 2012

Fredagsmys med smörgåstårta

I och med Republikens dag som firades med den indiska glassen kulfi så hade jag tänkt avsluta min indiska temamånad här på bloggen. Dock har jag några recept kvar att dela med mig av. Är ni intresserade av att ta del av dem i framtiden? I så fall kommer jag att ha en indisk temavecka lite längre fram i vår!

Som ni säkert har förstått av det jag skrivit tidigare här så är smörgåstårta en av de absoluta favoriträtterna hemma hos oss. Ni kan se mina tidigare smörgåstårtor här; Vegetarisk smörgåstårta och Swedish sandwich cake.

Som sagt fredagskväll igår och härliga vänner över på besök så då blev det ännu en smörgåstårta som jag snickrade ihop lite snabbt efter jobbet. Denna blev riktigt saftig även om den åts direkt men visst, den blir naturligtvis ännu godare om den får stå sig över natten och "gosa till sig".

Bilderna är tyvärr inte de allra bästa men det blir så när inget dagsljus finns att ta del av den här tiden på året. Jag får helt enkelt förlita mig på våra inomhuslampor.

Smörgårstårta
1 förpackning grov polarkaka
3 dl Gräddfil
1 dill/gräslök dipsås
3-4 hårdkokta ägg, grovhackas
ca 4-5 cm gurka, skärs i tunna skivor
1 lätt creme fraiche
1 liten burk krossad ananas, avrunnen
Hackad purjolök (3-4 cm av stjälken)
200 g mimosasallad
1 syrligt äpple, skärs i tunna skivor
2 dl grädde
1 msk majonnäs
svartpeppar, nymalen
italiensk salladskrydda

Garnering:
Vindruvor
Plommontomater (jag tog röda)
Kumquats (stack en kniv i och designade som rosor, blev helt ok!)
Avokado
Galiamelon, skars i stavar
Paprika (jag använde gul)
Äggklyftor, kokta
Ostskivor utmed kanten
Dillkvistar

Gör så här
:
Ta två halvor av polarkakan så det blir en "rund tårta".
Blanda gräddfilen tillsammans med dipsåsen. Lägg i ägghacket och ha detta som första lager. Lägg den tunt skivade gurkan över.

Blanda creme fraiche, krossad ananas och purjolökshacket. Krydda det med italiensk salladskrydda och svartpeppar. Lägg detta som andra lager på smörgåstårtan. Klicka över mimosasalladen jämnt och lägg det tunt skivade äpplet över alltihop.

Vispa grädden, lägg därefter i majonnäs och blanda ihop. Använd till att täcka det översta lagret samt kanten.

Garnera med vindruvor, plommontomater, kumquats, avokado, galiamelon, paprika, äggklyftor och ostskivor (eller annat som du tycker om!). Missade att på bilden ha med färska dillkvistar som jag också garnerade med (efter fotograferingen), så kan det gå när minnet inte hänger med! ;)

Thursday, January 26, 2012

Republikens dag och en riktigt smarrig kulfi!

Indiens många religioner gör att landet har en uppsjö av religiösa festivaler, helgdagar samt olika nyårsfiranden. Allmänna helgdagar kan variera från delstat till delstat.

En viktig nationell helgdag är Republikens dag som firas den 26 januari till minne av antagandet av den indiska grundlagen. En tv-sänd parad hålls i New Delhi, där Indiens militär visar upp sin styrka och varje delstat deltar med kulturuppvisningar.


***

Tycker det är passande denna indiska månad som jag har på bloggen att fira med en smarrig äkta indisk glass, nämligen elaichi kesar kulfi! (Elaichi = kardemumma, kesar = saffran och kulfi = glass!)

Jag har ju gjort en del indiska efterrätter tidigare på bloggen, bl a gajar ka halwa - indisk morotsdessert och shrikand - indisk yoghurtdessert. Denna glass är minst lika smarrig med sin lena krämiga konsistens och med saffran, kardemumma och pistagenötter i en härlig kombination... det kan inte bli bättre jag lovar! :)
kulfi

Kulfi - indisk glass (6 port)
1 burk (ca 4 dl) sötad kondenserad mjölk
1 dl mjölk (helst gammaldags)
3 dl vispgrädde
1/2 msk rismjöl
1 tsk kardemummafrön (ej malda)
1 nypa saffran (helst trådar)
1-2 msk pistaschnötter

Om du är riktigt lat kan du hoppa över rismjölet och kokningen och bara vispa samman alla ingredienser. Rismjölet och sjudningen ger en trevligare konsistens och fylligare smak. Rismjöl hittar du på asiatiska affärer och i hälsokostaffärer.

Gör så här:
Vispa samman kondenserad mjölk, mjölk, vispgrädde, rismjöl och saffran i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i två minuter.

Mortla kardemumman fint och blanda ner den i smeten. Krossa nötterna fint i mortel och blanda ner dem. Låt svalna, kyl gärna i kallt vatten. Häll upp i formar och frys i minst tre timmar.

Låt kulfin tina något före servering. Garnera gärna med grovt hackad pistage eller mandel (valfritt).

Tips! Om du vill kan du göra roliga glasspinnar av glassen. Formar finns bland annat på IKEA.

Denna efterrätt åt vi när min familj var på besök för ett tag sedan. Behöver jag säga att den uppskattades av samtliga? Goa mamma har så många fina barndomsminnen förknippade med just denna glass :)

Receptet kommer från den fina bloggen Taffel.

Kulfi är även mitt bidrag till månadens sötsak som den här månaden har temat klassiker.

Wednesday, January 25, 2012

Palak paneer - indisk färskost med spenatröra

Palak paneer eller saag paneer som rätten också kallas är så himla god tycker både jag och maken. Faktiskt en av våra favoriträtter (även om vi har många!) ;)

Jag har två favoritrecept som båda är smarriga på sitt sätt. Kan inte sära på dom så jag bjuder helt enkelt på båda två.

Det förstnämnda har jag fått från min farbrors fru. Hon är riktigt grym på matlagning och brukar själv aldrig smaka eftersom hon inte är så förtjust i paneer, hör och häpna! :o Hon tillagar de mest underbara rätter ni kan tänka er på måfå... sådana människor inger verkligen respekt! :)


Kakis underbara palak paneer (ca 4 port)
ca 500 g spenat (färsk blad- eller babyspenat/fryst spenat)
1 färsk tomat, finhackas
1 msk tomatpuré
olja
1/2 tsk svarta senapsfrön
1/2 tsk spiskummin, hela
1 krm hing (asafoetida), kan uteslutas
1/2 tsk gurkmeja
1 msk färsk ingefära, finriven
1-2 vitlöksklyftor, pressad
1/2-1 grön chili, finhackad
1 sats stekta paneerkuber, se här för recept eller 2 paket halloumi/tofu (skärs i kuber och steks)
1/2-1 msk garam masala
salt, smaka av med

Gör så här
Hetta upp lite olja i en kastrull och lägg i senapsfrön. När de börjar "låta" och hoppa omkring lägg i spiskummin. Dessa ska "bubbla", lägg därefter i hing och spenat. Salta en aning och lägg i gurkmeja, ingefära, vitlök, chili och rör om.

Sänk värmen på plattan och låt alltihopa småputtra. När vatten börjar komma från spenaten lägg i dina stekta paneerkuber. Låt paneer suga till sig kryddorna rejält i ca 8-10 min.

Lägg i färska tomater, tomatpurén och garam masala. Låt småputtra ca 5-8 min. Smaka till sist av med salt. OBS! Använder du halloumi så tänk på att smaka av innan du saltar mer eftersom den är salt i sig!

Servera palak paneer med vitt indiskt basmatiris eller härliga naan!

Recept nr 2 har en gräddig och "lenare" smak över sig.
Bildkälla

Palak paneer (ca 4 port)
ca 500 g spenat (färsk blad- eller babyspenat/fryst spenat)
1 sats stekta paneerkuber, se här för recept eller 2 paket halloumi/tofu (skärs i kuber och steks)
2 medelstora tomater, finhackas
1 tsk tomatpuré
1 tsk färsk ingefära, riven

2 msk vetemjöl
ca 1 dl matlagningsgrädde/mjölk

1 msk olja
1 tsk korianderpulver
1/2 tsk gurkmeja
1/2 tsk färsk röd chili (finhackad) eller chilipulver
1/2 tsk spiskummin, hela
1 krm hing (asafoetida)
1/2 tsk salt (använder du halloumi så smaka innan du saltar)

Gör så här

Blanda tomater, tomatpuré och ingefära till en massa. Tillsätt koriander, gurkmeja och chili.

Hetta upp olja och lägg i spiskummin. När de börjar låta och hoppa omkring lägg i hing. Lägg i tomat/kryddmassan och låt stekas i några minuter.

Lägg i spenaten och koka på låg värme i ca 10 min.

Vispa ihop vetemjöl och grädde/mjölk, lägg i grytan och låt puttra i 2-3 min.

Lägg i de stekta paneerkuberna och låt allt puttra i ca 5-7 min.

Servera palak paneer med vitt indiskt basmatiris eller härliga naan!

Enjoy lots!

Hemmagjord paneer - indisk färskost

Paneer/panir är en indisk fast färskost som i sig inte smakar så jättemycket. Men när den får dra i kryddig sås suger den åt sig och blir mycket smakrik och god!

Vill man inte göra egen paneer kan den ersättas med köpt halloumi. Det blir inte likadan smak (i och med att halloumin är mer salt i smaken) men duger ändå hyfsat som ett substitut.

Paneer tillagas genom att man kokar upp mjölk under omrörning varefter en syrahaltig ingrediens som exempelvis citronsaft, vinäger eller yoghurt tillsätts. Mjölken skär sig och man får en ostmassa som man låter rinna av i en silduk. Massan sätts sedan i press och efter det är osten klar.

Populära paneerrätter i Gujarat är palak paneer, muttar paneer och chili paneer.

Hemmagjord paneer (räcker till en gryta på ca 4 port)
3 liter standardmjölk (3%)
0,5-1 dl (ev mer) citronsaft (färskpressad)/vinäger/yoghurt

Tips! Smaksätt paneer med ex spiskummin (halvt mortlade eller hela) om du vill variera dig från den vanliga naturella smaken.

Hetta upp mjölken i en stor tjockbottnad kastrull. Var försiktig här så inte mjölken bränns vid. Ska du smaksätta paneer gör du det nu. När mjölken precis börjar koka lägg i lite citronsaft åt gången. (Alternativt lägger du i 0,5 dl först, sedan resten.)

Ganska snart bildas det små klumpar, men fortsätt tillsätta citronsaft tills du får stora klumpar och vattnet är blekgenomskinligt. Det går på ett ögonblick när syrakoncentrationen blivit så hög i mjölken att proteinerna bestämmer sig för att koagulera.
Bildkälla

Häll alltihopa genom en silduk som ligger i en sil/durkslag. (Vasslen kan du om du vill spara och använda som degvätska till matbröd, bullar eller varför inte till chapati - det blir jättegott mjukt bröd av det, testa så får du se!)

Skölj sedan massan i kallt vatten (så får du bort smaken av citron/vinäger). Pressa ut så mycket vätska du bara kan  genom att vrida handduken runt massan och trycka tills du blir helt blå i ansiktet ;)
Bildkälla

Lägg ett fat på massan och ställer något tungt ovanpå så att den sista vasslen pressas ut. Osten blir mer kompakt och lättare att skära i skivor/kuber.
Bildkälla

Mortel funkar finfint som tyngd!
Bildkälla

Låt stå under tyngd i några timmar eller över natten! Skär paneer i kuber.

Paneer kan frysas upp till en månad om du så önskar.
Stek dina paneerkuber innan du använder dem i någon smarrig gryta.

Lycka till!

Monday, January 23, 2012

Rajmah - indisk kidneybönsgryta

Rajmah är en populär nordindisk maträtt. Kidneybönor blandas i en tjock tomatcurrysås med massor av härliga indiska kryddor i. Den här rätten går snabbt att göra så när andan faller på (läs vardag och vad ska vi äta som går snabbt?) brukar jag tillaga denna enkla, snabba och goda gryta.

Lite kuriosa; kidneybönan togs med till den indiska subkontinenten från Guatemala och Mexico. Kidneybönor är ett mycket bra alternativ till kött och har många fördelar. De skyddar hjärtat, håller igång tarmen och bidrar till att hålla diabetes i schack. Kidneybönor är proteinrika och det finns dessutom fibrer, tiamin, järn, mangan, koppar, fosfor och K-vitamin i dessa bönor.


Rajmah (ca 4 port)
2 konservburkar kidneybönor, sköljes (eller blötlägg själv 200 g kidneybönor i 3-4 dl vatten över natten)
1 röd lök, finhackad (gul lök går också bra)
1 vitlöksklyfta, riven (valfritt)
1-2 tsk färsk ingefära, finriven
3-4 färska kvisttomater, finhackade (eller 1 burk krossade tomater)
salt, smaka av med
2 tsk rajmah masala (har du inte går det bra att blanda ihop malen spiskummin, koriander, chili, svartpeppar, muskotnöt, kanel, kardemumma, torkade bockhornsklöver- och lagerblad)
olja
1-2 dl vatten

Gör så här
Hetta upp olja i en kastrull och lägg i lök och vitlök. Stek lökhacket tills det är gyllene ca 5-7 min.

Tillsätt ingefära, tomater, salt och resten av de torra kryddorna/rajmah masala. Blanda och koka ihop till en "massa".

Lägg i kidneybönor och ca hälften av vattnet. Rör om och låt småputtra i ca 15 min. Häll i mer vatten under tiden om det behövs (konsistensen ska dock inte vara för lös). Smaka av och lägg i mer salt om det behövs.

Servera Rajmah tillsammans med vitt indiskt basmatiris, chapati eller naan!

Saturday, January 21, 2012

Indisk afton med bhajia/pakora och en enkel tomatchutney

Bhajia eller Pakora som det också kallas är en friterad rätt som mestadels äts som snacks, förrätt eller lättare måltid i Indien. Detta bjöd vi våra vänner på häromkvällen när vi hade en indisk afton hemma hos oss. Rätten uppskattades även hos de mindre i hushållet som glatt mumsade på!





Fritering av bhajia


Bhajia (ca 40 st)
1 dl mannagryn
2,5-3 dl naturell yoghurt
1 morot, grovriven
200 g vitkål, grovriven
1/2 squash/zucchini, grovriven (pressa ur vattnet om den är mycket vattnig)
1 stor potatis eller 2 små, grovriven
1 gul lök, finriven
1 msk färsk ingefära, finriven
1 msk färsk koriander, finhackad
1 tsk svartpeppar
1-3 dl kikärtsmjöl (besan/gram flour)
1 tsk gurkmeja
1-2 tsk ajmo/ajwainfrön (se nedan bild) eller timjan
1-2 krm hing (asafoetida)
lite citron/limesaft
en liten nypa socker
salt, smaka av

olja för fritering
Precis innan friteringen, lägg i lite samarin/Eno
Ajmo/Ajwainfrön (carom seeds på engelska) som används i den här rätten är precis som många andra indiska kryddor mycket nyttiga; antiseptiska, underlättar matsmältningen, barn brukar få det mot kolik etc.) Kan ersättas med timjan.


Gör så här
Blötlägg mannagryn och yoghurt naturell i ca 60 min.
Blanda i samtliga rivna grönsaker och kryddor (om din rivna squash är mycket vattnig rekommenderas att pressa ur lite av vattnet innan du lägger i denna). Kom ihåg att de flesta grönsaker tenderar att bli vattniga när de står ett tag och/eller när de blandas med salt.

OBS! Röran ska inte vara för lös för då går det ej att fritera bhajia! Tillsätt mer kikärtsmjöl om röran ändå är för lös. Är röran för fast, lägg i lite vatten.

Värm olja i en fritös/kastrull/djup stekpanna eller liknande. Lägg över lite av röran i en mindre skål och häll i lite samarin/Eno precis innan du friterar dina bhajia. Detta gör att bhajia blir fluffigare i konsistensen! (Jag lade över röran 4 gånger och använde då ca 2 påsar med samarin.)

Bhajia njuts bäst tillsammans med chutney, antingen tamarindchutney (receptet finns här) eller tomatchutney.

Min farbrors son brukar laga denna goda tomatchutney (som han dessutom bjöd på förra våren då han tog studenten!). Enkel, smidig och snabblagad är mottot för en student som han!
Bildkälla

A:s goda indiska tomatchutney
3 färska mogna tomater, hackas i mindre bitar
1 liten morot (eller en halv stor), finriven
1 tsk spiskummin, grovt mortlade
1 msk färsk koriander, finhackad (valfritt)
limejuice från ca 1 liten lime
salt
1/2 grön chili, finhackad (valfritt men vi tycker det blir så gott med lite styrka!)

Blanda ihop alla ingredienser och låt dra i ca 30-60 min.



Enjoy lots!

Friday, January 20, 2012

Nyttig shaak - indisk mangoldgryta och färska pickles på mitt vis

Här kommer recept på en enkel, god och smidig indisk gryta att laga. Jag har använt mig av mangold från fina mammas kolonilott men det går lika bra att använda babyspenat eller fryst spenat om man hellre vill det.

Mangold som också kallas bladbeta, spenatbeta eller romersk spenat är en tvåårig släkting till rödbetan, men den saknar den karaktäristiska, uppsvällda roten. Mangold har stora, friskt gröna, oftast buckliga blad, med uppsvällda vita eller röda bladstjälkar.

Har ni ätit mangold? Om inte så gör det, den är både nyttig och god!


Mangold, nyttigt och gott!

Indisk mangold/spenatgryta(4 port)
ca 700 gr mangold/spenat, tvätta och skär grovt (Använd gärna stjälkarna, här finns det mycket näring!)
1 lök, hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 burk krossad tomat eller 4-5 färska tomater, hackade
1-2 msk olja
1 tsk hela spiskummin (jeera)
1 krm hing (asafoetida) (Kan vara svårt att få tag på i Sverige men kolla i orientaliska butiker i storstäderna. Man kan göra grytan utan hing också.)
1 tsk ingefära, finriven
2-3 tsk garam masala (mer om du vill ha mer styrka i grytan)
1-2 tsk malen koriander (dhaniya)
1-2 tsk malen spiskummin (jeera powder)
1 tsk gurkmeja (haldi)
2-3 dl vatten
salt

Gör så här
Börja med att göra en sk vaghar. Värm upp olja i en kastrull/wok. Lägg i hela spiskumminen och vänta tills de börjar "låta" och hoppa omkring.

Häll i hing (om du har) annars lägger du direkt i lök- och vitlökshacket, ingefära och de malda kryddorna (garam masala, koriander, spiskummin, gurkmeja, salt). Låt lökhacket och kryddorna stekas gyllene på medelvärme i ca 5-7 minuter.

Häll i färska/krossade tomater, mangold och vatten. Låt allt puttra ihop i ca 20-25 min på svag värme. Efter ca 10-15 min, smaka av och se om mer salt/kryddor behövs.

Servera med vitt indiskt basmatiris och färska pickles.
Mango pickles, yum!

Färska pickles är smidigt att göra om man har en kryddblandning som heter Achar Masala hemma. Achar Masala (indisk pickle kryddblandning) kan man köpa i indisk livsmedelsbutik (Göteborg har Indian Food House, det enda stället som jag vet om man inte vill åka till England/Indien för att köpa denna kryddblandning.) Finns ett antal indiska kryddbutiker på nätet också.

Du kan göra färska pickles på i stort sett vilken syrlig/favorit frukt/grönsak du har. Vi brukar mest göra med äpplen, morötter, mango eller paprika hos oss (var för sig eller en mix exempelvis morötter/paprika).
Mmm äppel pickles...

Färsk indisk pickles
1-2 mango/äpple/morot/paprika, skärs i lagom stora bitar
0,5-1 msk achar masala (smaka så det inte blir för starkt, 1 tsk kan räcka ibland!)
salt
några droppar lime- eller citronsaft/några klick med ketchupflaskan (!)

Låt stå och dra i ca 30 min så kryddorna gottar till sig (gärna längre!)

Njuuut!

Wednesday, January 18, 2012

Biryani (Birijani) och lite tips på hur man kokar basmatiris

Biryani är en risrätt full med härliga indiska smaker som kan göras på många olika sätt. Rätten kommer ursprungligen från Persien (nuvarande Iran) och den kom till Sydasien tillsammans med persiska hantverkare och andra resenärer för många herrans år sedan.

Namnet biryani härstammar från det persiska ordet berya som betyder "stekt" eller "rostad". Den här biryanin är helvegetarisk men det förekommer olika varianter (bl a med kyckling, lamm eller räkor).

En biryani innehåller oftast russin (sultan) och nötter/mandel men också kryddor som saffran, spiskummin, koriander, kardemumma, kanel och cayenne kan förekomma.

När du gör biryani är det ett måste att använda sig av basmatiris. Här kan du läsa mer om basmatiriset och hur det ska tillagas.


Denna gång är riset helt vitt, man kan ha saffran/gurkmeja för smak/gul färg.

Grönsaksbiryani med rostade cashewnötter
1 lök
1-2 vitlöksklyftor
1 msk olja
1 tsk spiskummin (hela)
1 kanelstång
2-3 stjärnanis
2-3 nejlikor, valfritt
1 tsk koriander (mald/mortlad)
1-2 tsk ingefära, finriven
1-2 lagerblad
1-2 tsk gurkmeja
1 morot, hackad i små tärningar
2-3 potatisar, hackade i små tärningar
0,5-1 dl gröna linser, kokta
1-1,5 dl gröna ärtor och/eller majs
(Grönsakerna förutom morot och potatis kan här varieras, man kan ha i blomkål, champinjoner eller någon annan favorit som man har.)
2-3 msk tomatpuré (kan behövas mer)
1 msk garam masala

Garnering:
1-1,5 dl cashewnötter
1 röd/gul paprika
1 lök
Ovan garnering rostas lätt i en stekpanna.
Färska korianderblad, valfritt

Inga sultanrussin så långt ögat kan nå! :)

Börja med att koka ditt basmatiris, se här hur du går tillväga. Ett tips är att låta basmatiriset kokas "halvfärdigt", hela rätten blir klar i ugnen sedan.

Hacka löken och vitlöken fint och fräs dem i olja tillsammans med spiskummin, kanelstång, stjärnanis, nejlikor, koriander, ingefära, lagerblad och gurkmeja på låg värme i ca 5-8 min tills lökblandningen blir gyllene. Ju längre kryddorna får värmas i oljan desto mer smak utvecklar de!

Lägg i morots- och potatistärningarna och låt de stekas och bli mjuka. Lägg i linser, ärtor och tomatpurén och låt småputtra. Sist lägger du i garam masala. Nu är tomatröran klar.

Varva nu lager med ris och tomatröra. Börja och sluta med riset. Ställ in biryani i ugnen på ca 150 grader i 20-30 min. Tips! Täck med aluminiumfolie så blir det inte torrt!

Ta ut från ugnen, garnera och servera biryani med mango chutney/pickles, limeskivor och raita.

Enjoy lots!

Indiskt vitt basmatiris

Basmatiris kallas för the king of rice och inte undra på, det är en av världens finaste rissorter. Har du inte smakat på basmatiris så gör det! Basmatiriset är långkornigt, härligt aromatiskt och har en fantastisk god smak.

Namnet basmati kommer från sanskrit ordet BASH och betyder doft. (Sanskrit är ett av de äldsta kända indiska språken.)
Legenden säger att basmatiriset var menat att konsumeras av maharajas (kungar) och maharanis (drottningar), dvs den kungliga familjen.

Riset ska behandlas med lite extra omsorg eftersom basmatin är en känslig sort. Det skördas bara en gång per år i norra Indien/Pakistan och efter skörden lagras riset i 12 till 18 månader för att få rätt mognad.

Basmatirisets kärna är längre och slankare än hos andra rissorter och det klibbar inte utan behåller luftigheten. Eftersom basmatiriset tar upp mer vatten än andra rissorter är det drygare och räcker alltså till fler riskok.

Kanske tror ni mig inte men det är en sann konst att kunna koka basmatiris. Jag själv har genom åren lärt mig att hantera detta ris bättre, men tror inte på något sätt att jag är fulländad ännu!


Koka basmatiris så här:
Mät upp önskad mängd ris (ca 1,5 dl brukar räcka till 2 portioner) i en kastrull och häll på riklig mängd vatten (ca 5-7 dl till 1,5 dl ris). Tvätta riset i kastrullen och byt ut det grumliga vattnet.
Gör ovan steg några gånger tills vattnet inte längre är grumligt (ca 3-4 gånger brukar jag byta ut vattnet).

Blötlägg gärna riset i ljummet vatten (riklig mängd), ca 30-60 min. (Om du har tid, det blir jättefint slutresultat!)

Koka i lättsaltat vatten i ca 10-12 min. (Har du blötlagt innan så behöver det inte koka länge alls ca 5-8 min.) Hur man ser att riset är klart? Det får en liten sirlig struktur. (Även om det ser ofärdigt ut så tänk på att riset ska ånga av sig en stund och då brukar det bli klart även om det är "halvfärdigt" när man tar av kastrullen från spisen.)

Häll av i durkslag/sil och skvätt lite kallt vatten på och låt det stå och ånga av sig en stund.

Njut av det underbara riset tillsammans med en god indisk gryta!

Monday, January 16, 2012

Frozen cheesecake och en liten paus

Halvtid för indisk matlagning här på bloggen och en liten mini-paus. Har ett recept på frozen cheesecake som jag bara måste dela med mig av.

Bjöd på denna ljuvliga efterrätt när familjen var på besök under trettonhelgen. Lillebrors kommentar var att den smakar inte som vanlig cheesecake utan är minst snäppet godare :)

Bloggen där jag har hämtat inspirationen ifrån beskriver desserten just som en blandning mellan glass och cheesecake. Förmodligen därför den blev en favorit bland de som åt av den!

Tips! Gör efterrätten gärna någon/några dagar innan servering!

Frozen cheesecake (ca 8 portioner)
8-10 digestivekex
3 dl vispgrädde
2 rågade tsk vaniljsocker
100-125 g philadelphiaost
3 äggulor
2 dl socker (jag tog lite mindre, ca 1,5 dl)

Gör så här:
Smula kexen för hand i en bunke. (I en matberedare går också bra. Jag mortlade kexen, funkade finfint!)

Vispa grädden ihop med vaniljsockret i en bunke och vispa äggulorna med sockret i en annan.

Tillsätt philadelhiaosten till äggulorna och sockret och vispa lite till. Blanda ner grädden och rör om ordentligt med en slev.

Häll smeten (som smakar riktigt smarrigt) i en frysbar form. Varva den med digestivesmulorna. Avsluta med ett täckande lager digestivesmulor.

Frys i minst 5 timmar. Servera gärna med färska bär, t ex hallon.

Receptet kommer från den fina bloggen Bara en kaka till.

Sunday, January 15, 2012

Dhokla

Vet inte riktigt hur jag ska beskriva Dhokla. Denna indiska ångkokta rätt kan ätas till frukost, lunch, mellanmål eller middag. Dhokla kan serveras både som huvudrätt eller som tillbehör till annan rätt. Som ni märker är många indiska rätter mångfacetterade och passar till de olika måltiderna under dagen (beroende på hur och med vad de serveras).



Dhokla
1,5 dl mannagryn
2 dl yoghurt
salt

2 dl kikärtsmjöl
1 dl filmjölk
2 dl vatten
1 krm gurkmeja
1 krm malda spiskummin
1 krm malda koriander
1 krm cayennepeppar-/chili- eller paprikapulver
1 tsk socker
1 skvätt citron- eller limesaft
1 tsk färsk ingefära, finriven
1 msk färsk koriander, finhackas (valfritt)

olja för smörjning
2 paket samarin eller 1 tsk Eno (finns att köpa i England)

För garnering (valfritt):
1/2 msk svarta senapsfrön
1/2 msk spiskummin (hela)
1 krm hing (asafoetida), valfritt
1 msk sesamfrön
1/2 färsk grön chili som skärs i ringar
färska korianderblad eller färska indiska curryblad (limbdo/limdo)

Gör så här:
Blötlägg mannagryn i yoghurt, tillsätt lite salt, rör om och låt stå i ca 1 timma.

Tillsätt de övriga ingredienserna. Konsistensen ska vara rätt så tjock och trögflytande.

Häll vatten i en vid kastrull och lägg i en rostfri skål (upp och nervänd). Denna skål får agera "pelare". Sätt på plattan så vattnet i kastrullen kokar.

Smörj en tallrik i rostfritt stål med olja (ska passa i kastrullen). Lägg i två påsar samarin i smeten precis innan den hälls i den rostfria tallriken. Låt ångkokas i ca 10-15 min. Känn med en sticka att Dhoklas är klara. (När stickan är torr är de klara.)

För garnering hetta lite olja i en kastrull och lägg i svarta senapsfrön, när de börjar "låta" och bubbla lägger du i spiskummin. Spiskumminen ska också låta och "hoppa omkring". Har du hing lägger du i det nu och rör om lite snabbt. Lägg sedan i sesamfröna och nästan direkt därefter lägg i färsk chili och indiska currybladen. Häll snabbt över och garnera Dhokla.

Använder du färsk koriander så behöver de inte läggas i den heta oljan utan garnera då direkt med koriandern på de nylagade Dhokla.

Skär Dhokla i bitar när de svalnat en aning. Dhokla njuts bäst tillsammans med chutney (eller ketchup för de som vill det).

Min mamma brukar laga god tamarindchutney (imli/ambli ki chutney) som smakar sötsyrligt och passar bra till Dhokla.
Bildkälla

Mammas goda indiska tamarindchutney
ca 1 dl tamarind (finns att köpa i asiatiska livsmedelsbutiker)
4 dl vatten
1 tsk spiskummin,finmalda
1/2 tsk koriander, finmalda
1 tsk chilipulver
1 tsk färsk koriander, finhackad (valfritt)
0,5-1 msk socker (smaka av, det ska råda en bra balans mellan sött och syrligt)
salt

Gör så här:
Blötlägg tamarind i vatten över natten.
Sila röran nästa dag så den blir slät. Blanda i kryddorna och låt dra i någon timma. Vill du tunna ut chutneyn så lägg i mera vatten. Ringla chutneyn över dhokla!

Smaklig måltid!

Friday, January 13, 2012

Makar sankranti - en populär festival som firas över hela Indien

Makar sankranti infaller 14 januari, när norra halvklotet börjar sin resa (genom att vrida sig) mot solen, dvs att det går mot varmare tider. Sesamfrön och ris är två viktiga ingredienser i maten under festivalen.

I Gujarat ger de äldre gåvor till de yngre i familjen. Högre studerande inom astrologi och filosofi erhåller sina stipendium.

Min mamma berättar om sina barndomsminnen om att flyga drake (patang) just denna dag som var tradition och äta goda söta sesamkakor, så kallade chikki/sesame brattle/tal sankri.

Dessa sesamkakor är mycket nyttiga (järn- och proteinrika) med kombinationen av sesamfrön och gur (jaggery på engelska som är ett slags socker som utvinns från sockerrör och blandas ihop till en massa i blockform). Detta socker är inte raffinerat (har en ljusbrun/mörkbrun nyans) och därmed mycket nyttigare än det raffinerade vita sockret. Kan hos oss (i västerlandet) ersättas med råsocker i matlagning och bakning.

Tips! Använd gärna vita och svarta sesamfrön i kombination så blir det ett festligt utseende!

För variation kan man använda t ex mandlar, osaltade pistage- eller jordnötter. Hacka då dessa till lite mindre bitar och använd samma recept som sesamkakor.

Bildkälla

Indiska sesamkakor (ca 10 bitar)
1,2 dl sesamfrön
0,8 dl gur/råsocker
1 tsk ghee (skirat smör) eller vanligt osaltat smör
1/2 krm grovt mortlad kardemumma, valfritt
0,5 tsk ghee/smör (för smörjning)

Gör så här:
Rosta sesamfröna i torr och het panna tills de är gyllene. Låt svalna.

Hetta upp ghee/smör i en tjockbottnad kastrull och lägg i gur/råsocker. Låt koka ihop så röran karamelliseras. Gör kulprovet här, dvs lägg en liten droppe i ett glas fyllt med kallt vatten. Kan du forma droppen till en kula är det klart.

Blanda i de rostade sesamfröna och kardemumman och rör väl.

Smörj ett silikon bakplåtspapper med lite smör.
Häll över den heta röran och kavla så tunt du vill ha dina sesamkakor med en plastkavel (insmord i lite smör). Låt svalna en aning och skåra sedan fyrkanter med en vass kniv.

Förvara i en lufttät burk.

Njut!

Wednesday, January 11, 2012

Aloo paratha - smakrika indiska "potatispannkakor" med gurkraita


Paratha äts i Indien till frukost, lunch eller mellanmål/snacks och gärna med en kopp masala chai. De är smidiga och rätt så enkla att göra. Det bästa med dessa godingar är att du kan fylla dem med i stort sett vad du vill!

Tips på kombinationer förutom de jag gjort nedan med potatis och div kryddor:
  • Palak paratha - spenat
  • Paneer paratha - paneer är en slags färskost. Man kan även använda annan ost ex halloumi, chévre, parmesan etc.
  • Daal paratha - linser
  • Methi paratha - blad från bockhornsklöver (mycket nyttiga!)
  • Plain paratha - egentligen ingen fyllning i dessa, utan man kryddar själva degen och steker den.
Lite kuriosa angående namnet paratha som härstammar från två ord; parat och atta vilket bokstavligen betyder tillagad deg. Aloo betyder potatis men även ordet batata används till potatis, kärt barn har många namn!


Aloo paratha (ca 12 st)

Aloo curry fyllning:
4-5 potatisar
1 msk olja
½ msk spiskummin
¼ tsk gurkmeja
1 grön chili, finhackad (valfritt eller lägg i ett stänk av chili-, paprika- eller cyennepepparpulver.)
½ tsk garam masala
Lite färsk koriander, finhackad
½ gul lök, finriven
1 tsk finriven färsk ingefära
Salt
Lite olja för att steka paratha i.

För recept till degen se här, det är nämligen samma deg som till chapati. En sats av chapatidegen räcker till dessa 12 parathas eftersom de kavlas tjockare än chapati.

Gör så här:
Koka potatis tills de mjuknar. Häll av kokvattnet. OBS! Skölj inte potatisen i kallt vatten!

Mosa potatisarna med en gaffel. Blanda i samtliga ingredienser och rör ihop allt. När röran har svalnat rulla ihop till bollar stora som pingisbollar.

Gör rundlar av degen, ca 10 cm i diameter, och lägg en rund boll i. Knyt sedan ihop så hela bollen omsluts av degen. Var noggrann här så ni knyter ordentligt, vi vill ju inte att röran ska komma ut vid kavlingen!

Vänd upp och ner på knytet, platta till och kavla ut till härliga parathas! Mjöla gärna under kavlingen så de inte fastnar på bakbordet.

Stek paratha i het stekpanna med lite olja i. Jag brukar använda en silikonborste och doppa i olja och sedan föra borsten runt hela paratha i kanten. Stek varje paratha ca 1-1,5 min på varje sida.

Gillar ni inte några av kryddorna som jag använt i det här receptet så gör era egna kombinationer! Här kan man laborera en hel del både med innehåll och kryddning. (Men klart vill man ha indisk touch på det ska man nog inte ta bort samtliga indiska kryddor ;)

Servera gärna paratha med raita, en indisk yoghurtsås. Används ofta för att svalka heta rätter men här passar den fint i syftet som tillbehör och dippsås.
Bildkälla

Gurkraita
2,5 dl yoghurt (10 %)
8 cm gurka, finhackad
färsk koriander och/eller mynta, finhackad (eller använd gräslök om du tycker det är godare)
Salt och peppar

Jag har även i lite spiskummin, cayennepeppar/paprikapulver och vitlök. Man kan variera kryddningen efter tycke och smak!

Smaklig måltid!

Tuesday, January 10, 2012

En finfin award!

Igår kväll fick jag en award av fina Malin's Diner! Min allra första award och så glad jag blir :)

Visst är det härligt med alla bloggare som lagar mat och trixar så det står härliga till i sina kök?! En sak har vi gemensamt och det är passionen för bak, mat och dryck (lite pill också!) hear hear!

Och precis när jag skriver detta inlägget (jag vet jag är sen) så har jag hunnit få denna award av två bloggare till nämligen fina bloggarna Tant Gul och Mårtenssons kök!

Till Awarden hör en uppgift.
Liebster är ett tyskt ord som betyder "käraste"
och utnämningen ges endast till bloggar med
färre än 200 följare/prenumeranter .
När man får utmärkelsen ska man göra följande:
Tacka den som gett dej utmärkelsen och länka.
Skriv ner de 5 bloggar man vill lämna awarden
vidare till och låta dom veta det genom att lämna
en kommentar hos dem.
Till sist hoppas man att dom utvalda vill lämna
utmärkelsen vidare...

Finns så många som jag skulle vilja ge utmärkelsen till... tyvärr finns begränsningen både när det gäller antalet att dela ut men även att det ska vara färre än 200 följare/prenumeranter.

Här kommer fem underbara och inspirerande bloggar jag valt ut:

Mårtensson kök - Härliga paret som jag bara måste kika in hos varje dag!
Tant russins bak (luktar bäst) - Goa Kim med finfina recept går minsann inte av för hackor!
Mycakes - Underbar tårtblogg, me like!
Remsans bistro - Härlig blogg med intressanta recept!
Trattoria - Inspirerande till tusen!

Monday, January 9, 2012

Naan - ett välkänt och populärt indiskt bröd

Naan är ett platt indiskt bröd. Precis som chapati är naan gott att skopa upp mustig indisk gryta (shaak) med.

Riktigt naan är svårt att göra hemma om man inte har en lerugn, så kallad tandoor. Brödet trycks upp på lerugnsväggen och får en rökig fyllig smak av det övriga som också grillas i lerugnen.

En god hembakt variant av naan får du om du gräddar brödet i en panna på spisen, på grillen eller under grillen i ugnen.

Överblivna naan kan frysas och sedan värmas till nästa middag. Vi har alltid extra naan i frysen, praktiskt och smidigt helt enkelt!

Det finns några olika recept på naan som jag har samlat på mig under åren. Nedan följer två; en vanlig och en surdegsvariant.
Båda recepten är goda på sitt sätt, även om surdegsvarianten är snäppet godare tycker vi inom familjen. Testa gärna att baka båda och berätta sedan vilken ni tyckte var godast!

PS. Undrar ni varför jag skriver bara naan och inte naanbröd? Naan betyder bröd och skulle jag skriva naanbröd så skulle det bli som om jag skrev brödbröd hänger ni med? ;)
(Samma princip är det faktiskt när man skriver chaite, chai betyder te så då blir det egentligen te-te!)

Tips! Pensla med yoghurt/filmjölk innan de gräddas i ugnen, så får bröden fin yta.

Garlic naan, mums!

Naan (ca 8 st)
1 pkt torrjäst (eller ett paket vanlig jäst, 50 gram)
2,5 dl vatten, fingervarmt
2,5 dl naturell yoghurt
2,5 + 5 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 msk olja
2 msk honung
1 ägg, valfritt

Att smaksätta nybakta naan med: smält smör och pressad vitlök eller sesamfrön och/eller hackade örter ex persilja.

Gör så här:
1. Blanda torrjäst, 2,5 dl mjöl och salt i en bakskål. Rör i vatten, yoghurt, olja, ägg och honung till en smet. Blanda i resterande mjöl (5 dl) och knåda till en mjuk och smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek (cirka 40-60 min).

(Använder du färsk jäst så smular du ner den i bunken först och sedan rör ut i fingervarmt vatten. Lägg sedan i salt och 2,5 dl mjöl, yoghurt osv.)

2. Stjälp upp degen på bakbord och dela till 8 delar. Knåda varje bit någon halv minut och rulla ihop varje degbit till en bulle.

3. Kavla eller platta ut bullarna till ca 0,5 cm tjocka rundlar och ca 15-20 cm i diameter. Detta kan du göra efter hand som du gräddar naan (om du gräddar i stekpanna).

4. Baka naan i ca 3-4 minuter på varje sida i stekpannan.

Gräddar du naan i ugn (250 grader) så fördela dem på bakplåtspapper (3-4 på varje papper) och grädda naan i 5-8 minuter i mitten av ugnen.

Alternativt kan man också grilla dem på grillgaller några minuter på varje sida.

Vid servering så kan du pensla naan med smält smör samt strö över lite salt (gärna gourmesalt/flingsalt). Det är även gott att ha i lite pressad vitlök i smöret. Då blir det vitlöks naan (garlic naan).

Vidare kan man strö över rostade sesamfrön och/eller hackade örter ex persilja.



Naan surdesgsvariant (ca 8 st)
24 g jäst (1/2 paket)
2 dl vatten, fingervarmt 37 grader
4 dl rågsikt
14 g jäst
3,5 dl naturell yoghurt, rumstempererad
2 tsk salt
ca 8 dl vetemjöl eller lantvetemjöl

Surdegen:
Rör ut 24 g jäst i det ljumma vattnet och arbeta in rågsikten. Täck bunken med plastfilm och låt det stå varmt och dragfritt i ett dygn. (Jag brukar ställa den i ugnen, dvs om man inte ska använda ugnen till annat bak!)

Dag 2: Smula 14 g jäst i en degbunke och rör ut den med rumstempererad yoghurt. Tillsätt surdegen, salt och vetemjöl men spara lite till utbakningen. Knåda väl till en smidig deg, ca 10 min för hand. Låt degen jäsa övertäckt ca 2 timmar.

Arbeta degen på mjölat bakbord, dela den i 8 delar och rulla till släta runda bollar. Låt dem vila övertäckta i ca 10 min.

Kavla ut till ovaler ca 0,5 cm tjocka och lägg på smord plåt eller bakpappersklädd plåt.

Grädda genast strax över mitten i ugnen i 250-275 grader tills de fått fin färg, ca 5-8 min.

Låt bröden svalna något i en väl inlindad i bakduk. Servera gärna naan nybakta, de smakar som bäst då eller låt kallna helt och frys in dom för framtida bruk.

Lycka till med bakningen!

Saturday, January 7, 2012

Chapatibröd

Chapati, roti eller som vi kallar det rotli är ett ojäst tunnbröd som används som tillbehör till indiska grytor (shaak). I Gujarat äts det så gott som varje dag (kan jämföras med potatis i Sverige som också äts mycket som tillbehör till vardagsrätter).

Bestick används ej utan man skopar upp shaak direkt med sin rotli!


Speciella chapatikavlar och chapati "bakbräda" används vid kavlingen av chapati.
Bildkälla

Chapati (ca 25-30 st)
10 dl mjöl (se nedan för olika kombinationer)
1 tsk salt
0,75 dl olja (ex rapsolja)
ca 3-4 dl vatten
smör eller ghee (skirat smör)

Mjöl, variant 1

10 dl Chapati atta (Chapatimjöl, köps i välsorterade asiatiska butiker främst i storstäderna i Sverige eller när man åker för att food shoppa i London.

Mjöl, variant 2

8 dl rågsikt
2 dl vetekli

Mjöl, variant 3
7 dl vetemjöl
3 dl rågsikt

Mjölet går att variera en hel del, variant 2 är lite nyttigare "fullkornsvariant" med vetekli i som jag tycker är en utmärkt omväxling.

Gör så här
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt olja och knåda in den jämnt i mjölet. Koka upp vatten och tillsätt lite i taget med en slev. Mängden vatten varierar så prova dig fram. Degen ska vara relativt hård och klibbfri. Knåda degen smidig med händerna. Låt degen vila en liten stund ca 15-20 min.

Gör rundlar (i storlek som en pingisboll). Platta ut bollen, doppa i lite mjöl och kavla ut till runda plattor ca 10 cm i diameter och några mm tjocka. Mjöla väl under kavlingen. Bakas i torr och het stekpanna.

Lägg i chapatin och vänd när små bubblor uppstår (efter ca 10-20 sekunder), låt den stekas lite längre på sida 2 och sedan vänd tillbaka till sida 1 igen och tryck försiktigt på chapatin med stekspaden. Den ska nu svälla en aning. Har du tur nu så kan den bli rund som en boll!

(När jag var liten tävlade jag ofta med min mamma om vem som först fick en rund boll. Mamma vann alltid förutom en enda gång och då var jag SÅ stolt och lite mallig må ni tro! ;)

Grädda varje chapati sammanlagt 1-2 minuter på medelstark värme. Ta av från plattan och bre på smör/ghee direkt. Bröden smakar bäst färska. Linda in dem i en bakduk om de inte ska ätas genast.

Receptet kommer från fina mamma och några hundra miljoner indiska husmödrar!

Thursday, January 5, 2012

Papadum, papad, pappadum eller poppadom - kärt barn har många namn!

Papadum, eller papad som vi från delstaten Gujarat kallar det, är en populär snacks/chips/förrätt i Indien. Oftast köper man färdigtorkad papadum som steks, friteras eller värms (på platta eller i micro) till härlig frasighet.


Har ofta fått frågan om det går att göra papadum helt från grunden. Det gör det även om det kan tyckas vara lite omständligt när de färdiga torkade köpepapadums är smidiga att förvara och tillaga samt prisvärda.

Papadumrecept varierar mycket beroende på var i Indien man kommer. De görs bl a på kikärts-, lins-, urad-, ris- eller potatismjöl.

Uradmjöl görs från torkade svarta urad dal som är skalade och sedan delade. Mjölet går att köpa i asiatiska livsmedelsbutiker (främst i storstäderna här i Sverige).
Hel urad dal.
Bildkälla


När urad dal skalas (och delas) kommer det vita gräddiga fram.


Hemmagjorda papadums (ca 10-12 st)
2 dl uradmjöl (eller blanda 1 dl linsmjöl och 1 dl uradmjöl)
1 krm salt
0,5-1 dl vatten
svartpeppar, spiskummin, torkad vitlök eller torkad chili att krydda med, valfritt

Gör så här
Blanda mjöl och salt i en bunke. Krydda med valfri ovan krydda om så önskas.

Blanda i vattnet (precis tillräckligt för att göra en rätt så fast/hård deg). Gör små rundlar och kavla ut så tunt du vill ha/är möjligt.

Tips! Gör mindre så går det enklare att kavla. Jag har ännu inte sett någon levande människa som har kunnat äta en hel stor papadum, utan att först ta isär den i mindre bitar! ;)

Tips 2! Är det fortfarande svårkavlat så klipp isär en liten påse och testa att lägga rundeln mellan "plastpåsebitarna" och kavla. Det går lite enklare att kavla på detta viset!

Fritera i olja tills de är gyllenbruna. Lägg på hushållspapper så oljan rinner av.

När våra släktingar i Indien gör papadum torkar de dessa i solen (innan de steks, friteras eller värms), på detta vis blir de som de torkade man köper i affärerna med längre hållbarhet!

Papadum brukar oftast serveras med mango chutney, pickles eller olika dipsåser.

Enjoy!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...